Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwne czy normalne zachowanie klimy?
Autor Wiadomość
Pawel34 
Mitsumaniak

Auto: lancer sportback 1.8
Wysłany: 24-06-2009, 09:28   Dziwne czy normalne zachowanie klimy?

Hmm, dziś rano żeby odparować szyby włączyłem klimę. I tu małe zaskoczenie do środka leci para lub jakiś bezwonny dym. Nie jakoś strasznie dużo, ale na tyle sporo że było dobrze widoczne i zwróciło moją uwagę . Na zewnątrz padało więc była spora wilgotność powietrza.

Czy to normalne? Czy ktoś z Was już coś takiego zaobserwował?

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-06-2009, 09:44   

To normalne. Zimne powietrze z klimy wytrąciło parę wodną w kanałach i z tąd ten efekt. Miałem podobnie. :mrgreen: i też byłem zdziwiony.

Pawel34 
Mitsumaniak

Auto: lancer sportback 1.8
Wysłany: 24-06-2009, 10:15   

Dzięki, jeśli to normalne to nawet mi się podobało :) To były efekty rodem ze scen muzycznych lub filmów SF czy Fantasy ;)

poziomka 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sportback
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 24-06-2009, 10:30   

Normalne zachowanie - nie ma się co denerwować

Cezarito 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer 1.8 SB '09
Wysłany: 27-06-2009, 19:54   

No normalnie mi też się takie coś dzisiaj przytrafiło, wilgotność była wysoka, około 76%, włączyłem akurat płytę z fajną muzyczką, włączyłem klimę a tu... efekty jak na dyskotece, zaczął lecieć dym :mrgreen:

No normalnie super to wyglądało, ciekawe czy można by takie coś samemu sobie wywołać ? ;-) Wsadzić do auta znajomego, przewieźć kawałek i powiedzieć "a teraz patrz!" i załączyć dym :lol:

Ale przyznam, że w żadnym aucie się z tym nie spotkałem ani też od nikogo nie słyszałem :shock:

pawelek32 
Forumowicz

Auto: lancer SB
Wysłany: 29-06-2009, 09:51   

witam.
wczoraj miałem dziwną historię z klimatyzacją.
jechałem sobie wieczorkiem (było jakieś 22 na zewnątrz). włączam klimatyzacje, chłodzi i nagle szyby parują od zewnętrznej strony- musiałem wycierać wycieraczkami, bo znacznie utrudniało widoczność. czy to normalne?
wcześniej nie jeździłem autem z klimatyzacją...
wg mnie aż tak znacznej różnicy temperatur między zewn i wewn nie było.
i druga sprawa- włączyłem na AUTO, ustawiłem temp taką jak na dworze (na 22) i dmuchawa zaczęła pracować chyba na maxa i znacznie chłodziło.
poza tym dlaczego za każdym razem jak ustawiam zakres na szybę to włącza sie obieg wewnętrzny no i klimatyzacja????
pzdr

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 29-06-2009, 09:59   

pawelek32 napisał/a:
druga sprawa- włączyłem na AUTO, ustawiłem temp taką jak na dworze (na 22) i dmuchawa zaczęła pracować chyba na maxa i znacznie chłodziło.
poza tym dlaczego za każdym razem jak ustawiam zakres na szybę to włącza sie obieg wewnętrzny no i klimatyzacja????

Pewnie dla tego że szyba przednia musi zostać szybko odparowana.
Jeśli chodzi o pierwszą kwestję to nie mam pojęcia. Chyba że mieszkasz nad jeziorem a przy wczorajszej temperaturze ok 30 st. nazbierało się sporo wilgoci w powietrzu i to mógł być powód zaparowania od zewnątrz. Tylko jaka nastawa temperatury była na klimie, bo chyba nie 22st :twisted: ?

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 29-06-2009, 10:06   

pawelek32 napisał/a:

Żeby szybciej szyby odparowały. Jak ustawiasz nawiew tylko na szybę, to znaczy, że chcesz szybko zlikwidować zaparowanie, a włączona klima osusza powietrze. Zrobi to szybciej, gdy jest obieg zamknięty (wraca powietrze ze środka a nie wilgotne z zewnątrz). Ot, takie usprawnienie. Jest w instrukcji.

pawelek32 
Forumowicz

Auto: lancer SB
Wysłany: 29-06-2009, 10:43   

w sumie jechałem kolo jezior i lasów, ale wcześniej nigdy nie było podobnej sytuacji. dziwna sprawa... później zrobiłem bez klimy same dmuchanie i było już ok.
muszę znowu poczytać instrukcje bo już zapomniałem o co chodzi. tak samo jak z zakresami wycieraczek- trochę tego za dużo :wink:

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 29-06-2009, 10:54   

Z parowanie szyb od strony zewnętrznej to normalne. Kiedyś jechałem Sprinterem, temperatura ponad 25C, wilgoć jak diabli i zaczęło padać. Na początku szyba zaparowała od tamtej strony po chwili w okolicy nawiewów pojawił się szron ;) i to od zewnątrz :)

shalafi 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 Invite
Wysłany: 29-06-2009, 11:07   

a może ktoś wie, bo mnie ostatnio zastanawiało...
czy jak się włączy klimę, to obciążenie sprężarki czy ogólnie klimy jest dynamiczne?
czy może zawsze tyle samo wysiłku wkłada tylko, że np. miesza więcej ciepłego powietrza z zewnątrz jak chcemy np 23 stopnie, a mniej daje ciepłego jak chcemy 18 - przy takim samym 'obciążeniu' klimy?

Luk 
Forumowicz

Wysłany: 29-06-2009, 11:10   

shalafi napisał/a:
obciążenie sprężarki czy ogólnie klimy jest dynamiczne?

Moim zdaniem dynamiczne, bo czasami czuję spadek mocy a czasami nie (przy cały czas włączonej klimie)

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 29-06-2009, 11:12   

Najprawdopodobniej temperatura nawiewu jest regulowana poprzez mieszanie, ale Twojej głowy nie dam sobie uciąć.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 29-06-2009, 11:31   

Luk napisał/a:
shalafi napisał/a:
obciążenie sprężarki czy ogólnie klimy jest dynamiczne?

Moim zdaniem dynamiczne, bo czasami czuję spadek mocy a czasami nie (przy cały czas włączonej klimie)

Ja czuję włączającą i wyłączająca się sprężarkę. nawet jeśli jest zimno na polu i jest włączona żeby osuszyć. Nie zauważyłem żeby jakoś rzadziej się włączała jak jest zimno. A jak jest już włączona to raczej obciążenie generowane na silniku ma stałe.

Luk 
Forumowicz

Wysłany: 29-06-2009, 11:45   

krzychu napisał/a:
A jak jest już włączona to raczej obciążenie generowane na silniku ma stałe.

O to mi chodziło, obciążenie stałe, jak się włączy, ale nie chodzi cały czas. Włącza się jak musi schłodzić, potem wyłącza się i ponownie włącza...

Odpowiedz do tematu