Pajero 2000r 3,5 GDI LONG problem przy zmianie biegów |
Autor |
Wiadomość |
malyaro
Nowy Forumowicz
Auto: pajero 3 3,5 benzyna
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-02-2011, 12:33 Pajero 2000r 3,5 GDI LONG problem przy zmianie biegów
|
|
|
Witam. mam taki problem przy wciśnięciu gazu skrzynia potrafi się zawiesić na np. 3 lub 4 biegu i nie chce przerzucić wyżej, wtedy samochód szarpnie 3-4 razy i po tych szarpnięciach przeżuci na wyższy bieg. zauważyłem również że jak jest na wyższym biegu przy zwolnieniu nie chce zrzucić na niższy bieg. w pozycji R lub D nie ma problemu by samochód ruszył. samochód jest jakby zamulony. pomóżcie bo już mi ręce opadają...
z góry dzięki |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 06-02-2011, 12:38 Re: Pajero 2000r 3,5 GDI LONG problem przy zmianie biegów
|
|
|
malyaro napisał/a: | Witam. mam taki problem przy wciśnięciu gazu skrzynia potrafi się zawiesić na np. 3 lub 4 biegu i nie chce przerzucić wyżej, wtedy samochód szarpnie 3-4 razy i po tych szarpnięciach przeżuci na wyższy bieg. zauważyłem również że jak jest na wyższym biegu przy zwolnieniu nie chce zrzucić na niższy bieg. w pozycji R lub D nie ma problemu by samochód ruszył. samochód jest jakby zamulony. pomóżcie bo już mi ręce opadają...
z góry dzięki |
Jak zawsze w takim przypadku trzeba zacząć od oleju. czyli stan i jaki ma kolor? Kiedy był wymieniony? Od tego dużo zależy. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
malyaro
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-02-2011, 13:32
|
|
|
nie wiem kiedy był wymieniany ja jeżdżę nim od roku i nie wymieniałem natomiast na bagnecie widać że olej jest czysty chyba o zabarwieniu różowym jeśli się nie mylę, poziom jest ok (jeśli chodzi o filtr to nawet nie wiem gdzie go szukać). zauważyłem również przeciąganie samochodu na biegach
wymienione wyże j sytuacje zdarzają się przy rozgrzanym silniku, na zimnym przerzuca raczej płynnie (może trochę przeciąga) |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 06-02-2011, 15:13
|
|
|
malyaro napisał/a: | nie wiem kiedy był wymieniany ja jeżdżę nim od roku i nie wymieniałem natomiast na bagnecie widać że olej jest czysty chyba o zabarwieniu różowym jeśli się nie mylę, poziom jest ok (jeśli chodzi o filtr to nawet nie wiem gdzie go szukać). zauważyłem również przeciąganie samochodu na biegach
wymienione wyże j sytuacje zdarzają się przy rozgrzanym silniku, na zimnym przerzuca raczej płynnie (może trochę przeciąga) |
Hm, masz gdzieś info jaki olej wlano do skrzyni? |
 |
|
|
|
 |
malyaro
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-02-2011, 15:36
|
|
|
niestety nie mam żadnych informacji o jakichkolwiek wymianach. wiem tylko że gdy wymieniałem rozrząd wszystkie części w środku były od nowości. samochód ma przejechane 100 tys i nie wiem czy ktoś wogóle zaglądał do skrzyni
ps. gdzie znajduje się filtr do skrzyni |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 06-02-2011, 16:32
|
|
|
Może trzeba by zacząć od wymiany filtra i oleju w skrzyni. To nie duży przebieg więc nic nie powinno się złego dziać. |
 |
|
|
|
 |
malyaro
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-02-2011, 19:17
|
|
|
teraz przejechałem się samochodem i głównie szarpie z przejęcia 3 na 4 do tego zapala się czek silnika i wydaje mi się że wprowadza samochód w stan awarii bo nie wprowadza samochodu na wysokie obroty |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 06-02-2011, 20:20
|
|
|
malyaro napisał/a: | teraz przejechałem się samochodem i głównie szarpie z przejęcia 3 na 4 do tego zapala się czek silnika i wydaje mi się że wprowadza samochód w stan awarii bo nie wprowadza samochodu na wysokie obroty |
Czyli jest usterka silnika? To najpierw to trzeba usunąć. Czy jest tak, że auto wkręca sie tylko do 3000 obrotów/ I jest słabe? |
 |
|
|
|
 |
malyaro
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-02-2011, 21:12
|
|
|
niestety tak jest, miałem już ten problem wcześniej ale byłem w serwisie i nic nie znaleźli. kiedyś co przejechałem 200 km załączał się tryb awarii i trzeba było odpinać klemę. od tego czasu trochę minęło i bum znowu. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 06-02-2011, 21:53
|
|
|
malyaro napisał/a: | niestety tak jest, miałem już ten problem wcześniej ale byłem w serwisie i nic nie znaleźli. kiedyś co przejechałem 200 km załączał się tryb awarii i trzeba było odpinać klemę. od tego czasu trochę minęło i bum znowu. |
Wydaje mi się, że to typowa usterka, nie jest droga w usunięciu. I już raczej nie będzie się pojawiać, trzeba trochę pewien układ zmodernizować. |
 |
|
|
|
 |
malyaro
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-02-2011, 16:49
|
|
|
Panie Zbyszku a czy jest możliwość przyjechania np w piątek do Pana w sprawie tej mojej nieszczęsnej usterki??? |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 07-02-2011, 19:02
|
|
|
malyaro napisał/a: | Panie Zbyszku a czy jest możliwość przyjechania np w piątek do Pana w sprawie tej mojej nieszczęsnej usterki??? |
602-673-905 |
 |
|
|
|
 |
|