Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
kontrolka airbag & cieknący olej
Autor Wiadomość
megadeth 
Nowy Forumowicz

Auto: colt cz3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-02-2011, 21:49   kontrolka airbag & cieknący olej

Witam,
jestem posiadaczem colta cz3 1,3 od bez mała dwu tygodni.
było dobrze do wczoraj, kumulacja:
po przejeździe przez niewielkie nierówności (po lekkich wstrząsach ala tarka)
zaświeciła się czerwona kontrolka air-bag. zjechałem na pobocze zgasiłem silnik - odpaliłem, nie pomogło. Odpiąłem klemy (najpierw +później - , montaże vice-versa),
nie pomogło. Świeci.
Poszukuję testera diagnostycznego - jednak obstawiam, że odpiął się kabel którejś z czujek, lub kaskaderska przeszłość das auto
Pytanie gdzie (ich?) szukać..
I awaria dzisiejsza:
Zatankowałem v-pover i ciąłem odcinek ok 100km
Mam zmieniony 500km temu olej w5/40, filtr. Oleju w silniku było na 3/4 pola kontrolnego na miarce..
Zdaje się że wcześniej mi nie ciekło, a teraz okazuje się że za silnikiem, w jego dolnej części, wycieka mi olej. Tak myślę że pomiędzy miską olejową a "górą" doszło do rozszczelnienia i pokapuje w tempie 3-4 kropli na
10 min. Może jak zgęstnieje to zwolni się to kapanie oleju. Problem oczywiście jest, do naprawy rozszczelnienia.

Od przedmiotów wymagam niezawodności.
Jeśli ten typ tak ma - to cz3 robi wypad!

Zgodnie z regulaminem forum wycięto info o V i wulgaryzm. michalp
Ostatnio zmieniony przez michalp 09-02-2011, 23:27, w całości zmieniany 2 razy  

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 06-02-2011, 22:07   

Żaden tani interfejs Ci nie zrobi AirBag'u, obecne skutki moga być wynikiem przeszłości, a raczej zdarzeń, przed Twoim panowaniem.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

looq 
Mitsumaniak

Auto: Colt 1.5 DID Motion
Wysłany: 07-02-2011, 08:40   

Posiadam co prawda inną wersję silnikową, ale mam przejechane 126tys i ani kropelka oleju mi nie wyciekła, nawet pod turbiną sucho, ani kropli potu. Z poduszkami też nigdy nie miałem żadnych kontrolkowych akcji.
Także sorry "mitsuchłopaku", ale zanim się zacznie wymagać niezawodności od przedmiotów może trzeba wpierw zacząć wymagać trochę więcej rozwagi i czujności od siebie przed zakupem "auta z przeszłością"

megadeth 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-02-2011, 10:35   

No tak, rozwagi...
Czyli generalnie nie powinno być wycieku.

Próbowałem zajrzeć pod silnik, i nie jestem pewien ale wydaje mi się że cieknie z spod korka spustowego oleju. Była tam miedziana podkładka - już nieco sfatygowana. Może ona jest nie szczelna? Może tak być?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 07-02-2011, 12:04   

megadeth napisał/a:
Była tam miedziana podkładka - już nieco sfatygowana. Może ona jest nie szczelna? Może tak być?
Może tak być.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

wolfv2 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CZ3
Wysłany: 07-02-2011, 12:14   

Ja jakis czas temu pisalem posta :) W sprawie takiej iz remontowalem mojego colta po udezeniu. Poduszki mi wystrzelily wiec mial wymienione poduszki napinacze panel i tasme. Sterownik airbag byl (niby) naprawiony przez jakiegos tam znawce i okazalo sie ze podczas jazdy zapala sie kontrolka airbag. Pomogla dopiero wymiana sterownika airbag na nieuszkodzony/nowy (sa dwa rodzaje sterownikow airbag) Jesli chodzi o wycieki to mi nic nie kapie strzal dostalem z p[rzodu auta aczkolwiek podluznice mial nie ruszone takze problemow z kapaniem czegokolwiek nie mam.

Emanuel 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CZ5 1,5 DID
Kraj/Country: Finland
Wysłany: 07-02-2011, 21:52   

Może przytarłeś gdzieś miskę - jest aluminiowa i wystarczy o jakiś kamień zawadzić by zrobić wgniecenie /dziurę... Colt ma stosunkowo niewielki prześwit jak na nasze polskie drogi...

megadeth 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-02-2011, 22:29   

I już koniec wycieku, wymieniłem miedzianą uszczelkę-podkładkę z spod korka spustowego.
To tylko to - proza życia..
Dziękuje za pomoc.

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 14-02-2011, 01:03   

megadeth napisał/a:
wymieniłem miedzianą uszczelkę-podkładkę z spod korka spustowego.

Przy wymianie oleju nie była założona nowa uszczelka korka?

megadeth 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-05-2011, 16:07   

Nie wymieniona była ta uszczelka. Niestety.

Hmm,
No cóż to od początku.
Miałem problemy z autem po tygodniu od jego kupna.
Kupiłem auto na początku stycznia, po zimie z końcem marca zmieniając oponki na letnie postanowiłem umyć auto. Woda z okolic mocowań słupków przednich z dachem, lała się do środka niemalże jak z konewki! Zdjęcie w warsztacie podsufitki obnażyło problem: przyspawany dach z innego colta.
Raczej mnie to nie zdziwiło (żona była wstrząśnięta-niemieszana), bo przecież żyjemy w systempolska - paru cwanych chamów doi stado baranów.

Po niespełna miesiącu od zorganizowania autorytatywnej i niepodważalnej opinii rzeczoznawców w temacie stanu technicznego naszego auta i poinformowania o sprawie Radę Krajową Konsumentów - udało się nierzetelnego sprzedawcę z komisu w Lublinie, zmusić do zawarcia ugody. Z końcem kwietnia przenieśliśmy prawo własności powtórnie na ludzi którzy to auto wstawili do komisu. Dura lex sed lex.
Nie będę wspominał o tym że bez zająknięcia oddali nam pieniądze za wszystkie dodatkowe rachunki z napraw po wypadkowego CZ3.

Nie znam większego ścierwa jak handlarze używanymi autami.

Odpowiedz do tematu