Bagażnik na .... maskę |
Autor |
Wiadomość |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 08-02-2011, 11:23 Bagażnik na .... maskę
|
|
|
Szukam jakiegoś patentu/pomysłu na bagażnik montowany na ....... masce silnika. Czemu tak??? Jadąc w teren chcę mieć pod ręką : taśmę asekuracyjną, szekle i inne drobne pierdoły tak aby w razie "W" w pierwszej kolejności nie zastanawiać się czy drzwi dam radę otworzyć ,a często jest tak że nie można a i po akcji ubłoconego sprzętu, aby welurów nie pobrudzić , nie chować do środka tylko machnąć na bagażnik. Czyli musi to być coś małego,na nóżkach bo wlot do interkulera jest,łatwe w demontażu a zarazem wytrzymałe no i chyba z rurek aby można było by wszystko zamocować==>> pas,szekle itd itp. |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

Auto: pajero 2,5 tdi
Pomógł: 31 razy Dołączył: 18 Lis 2010 Posty: 814 Skąd: Szepietowo/Hamburg
|
Wysłany: 08-02-2011, 11:42
|
|
|
gotowca raczej nie znajdziesz zostaje inwencja twórcza
problem z tym ,że blacha na masce nie jest za gruba i dużo tan nie położysz
przynajmniej jesli mocowania chciałbyś przykręcić do maski
Najlepiej jakby stelaż był mocowany gdzieś z przodu do przedniego wzmocnienia a z tyłu gdzieś w okolicach zawiasów od maski. Mogłoby się to składać z dwóch części. Mocowania miałbyś przykręcone na stałe a sam bagaznik odpinał od nich w razie konieczności podniesienia maski. Miś wygladałby jak landrover |
|
|
|
 |
mstrucz
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Lip 2010 Posty: 272 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 08-02-2011, 13:25
|
|
|
Defender i np. Klasa G mają wzmocnione maski aby wytrzymywały ok. 100kg - ale i tam montuje się chyba tylko koła zapasowe, dlatego do Pajero pewnie nie ma na rynku.
A jeżeli szukać gotowca, to poważnie zastanowiłbym się nad koszem - półką do sklepowego regału. Mają różne kształty , są wytrzymałe i z reguły lekkie. Jest wiele firm które sprzedają wyposażenie do sklepów, może coś tam znajdziesz. Chyba że to dla Ciebie za wiotkie będzie. |
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-02-2011, 13:49
|
|
|
Znalazłem coś takiego
http://www.e-busola.pl/ba...l_239_6886.html
pieniądze nie wielkie tylko te mocowanie mstrucz napisał/a: | to poważnie zastanowiłbym się nad koszem - półką do sklepowego regału. | też tę opcję rozpatrywałem tyle że,te co znalazłem, maja wysokość +/- ~~ 20cm i obawiam się tekstów Misiek na zakupy no i znowu te mocowanie lukas 78 napisał/a: | Miś wygladałby jak landrover | i tak powoli wygląda jak nie Mitsubishi gdzie znajdę jakieś fotki takiego landka z bagażnikiem ??? mają zapewne jakieś swoje forum,trzeba szukać bo wiosna się zbliża |
 |
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

|
|
|
|
 |
AndrzejM22
Forumowicz

Auto: Pajero II 2,5 TD Krótkie
Pomógł: 16 razy Dołączył: 19 Lut 2010 Posty: 124 Skąd: Ełk -u okolice. :)
|
Wysłany: 08-02-2011, 18:24
|
|
|
Raz na jakimś spotkaniu w terenie widziałem taki patent .
Uploaded with ImageShack.us
Ale to raczej do małych prędkości i generalnie do lin i pasów . No i na pewno maska się rysuje. Ale za to prosta konstrukcja i lekka.
Ale jak by nieco udoskonalić tę konstrukcję pod spód dać jakoś matę a siatkę zrobić gęstszą i o mocniejszym naciągu to pewnie nieźle zdawało by to egzamin. |
_________________ Pajero 2,5 TD 33" Baja Claw TTC mosty 5.285 +jakiś lift + jakaś winda.
Pajero 3.5 V6 cywilne |
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

|
Wysłany: 08-02-2011, 18:34
|
|
|
maskę można okleić grubą folią przezroczystą samoprzylepną
ja używałem takiej do zabezpieczenia lakieru w motocyklu
kiedy jeździłem z bagażem. Takie rozwiązanie jest bezinwazyjne kwestia znalezienia mocnej siatki dorobienia uchwytów i może być pięknie |
|
|
|
 |
rico.1
Forumowicz
Auto: Pajero II 2.5TD
Pomógł: 33 razy Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 480 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 08-02-2011, 19:52
|
|
|
Z folią dobry pomysł,
a ja proponuje zaopatrzyć się od razu w taką http://www.magsy.cz/pl/pa...ie-magnetyczne/
magnetyczna 2mm nie jedno utrzyma na masce
szekle na pewno nie odfruną, a do tego jakaś siatka jak wyżej zapinana pod maską i po problemie - demontaż w kilka sekund i Miśkiem można śmigać do koscioła |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-02-2011, 22:10
|
|
|
Wszystkie opcje są do rozważenia. Są plusy i są minusy a największym minusem są moje zwariowane pomysły i chyba najbardziej przemawia do mnie jednak kosz , nie ten sklepowy. Ogladąłem na tyle ile da się obejrzeć maskę (mata tłumiąca) są tam jednak jakieś wzmocnienia==>> nie jest to tylko blacha. Znalazłem jeden taki fajny ale też i fajna cena jest za niego,w zależności kto sprzedaje, od 900 do 1200. Cena uśredniona http://www.bagazniki.pl/s...728351&from=uni |
 |
|
|
|
 |
Bushey
Mitsumaniak

Auto: Pajero II 3.0 V6 auto 1991
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 12-02-2011, 12:29
|
|
|
Na drodze publicznej nie może być używany niehomologowany, w jakiejkolwiek postaci, tak samo jak odciągi, uchwyty i inne przedmioty zagrażające pieszym (w tym sławne zderzaki ARB bez homologacji na Polskę). Raczej nic się nie zmieniło w tym temacie w naszym kraju ale jeśli jestem w błędzie poprawcie mnie konkretnym przepisem. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 12-02-2011, 16:40
|
|
|
Bushey napisał/a: | bez homologacji na Polskę | dotyczy to chyba rur tzw "klatek na kangury" i dotyczy to samochodów zarejestrowanych po.... nie pamiętam roku.Nie spotkałem się z czymś takim jak homologacja na bagażnik. Odciągi jak najbardziej są zabronione na drodze publicznej. Jeśli samochód przeszedł kontrolę techniczną to wszystko OK.Czy ma ktoś homologację na antenę radiową,CB też stwarza zagrożenie. Przedmioty zamontowane na samochodzie powinny być tak aby nie stwarzać niebezpieczeństwa innym użytkownikom dróg czyli trwale bez możliwości przemieszczenia się i nie powinny wystawać po za obrys samochodu=>> nie wlicza się w obrys lusterek. Bushey napisał/a: | ale jeśli jestem w błędzie poprawcie mnie konkretnym przepisem. | no to zaczynamy poszukiwań odpowiedniego przepisu KD.
USTAWA
z dnia 20 czerwca 1997 r.
Prawo o ruchu drogowym.
(Dz. U. z dnia 19 sierpnia 1997 r.)
Dział III
Pojazdy
Rozdziały 1,2,3
Nie wiem czy obecna ustawa wprowadziła jakieś zmiany ale żeby to przeczytać to potrzebna jest jakaś bezsenna noc
Bushey teoretycznie to masz rację ale.... właśnie są te "ale" np rejestracja samochodu jako "SAM" tylko co na to ubezpieczyciel ???? Ciekawy temat poruszyłeś,czekamy w takim razie na odpowiedzi==>>> może jakiś "misiaczek" się wypowie. |
 |
Ostatnio zmieniony przez jawaldek 12-02-2011, 17:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 12-02-2011, 17:04
|
|
|
Pomogę.
12. W razie wprowadzenia zmian w typie pojazdu, przedmiocie wyposażenia lub
części wpływających na zmianę warunków stanowiących podstawę wydania
świadectwa homologacji, producent lub importer jest obowiązany uzyskać
zmianę posiadanego świadectwa homologacji polegającą na rozszerzeniu świadectwa
homologacji danego typu pojazdu, przedmiotu wyposażenia lub części.
To z Dz.U. 1997 nr 98 poz. 602
ze zmianami Dz.U. 2009 nr 75 poz. 639
I dalej
16. Minister właściwy do spraw transportu cofa świadectwo homologacji w razie
stwierdzenia, że pojazd, przedmiot wyposażenia lub część nie odpowiadają warunkom
określonym w świadectwie homologacji i producent lub importer nie
usunął stwierdzonych niezgodności w terminie 90 dni od ich stwierdzenia.
17. Przepisy ust. 1–16 nie dotyczą pojazdu:
1) zabytkowego;
2) zbudowanego przy wykorzystaniu nadwozia, podwozia lub ramy konstrukcji
własnej, którego markę określa się jako „SAM”;
3) specjalnego lub używanego do celów specjalnych Sił Zbrojnych, Policji,
Straży Granicznej, kontroli skarbowej, Służby Celnej, Służby Więziennej
oraz Straży Pożarnej;
4) wyprodukowanego lub importowanego w ilości jednej sztuki rocznie; nie
dotyczy to tramwajów i trolejbusów.
Czyli wszyskie elementy wyposażenia beż homologacji czy to osobno czy razem z pojazdem sa nielegalne. Chyba że bedzie to zabytek lub "sam"
Taka jest niestety prawda. |
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

|
Wysłany: 12-02-2011, 20:10
|
|
|
z tą homologacją to ja bym nie przesadzał
jeżdżąc motocyklem mam przyczepione gdzie się da i na co sie da graty i jak na razie nikt mi nie zwrócił uwagi
jeśli będzie miał zrobione wszystko solidnie to bedzie ok
pojazd nie moze mieć tylko ostrych wystających elementów
i tu się mogą klaniać motane zderzaki |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 12-02-2011, 21:07
|
|
|
lukas 78 napisał/a: | z tą homologacją to ja bym nie przesadzał |
Ja też , ale podałem co na to ustawodawca. I jeżeli chodzi o drobiazgi to nie ma problemu , natomiast gdy w grę wchodzą elementy wpływające na bezpieczeństwo czy to pojazdu czy pieszego ( światła , zderzaki, orurowania, równiez i bagażniki ) może byc różnie . I to przy kontroli diagnosty i w razie wypadku-kolizji. Jeżeli np zamontowany bagażnik firmy " zrób to sam lub no name " będzie przyczyną wypadku , bo np urwał się w czasie jazdy i doprowadził do zderzenia z jadącym zna przeciwka pojazdem , prokurator na pewno sprawdzi jego pochodzenie a i ubezpieczyciel raczy o tym pamiętać. Natomiast na drodze w terenie , rajdzie, .... będzie to odpowiedzialnośc montującego. Ale co innego ruch na drogach publicznych i do momentu jak nic się nie stanie.
Jak ze wszystkim innym , gdy nic się złego nie dzieje wiele rzeczy jest dozwolone.
Tak np. moze byc potraktowane ogumienie o rozmiarze niezgodnym z homologacją pojazdu.
Montowane najczesciej większej srednicy opony jezeli będa przyczyna wypadku ( np. zablokują się w nadkolu na zakręcie w przechyle) . Ubezpieczyciel również odmówi wypłaty odszkodowania. A poszkodowany założy sprawę w sądzie i bez problemu wygrywa. |
|
|
|
 |
|