Szarpania autem |
Autor |
Wiadomość |
bugi86
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 31-10-2010, 17:49 Szarpania autem
|
|
|
Witam klubowiczow. Posiadam carisme 1.6 z 01r od dluszego czasu mam szaprania silnikem przy przyspieszaniu i zapala sie kontrolka awaria silnika bylem juz w serwisie aso i odlaczyli mi imobilazer bo mysleli ze to jest przyczyna . Wymienilem kable swiece i dalej jest to samo i niekiedy sama kontrolka zgasie. np. przy wyprzedzaniu z 5-tego biegu redukuje na 3-ci nagle dostaje czkawki i szarpie i nie ma mogule mocy nie przyspiesza auto ma dopiero 129tys jestem jej pierwszym wlascicielem autko bylo kupione w aso. I tez mialem problem z odpalaniem nieraz krecilem po 9razy zeby odpalil |
|
|
|
 |
mario mario
Mitsumaniak
Auto: galant elegance combi 2,5 B
Pomógł: 24 razy Dołączył: 12 Kwi 2009 Posty: 727 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 31-10-2010, 20:47
|
|
|
Układ zasilania. a;bo filtr albo pompa paliwa. |
|
|
|
 |
sylmak
Forumowicz

Auto: carisma 1.6 GLX 16V 1998r.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Lis 2009 Posty: 91 Skąd: legnica
|
Wysłany: 01-11-2010, 15:27
|
|
|
MOŻE WARTO SPRAWDZIĆ FAJKOCEWKI
JEŚLI MAJĄ PRZEBICIE TO NA ŚWIECACH ZNAJDZIESZ PIONOWE CZARNE RYSY (NAROŚLA) |
_________________ Jazda to moja pasja |
|
|
|
 |
carpezo
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 95r
|
Wysłany: 11-02-2011, 21:27
|
|
|
sprawa wygląda tak że pewnego razu zaczęło szarpać autem w wilgotną pogode i tak przez kilka dni. szarpało i muliło go dopóki silnik nie rozgrzał się dobrze. wymieniłem świece na denso i ustało wszystko od ręki. po jakimś miesiącu znowu podobna akcja ale tylko raz (oczywiście też wilgoć na dworzu). i teraz po miesiącu dziś znowu to samo. patrzyłem w ciemnym miejscu i iskier nie widać. a tak w ogóle na wolnych obrotach się sprawdza to czy przy wyższych? |
|
|
|
 |
slawi2006
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GLS
|
Wysłany: 12-02-2011, 19:50
|
|
|
Witam . Ja to inaczej sprawdzam. Biorę sobie taką buteleczkę z płynu do szyb z tym psikadłem nalewam wody , odpalam maszyne w nocy lub w ciemnym garażu i psikam sobie po przewodach wysokiego napięcia . Jeżeli kable mają przebicie to zauważysz , szczegołnie tam gdzie kable dotykają obudowy głowicy. Dobrze też jest jak druga osoba Ci przygazuje to wtedy iskra (jeżeli kable mają przebicie lepiej bije) .Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
carpezo
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 95r
|
Wysłany: 13-02-2011, 11:17
|
|
|
będe musiał spróbować. a jak to nie kable to gdzie winy szukać? dodam ze na benzynie to samo jak i na lpg |
|
|
|
 |
slawi2006
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GLS
|
Wysłany: 13-02-2011, 23:26
|
|
|
Ja tam mechanikiem nie jestem ale z własnej autopsji sprawdzałbym ewentualnie jeszcze palec i kopułkę . Może kopułka ma już dość albo palec może,,, Sprawdź a później będziemy myśleć ale jak mówisz ,żę dzieje Ci się to w bardziej mokre dni to obstawiam przewody. Ewentualnie wiesz co jeszcze sprawdź- odpal samochód i przykładaj dłoń do każdej po koleji rury na kolektorze wydechowym ,,,,, Jak któryś będzie zimny to będziesz już wiedział .Może na baniak nie trybi albo coś .. Tylko ostrzegam z wyczuciem bo rura moment się nagrzewa . |
|
|
|
 |
|