|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
O Lancerku pytań kilka... |
Autor |
Wiadomość |
Mamusa
Mitsumaniak Car Audio Maniac
Auto: Lancer GLXi 1.6 16v '94
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Gru 2010 Posty: 44 Skąd: Myślibórz
|
Wysłany: 12-02-2011, 12:06 O Lancerku pytań kilka...
|
|
|
Witam.
Po 2 miesiącach użytkowania Lancelota przyszedł czas na pierwsze mody. Mam kilka pytań, na które odpowiedz ułatwiła by mi znacznie pracę bo nie musiałbym rozbierać połowy auta. Dlatego mam nadzieję że pomożecie
1. Pierwsza sprawa to montaż audio. O kwestie techniczne instalacji nie pytam bo mam o tym pojęcie. Jednak zastanawiam się którędy najłatwiej jest przepuścić kabel z aku - jest on dość gruby, ponad 30mm^2, do tego dojdzie jeszcze 6mm^2 do instalacji radia. Jak już doprowadze go do środka to dam radę gdzieś przy progu puścić, ale dalej jest miejsce żeby łatwo się dostać z nim do bagażnika? Fajnie by było żebym nie musiał dziurawić niczego, ew. powiększyć już instniejące otwory. Ostatnia w tej sprawie kwestia - orientuje się ktoś jaki alternator ma 4g92?
2. Myślę o montażu oświetlenia wnętrza -coś w rodzaju Coming/Leaving Home z VW. Chciałbym żeby można było je włączać na 2 sposoby - zawsze przy otworzeniu drzwi (tak jak lampka nad lusterkiem) i 2 osobno na przełącznik. O ile z tym 2 sposobem problemu nie widze, to chciałbym wiedzieć gdzie idzie kabel który odpowiada za prąd po otwarciu drzwi. I w tej kwestii jeszcze jedno - czy da się zrobić tak, żeby nie gasło światło od razu po zamknięciu drzwi tylko z paro sekundowym opóźnieniem? Przypuszczam że potrzeba jakiegoś modułu, więc ciekawi mnie czy ktoś z Was już to robił.
3. Ma ktoś zdjęcia poszycia drzwi(bez tapicerki). Interesuje mnie ilość otworów montażowych bo nie wiem ile materiału kupić do wygłuszania, a nie chce ściągać tapicerki tylko po to żeby je obejrzeć. I przy okazji jeszcze jedna kwestia - ma ktoś pojęcie co i jak trzeba odkręcać i gdzie są zatrzaski żeby zdjąć tapicerkę? Byłoby mi dużo łatwiej, no i nie powyłamywałbym niepotrzebnie zatrzasków.
4. I ostatnie pytanie - czy istnieje możliwość dorobienia pilota do centralnego? Jeśli tak to gdzie i za ile ?
Pozdro |
|
|
|
 |
tomekk
Forumowicz
Auto: lancer cbo1.6 93->98r;)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 26 Sty 2009 Posty: 450 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 12-02-2011, 20:10
|
|
|
Mamusa napisał/a: | ponad 30mm^2 | wg mnie to masz zamiar ciągnąć na nim blisko 100A prądu, tylko skąd?
Mamusa napisał/a: | 6mm^2 do instalacji radia | radio tez iście prądożerne ponad 30A?
Kabelki wg mnie możesz puścić za zbiornikiem płynu do spryskiwaczy, musisz go odkręcić (znaczy nie musisz, jeżeli wykażesz się zwinnością małpy i stalowymi nerwami) i za nim jest taka owalna uszczelka, ja ją wyjąłem, wciąłem otwory na przewody, przesadziłem je i zamontowałem z powrotem na miejsce. Przewody przepuszczone przez ten otwór wychodzą daleko w nogach pasażera.
Jest cała masa opisów na elektrodzie na temat oświetlenia wnętrza, przewód masz w słupku gdzie jest czujnik otwarcia drzwi, oraz przy samej lampie, pomiędzy tymi 2 punktami nie mam pojęcia jak przebiega. Pobierz manuala z działu download i tam powinien być schemat instalacji elektrycznej.
kilka fotek drzwi:
[ Dodano: 12-02-2011, 20:23 ]
aha, zdejmowanie boczków: odkręcasz wkręt przy klamce i przy odciągniętej klamce wysuwasz jej wewnętrzną część posuwistym ruchem do przodu, żeby najpierw zeszła z ząbka. Odkręcasz wkręty przy zamku drzwi i nad głośnikiem, odkręcasz wkręt wewnątrz uchwytu do zamykania drzwi i wyjmujesz uchwyt podważając go po obwodzie (siedzi na zatrzaskach). Następnie podważasz gdzieś w dolnej części tapicerkę śrubokrętem i powinna odskoczyć z zatrzasków, odciągasz dolną część tak aby wszystkie zatrzaski odskoczyły. Z lekko odchyloną dolną częścią wysuwasz boczek do góry, uważaj na przewód który idzie do włącznika szyb elektrycznych - należy odczepić przy nim wtyczkę.
Żeby porządnie wygłuszyć polecam zakup 2 rolek taśmy dekarskiej 10m x15cm. |
_________________ mój miś: http://forum.mitsumaniaki...p=621844#621844
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 13-02-2011, 09:18
|
|
|
Mamusa napisał/a: | czy da się zrobić tak, żeby nie gasło światło od razu po zamknięciu drzwi tylko z paro sekundowym opóźnieniem? | Tak, kupujesz to: http://allegro.pl/mikropr...1446445816.html Fantastyczne urządzenie, mam zamontowane już w drugim aucie, mnóstwo funkcji, min. ta o którą pytasz, w dodatku z regulowanymi czasami rozświetlania i gaszenia. |
|
|
|
 |
Mamusa
Mitsumaniak Car Audio Maniac
Auto: Lancer GLXi 1.6 16v '94
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Gru 2010 Posty: 44 Skąd: Myślibórz
|
Wysłany: 13-02-2011, 10:23
|
|
|
tomekk napisał/a: | Mamusa napisał/a: | ponad 30mm^2 | wg mnie to masz zamiar ciągnąć na nim blisko 100A prądu, tylko skąd?
Mamusa napisał/a: | 6mm^2 do instalacji radia | radio tez iście prądożerne ponad 30A? |
30mm^2 podawałem razem z izolacją i peszlem żeby uzmysłowić realną wielkość jaką trzeba przeciągnąć, sama miedź ma 25mm^2 czyli jakieś 60-70A - myślę że rozsądnie. 6mm^ do radia to rzeczywiście przegięcie ale jako że mam do tego dostep i nic nie płace to co mi szkodzi?
Dzięki za resztę instrukcji, bardzo mi pomogą, a już myślałem że trza będzie się przewiercać przez blachę I thx za zdjęcia drzwi, widzę że trzeba kupić trochę materiału do zamknięcia otworów. Z dystansem też trochę zabawy będzie.
Hugo: dzięki za link, trzeba będzie zakupić i pobawić się w montaż bo funkcji faktycznie sporo |
Ostatnio zmieniony przez Mamusa 13-02-2011, 11:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tomekk
Forumowicz
Auto: lancer cbo1.6 93->98r;)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 26 Sty 2009 Posty: 450 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 13-02-2011, 10:28
|
|
|
no żałuję, że dystanse wstawiłem, gdybym nie wstawił, to nie musiał bym ciąć boczków:/ a co do przewodów, to pamiętaj, żeby dać bezpiecznik tuż przy aku! |
_________________ mój miś: http://forum.mitsumaniaki...p=621844#621844
 |
|
|
|
 |
SnowDevil
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 Kombi Avance
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lis 2005 Posty: 459 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-03-2011, 18:09
|
|
|
Te kable da się przeciągnąć bez zdejmowania zbiornika spryskiwaczy. W środku trzeba wyjąć schowek i bez problemu ładnie się kable przeciąga. Mam Subwooffer od 4 lat ponad ale jeszcze pamiętam jak to montowałem. Kabel do suba pociągnąłem w kolumnę środkową do środka siedzenia tylnego. Do bagażnika dotarłem po srodku tylnych siedzeń. Po środku również, zaraz za oparciem (już w bagażniku) powinieneś mieć śrubę do której możesz zamontować masę prosciutko sie to wszystko robi |
_________________ Mitsu SnowDevil
- Galant 2.5 V6 Avance Kombi 2001 r (od 05.2011)
- Lancer Wagon 1.6 16V 113 KM 1994 (od 2005r - 19.09.2011) - sprzedany
po lewej - 2005 rok, po prawej - 2011
 |
|
|
|
 |
|
|