Lancer vs ASX |
Autor |
Wiadomość |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3273 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 03-07-2011, 12:03 Lancer vs ASX
|
|
|
Porównanie |
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 03-07-2011, 12:48
|
|
|
Z tych dwóch to ja wybieram lancera sedana
Dla mnie nic nie przemawia za ASX'em, pomijając chore dopłacanie grubej kasy za nie wiem właśnie za co? Za regulację kierownicy przód-tył płacić 12 tys.zł? |
_________________ 1. Mitsubishi Lancer '09 (2008-...)
2. Honda Civic 5dr '98 (2010-...) 
 |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-07-2011, 13:47
|
|
|
"oba pojazdy oparte są na tej samej płycie podłogowej o nazwie Project Global"
No chyba nie bardzo, ASX ma płytę podłogową z Outlandera...
Artykuł kiepski, przede wszystkim nie odpowiada na pytanie postawione w tytule: "dlaczego ludzie kupują crossovery?" Ja dalej nie wiem...
Dla mnie ASX ma sens tylko przy napędzie 4x4 (zima, góry), w przypadku ośki ma, w stosunku do Lancera, same wady (no może poza ciut większym bagażnikiem i kolorowym wyświetlaczem )
No i jeszcze tekst: "Niebagatelną przewagą ASX-a jest dwupłaszczyznowa regulacja kierownicy. Jej brak w lancerze powoduje, że wielu osobom ciężko jest znaleźć idealną pozycję." No rzesz... Jeszcze parę lat temu samochody nie miały żadnej regulacji kierownicy i jakoś wszyscy mogli nimi jeździć... |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-07-2011, 13:54
|
|
|
Luk napisał/a: | No chyba nie bardzo, ASX ma płytę podłogową z Outlandera... | Lancer tez ją ma. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
|
Wysłany: 03-07-2011, 14:00
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Lancer tez ją ma. |
OK, masz rację, doczytałem w necie. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 03-07-2011, 14:21
|
|
|
Luk napisał/a: | Jeszcze parę lat temu samochody nie miały żadnej regulacji kierownicy i jakoś wszyscy mogli nimi jeździć... |
Ale konkurencja się zmienia... Jak by konkurencja w tej klasie nie miała to by nie było to traktowane jako wadę... Zrobią lift Lancera to dołożą (mam nadzieje - bo każdy dziennikarz to powiela).
Faktycznie porównanie osiki 1,6 wypada dość krytycznie dla ASX-a. Ale 4x4, dostępność xeonów zamiast Rocforda w Intense. Dużo krótsze zwisy - czyli zmieści się na parkingu pod pracą (mój zawsze wystaje przed szereg jak nie wjadę tyłem nad krawężnik). Większe koła umożliwiają łatwiejsze atakowanie krawężników w mieście. Jest też ładniejszy od SB W mojej opinii wyglądem może konkurować dopiero z Sedanem Intens + spojler.
Swoją drogą dużo ludzi kupuje oczami... Nie dla wszystkich liczą się fakty i dane techniczne. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 03-07-2011, 15:08
|
|
|
Luk napisał/a: | Jeszcze parę lat temu samochody nie miały żadnej regulacji kierownicy i jakoś wszyscy mogli nimi jeździć... | Nie wiem które - mój Mirage z 1988 roku taka regulację ma. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
mazin
Mitsumaniak 102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Pomógł: 12 razy Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1218 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 03-07-2011, 16:29 Re: Lancer vs ASX
|
|
|
Ja sobie kiedyś dokładnie obejrzałem ASX-a, i nie powiem, całkiem sympatyczne auto. Ale z rzeczy,który wypadły na jego korzyść w porównaniu z lancerem, to w zasadzie tylko tapicerka, reszta była porównywalna (mowa o najtańszej wersji). Gdybym miał teraz kupować auto, to wybrałbym chyba lancera, być może w wersji sedan |
_________________ Piszę poprawnie po polsku (no, staram się).
 |
|
|
|
 |
pekaes
Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 1.8 Invite
|
Wysłany: 03-07-2011, 16:56 Re: Lancer vs ASX
|
|
|
mazin napisał/a: | Gdybym miał teraz kupować auto, to wybrałbym chyba lancera, być może w wersji sedan |
Mazin, rozwiń pls myśl Dlaczego wybrałbyś teraz sedana? Ja - ze względów praktycznych - często żałuję, że nie mam łatwiejszego dostępu do bagaznika...
Jeśli zaś stanąłbym teraz przed kupnem nowego auta, to znacznie dłużej bym się zastanawiał niż dwa lata temu... I to wcale nie czy kupić sedana czy sportbacka, ale czy w ogóle kupić Lancera... Wytrwale i cierpliwie zaliczałbym kolejne jazdy próbne kolejnymi markami. Poza tym, dwa lata temu chyba przedwcześnie skreśliłem kilka marek (nie powiem jakich ).
Aha, a jeśli chodzi o porównanie Lancera do ASX. Mnie się ASX specjalnie nie podoba. Miejsca w zasadzie tyle samo w obu autach, bagażnik o podobnej pojemności. Przewaga ASX to chyba tylko to, że ma wyższe zawieszenie, ale cena też odpowiednio wyższa... |
_________________ Mitsubishi Lancer: [img]http://www.motostat...png[/img"] |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
|
Wysłany: 03-07-2011, 20:58
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Luk napisał/a:
Jeszcze parę lat temu samochody nie miały żadnej regulacji kierownicy i jakoś wszyscy mogli nimi jeździć...
Nie wiem które - mój Mirage z 1988 roku taka regulację ma. |
Np. mój Opel Astra 1997 - brak regulacji.
pekaes napisał/a: | Przewaga ASX to chyba tylko to, że ma wyższe zawieszenie, |
Ale również ma wyżej środek ciężkości i bardziej się "gibie" na zakrętach... Generalnie co kto potrzebuje |
|
|
|
 |
bastek
Mitsumaniak kaktusiarz
Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Lut 2009 Posty: 5468 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 03-07-2011, 22:31
|
|
|
ja się dopisuję
1 miejsce-sedan
daleko dalej:
2-gie asx
3-cie hatchback
nie bardzo rozumiem ideę samochodów typu asx, czy kaszkaj - nie wiem, co jest lepszego od zwykłego hatchbacka, za co miałbym dopłacić.
ale cóż, niektórzy wolą takie "napompowane" - i nie będę im tego wyperwadowywał |
_________________ pozdr,
bastek
auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021- |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 03-07-2011, 22:32
|
|
|
Tu nie chodzi o rocznik czy model a o oszczędności przy konstruowaniu. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 03-07-2011, 22:38
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Tu nie chodzi o rocznik czy model a o oszczędności przy konstruowaniu. |
Pozwolę się nie zgodzić. Brak regulacji czy brak regulacji w 2 poziomach występował w czasach kiedy jeszcze produkcją i projektowaniem nie zarządzali księgowi. Teraz kiedy rzeczowi księgowi zarządzają projektami i produkcją od najmniejszych aut europejskich masz regulacje w 2 płaszczyznach. Japończe jakość ostatnio mało innowacyjni są (mówię tutaj o Maździe, Hondzie, Toyocie bo Mitsubishi nawet nieźle idzie na przód ale np. downsizing to coś co jeszcze nie przechodzi przez gardło skośnookim) i zapatrzeni na stare czasy jakoś.
Tutaj po prostu wzrosły wymagania klientów, a japońce oczywiście się kapną 2 modele później że w europie nawet klasa B to ma. |
|
|
|
 |
mazin
Mitsumaniak 102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Pomógł: 12 razy Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1218 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 03-07-2011, 22:52 Re: Lancer vs ASX
|
|
|
pekaes napisał/a: | mazin napisał/a: | Gdybym miał teraz kupować auto, to wybrałbym chyba lancera, być może w wersji sedan |
Mazin, rozwiń pls myśl Dlaczego wybrałbyś teraz sedana? Ja - ze względów praktycznych - często żałuję, że nie mam łatwiejszego dostępu do bagaznika...
|
Cóż, wyłącznie ze względów estetycznych I byłby pewnie czerwony, bo choć mnie się czarny podoba najbardziej, to cała damska część rodziny (sztuk trzy) do dziś mi tego koloru nie wybaczyła A ponieważ nieprędko zmienię auto (chyba że zrezygnuję z innych wydatków, ale na to się nie zanosi), to trochę żal, bo poza dużym fiatem nigdy nie jeździłem sedanem. Przeważyły względy praktyczne. Ale ponieważ w planach jest domek w górach, to prędzej dokupię jakiegoś starego 4x4 żeby w zimie wyjechać i dojechać, ew. wygram w totka i razem z domkiem kupię evo - będzie i sedan i 4x4 |
_________________ Piszę poprawnie po polsku (no, staram się).
 |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
|
Wysłany: 03-07-2011, 23:00
|
|
|
Hubeeert, chodziło mi o to, że PRZYNAJMNIEJ JA nigdy nie miałem problemów z zajęciem wygodnie miejsca za kierownicą samochodów bez regulacji... Dlatego te narzekania na brak regulacji w poziomie urastające do jakiejś kolosalnej wady, po prostu są dla mnie niezrozumiałe No ale rozumiem, że Ty możesz mieć większe trudności z dopasowaniem się (ja mam 172) |
|
|
|
 |
|