|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Pojemność baku w miśku |
Autor |
Wiadomość |
Rafael [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2006, 08:29 Pojemność baku w miśku
|
|
|
Witam wszystkich. Mam proste pytanie, posiadam Misia Carisme 1.9 DID z 2001 r. Jaka jest pojemnośc baku? |
|
|
|
 |
KrisKros [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2006, 08:42 Re: Pojemność baku w miśku
|
|
|
Rafael napisał/a: | Witam wszystkich. Mam proste pytanie, posiadam Misia Carisme 1.9 DID z 2001 r. Jaka jest pojemnośc baku? |
60 litrów +/- 2l w kanałach jak nalejesz po korek
Pozdr |
|
|
|
 |
Rafael [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2006, 10:26
|
|
|
Dzięki Kris tak myslałem ale coś mi się ostatnio nie zgadzało ze wskazaniami komputera. Ile pokazuje wam km do przejechania do kolejnego takowania po zalaniu pełnego baku? |
|
|
|
 |
quota1 [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2006, 11:25
|
|
|
Tak około 850-900km.A kasujesz wszystko,tj.śr. prędkość i spalanie? |
|
|
|
 |
Rafael [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2006, 11:38
|
|
|
Pokazuje mi zawsze ok 850 km i kasuje zawsze wszystko, ale czy to aby nie za mało jak na 60 l? Wtedy spalanie wychodzi dużo więcej niz oczekiwałem. Komputer działa strasznie mozlonie zanim wskaże jakies konkretne spalanie bo zaraz po resecie wskauje jakies kosmiczne liczby. Natomiast tam są trzy wskazania: spalanie, ile do stacji a to trzecie to jest średnia prędkość? Bo to trzecie wskazanie znowu jakieś niewspółmierne liczby wychodzą.
[ Dodano: 31-10-2006, 11:43 ]
a i jeszcze jedno, wskazał mi 200km do stacji gdy miałem już wskazówke blisko zera i weszło 40l olejku. Czyli z tego wniosek że co - pali mi 10l a średnie spaalanie wskazuje na poziomie 6,4l. Czy w carismie jest lampka rezerwy czy tylko opierac się na wskazniach z komputera i nie zwracac uwagi na to w jakim położeniu jest wskazówka gdy zbliża się do zera? Jak jest u was? |
|
|
|
 |
KrisKros [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2006, 13:46
|
|
|
Rafael napisał/a: | Pokazuje mi zawsze ok 850 km i kasuje zawsze wszystko, ale czy to aby nie za mało jak na 60 l? Wtedy spalanie wychodzi dużo więcej niz oczekiwałem. Komputer działa strasznie mozlonie zanim wskaże jakies konkretne spalanie bo zaraz po resecie wskauje jakies kosmiczne liczby. Natomiast tam są trzy wskazania: spalanie, ile do stacji a to trzecie to jest średnia prędkość? Bo to trzecie wskazanie znowu jakieś niewspółmierne liczby wychodzą.
[ Dodano: 31-10-2006, 11:43 ]
a i jeszcze jedno, wskazał mi 200km do stacji gdy miałem już wskazówke blisko zera i weszło 40l olejku. Czyli z tego wniosek że co - pali mi 10l a średnie spaalanie wskazuje na poziomie 6,4l. Czy w carismie jest lampka rezerwy czy tylko opierac się na wskazniach z komputera i nie zwracac uwagi na to w jakim położeniu jest wskazówka gdy zbliża się do zera? Jak jest u was? |
Byl chyba juz jakiś post na temat wskaźnika poziomu. U mnie jest tak że komp na pełnym baku wskazuje spalanie ok 6,4 (miasto) i do zatankowania 650km. Ale zeby było ciekawiej to to 650 oscyluje ciągle w podobnej wartości i efekt jest taki że mimo, że przejechałem 230 ciągle pokazuje ok 600, tak więc bak starcza na 800 z małym haczykiem po mieście. Wskazówka to inna historia. Najpierw nie rusza sie zupełnie i można 200km przejechac a ona nie drgnie potem zapindala jak głupia i ostanie kreski spowalnia znacznie. Próbowalem a na kontrolce braku paliwa weszlo mi do baku ok 50l co by wskazywalo że miałem jeszcze 10. Nie ufam wskaźnikowi - nie daje wiarygodnych wyników. Komputerka też nie słuchaj w 100%. Opieraj się na doświadczeniu - zatankuj kilka razy oblukaj spalanie i masz pogląd. Nie ryzykuj w dieslu jazdy do pustego baku bo się mozesz niemiło przejechac...
[ Dodano: 31-10-2006, 13:59 ]
Rafael napisał/a: | Witam wszystkich. Mam proste pytanie, posiadam Misia Carisme 1.9 DID z 2001 r. Jaka jest pojemnośc baku? |
Przy okazji jak u kolegi z głośnością? U mnie chodzi strasznie grzechocząc i poza tym pojawił sie jakis rezonans w ok 1800/min. Zrobiło się naprawdę głośno czyżby wydech czy coś z silnikiem? Czy ten silnik wymaga regulacji zaworów?? |
|
|
|
 |
Rafael [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2006, 14:23
|
|
|
No widzisz a u mnie pokazuje faktycznie te 850km do przejechania. Odnośnie głosności to nie jest zbyt cichutko w tym samochodze (słucham radia bo jak słysze niektóre odgłosy to mam wrażenie jakby coś było nie tak). Piszesz tutaj o jakimś rezonansie, nie wiem czy akurat taki zbieg okoliczności ale jak zakupiłem autko (jakieś miesiąc temu) to wydawało się jakby cichsze a od jakiegoś tygodnia pojawiły się lekkie drgania i jakby głosniej chodził. Nie wiem czy to efekt nowego samochodu mnie zmylił na początku czy faktycznie coś rezonansuje. Szcególnie poznac to po leciutkich drganiach na kierownicy i ogólnie całego samochodu. Zastanawiam się czy ma to tak być bo wczesniej jazda była bardzo płynna. Byłem u mechanika obadał całe zawieszenie i mówi że wszystko na swoim miejscu, twarde bez stuków. Byłem na diagnostyce komputerowej - silnik zero błędów. Mam to autko bardzo którko jak pisąłem ale wiem że początki były inne a z drugiej strony może na początku aż tak nie zwracałem na to uwagi. A jak u Ciebie objawia się ten rezonans? |
|
|
|
 |
KrisKros [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2006, 15:24 Odglos rezonansu
|
|
|
Rafael napisał/a: | No widzisz a u mnie pokazuje faktycznie te 850km do przejechania. Odnośnie głosności to nie jest zbyt cichutko w tym samochodze (słucham radia bo jak słysze niektóre odgłosy to mam wrażenie jakby coś było nie tak). Piszesz tutaj o jakimś rezonansie, nie wiem czy akurat taki zbieg okoliczności ale jak zakupiłem autko (jakieś miesiąc temu) to wydawało się jakby cichsze a od jakiegoś tygodnia pojawiły się lekkie drgania i jakby głosniej chodził. Nie wiem czy to efekt nowego samochodu mnie zmylił na początku czy faktycznie coś rezonansuje. Szcególnie poznac to po leciutkich drganiach na kierownicy i ogólnie całego samochodu. Zastanawiam się czy ma to tak być bo wczesniej jazda była bardzo płynna. Byłem u mechanika obadał całe zawieszenie i mówi że wszystko na swoim miejscu, twarde bez stuków. Byłem na diagnostyce komputerowej - silnik zero błędów. Mam to autko bardzo którko jak pisąłem ale wiem że początki były inne a z drugiej strony może na początku aż tak nie zwracałem na to uwagi. A jak u Ciebie objawia się ten rezonans? |
No właśnie przy zakupie było inaczej ale zwalam to troszkę na nowe odczucia jazdy dieslem i przyzwyczajanie się stopniowe do nowych odgłosów.
Rezonans. Powiem tak że jak się rozgrzeje to grzechotnik się pojawia (ale to juz bylo w jakimś poście że tak mają i inni) a rezonans pojawia się od 1500 do 1900obr/min i objawia sie głosniejszym buczeniem (coś jednak metalicznie rezonansuje) nie podejrzewam zawieszenia raczej coś w silniku lub osprzęcie. Myślałem o poduszkach pod silnikiem ale one są całe. Turbina raczej też nie bo na zimnym gwiżdże leciutko i plynnie - nie ma dziwnych odglosów. Co ciekawe to rezonans jest tylko w momencie jazdy bez sprzęgla. Jak je wcisne to znika wraz ze spadkiem obrotów. Zreszta pojawia sie pod obciążeniem bo na luzie to tego rezonansu nie słychać za bardzo... mam dylemat bo mechanior będzie musiał to sprawdzić ale lubie wiedzieć co w trawie piszczy |
|
|
|
 |
quota1 [Usunięty]
|
Wysłany: 31-10-2006, 18:32
|
|
|
Panowie jakie macie rozmiary opon (spalanie)? Mam 195/50/15 i wg.GPSu licznik oszukuje o 7km in plus(wskazuje100,jest 93), Czy aby nie huczą u was tylne tarcze?
Moje tak,czekam jak się skończą to wymienię.
Coś"dużawo"tych usterek,nie? A robiliście test:na czwartym biegu przy 3tyś obr. zabieramy nóżkę z gazu na 1-2sek apotem wciskamy do spodu? Gwarantowane nie zap
omniane wrazenia audio (śnią mi się po nocach.....wraz z ceną za koło dwumasowe)
Chłopaki,autko jest żony ale......rachunki moje. Mam vovo 740 2.3GLE 89"i nie zaglą
dam często na volvotech,ach ten postęp technologiczny |
|
|
|
 |
nakla [Usunięty]
|
Wysłany: 01-11-2006, 22:35
|
|
|
U mnie też cos strasznie hałasowało. I stwiedziłem że to taki amortyzator, który jest przy napinaczu paska alternatora, kilmy itd. Jednak jego koszt jest zbyt duży (ok 370 PLn) aby wymienić.
Mam chyba problem z turbem, albo pompą vacu. Na turbinie jest taka mała dźwignia- nie mogę jej ruszyć. Jak dodaje gazu do max i puszczam to ona w żaden sposób nie reaguje. Ponadto kiedyś czytałem post na elektrodzie odnośnie vw 1.9 TDI. Autor tam napisał że jeśli przy wygaszonym silniku wciśniemy hamulec, trzymamy go i odpalamy silnik, pedał powinien troche sie wciśnąć( jakieś 2 centymetry). Jeśli tak sie nie dzieje to cos z pompa vacu jest coś nie tak. U mnie pedał nawet nie drgnie. Macie jakieś doświadczenie w tej materii?
Dodam że wydje mi się że ostatnio spalanie wzrosło 7,5 litra na trasie. |
|
|
|
 |
Rafael [Usunięty]
|
Wysłany: 02-11-2006, 07:36
|
|
|
Witam wszystkich, no cóż teraz to już w moim autku jest orkiestra i pewnie juz do żadnych rozsądnych wniosków nie dojde bo jak spadł śnieg to juz nic nie słychać. Mam tylko nadzieje że przejeżdże całą zimę bez komplikacji a na wiosne znowu zajme sie tematem wibracji(rezonansu) chyba że przyjdą roztopy bo u nas na drogach dziś z 10 autek w rowach widziałem. Dobrze by było gdyby temat się utrzymał bo jesli takie problemy wystepują często to warto poczytac opinie innych uzytkowników naszych misiaków. |
|
|
|
 |
KrisKros [Usunięty]
|
Wysłany: 02-11-2006, 07:59
|
|
|
quota1 napisał/a: | Panowie jakie macie rozmiary opon (spalanie)? Mam 195/50/15 i wg.GPSu licznik oszukuje o 7km in plus(wskazuje100,jest 93), Czy aby nie huczą u was tylne tarcze?
Moje tak,czekam jak się skończą to wymienię.
Coś"dużawo"tych usterek,nie? A robiliście test:na czwartym biegu przy 3tyś obr. zabieramy nóżkę z gazu na 1-2sek apotem wciskamy do spodu? Gwarantowane nie zap
omniane wrazenia audio (śnią mi się po nocach.....wraz z ceną za koło dwumasowe)
Chłopaki,autko jest żony ale......rachunki moje. Mam vovo 740 2.3GLE 89"i nie zaglą
dam często na volvotech,ach ten postęp technologiczny |
Jeśli mówisz o stuknięciu (nawet doś głośnym) na 4 biegu to i owszem jest ale uspokoję Ciebie i powiem że właśnie tak ma być. Koło dwumasowe ma taką konstrukcję i taki luz, że może sobie właśnie tak stukać - potwierdziło mi to 2 mechaników w tym jeden dobry kolega któremu ufam. Jak wciśniesz sprzęglo tak na 1 cm to ten stukot będzie jeszcze większy bo czujnik pod sperzęgłem odbierze to jako chęć wysprzęglenia... Nie przejmuj się tym
[ Dodano: 02-11-2006, 08:01 ]
Rafael napisał/a: | Witam wszystkich, no cóż teraz to już w moim autku jest orkiestra i pewnie juz do żadnych rozsądnych wniosków nie dojde bo jak spadł śnieg to juz nic nie słychać. Mam tylko nadzieje że przejeżdże całą zimę bez komplikacji a na wiosne znowu zajme sie tematem wibracji(rezonansu) chyba że przyjdą roztopy bo u nas na drogach dziś z 10 autek w rowach widziałem. Dobrze by było gdyby temat się utrzymał bo jesli takie problemy wystepują często to warto poczytac opinie innych uzytkowników naszych misiaków. |
A u mnie słychać i żeby było weselej ja już znam przyczyne (połowicznie) wiem że to jest wydech tylko musze jeszcze oblukac co i gdzie dokładnie. Pewnie jakaś blacha i obudowa od wydechu
Pozdr
K |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 02-11-2006, 18:42
|
|
|
KrisKros napisał/a: | ezonans pojawia się od 1500 do 1900obr/min |
na 99% obluzowana metalowa osłona termiczna kolektora wydechowego lub rury kolektorowej lub katalizatora (z resztą jest to cos na odcinku kolektor wydechowy - katalizator) |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
kris_S [Usunięty]
|
Wysłany: 03-11-2006, 23:58
|
|
|
Mój komputer cały czas pokazuje średnie spalanie 6.5 L i ani drgnie. Dopiero jak kiedyś odpiąłem akumulator to wskazania kompa ulegały zmianie, ale po kilku tankowaniach znowu stanęło w miejscu, 6.5 L. Czy po tankowaniu trzeba jakoś resetować wskazania kompa i jeśli tak to jak to robić jeśli nie ma się fabrycznego radia. |
|
|
|
 |
|
|