Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9TD] Problem z klimatyzacją
Autor Wiadomość
kajakiem 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1.9 TD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-08-2008, 15:54   [Cari 1.9TD] Problem z klimatyzacją

Mam pewien problem z klimatyzacją (klimatronic). Odkąd odebrałem samochód od mechanika (wymiana głowicy), klimatyzacja przestała działać. Myślałem, że może mechanik poluzował mi któryś z przewodów i klima prosi się o uszczelnienie i doładowanie. Jednak zauważyłem, że jeśli włączę zapłon, włączę klimę i zapalę samochód, to klimatyzacja działa. Niestety tylko gdy samochód stoi, jak tylko ruszę klimatyzacja przestaje działać. Gdy się później zatrzymam dalej nie działa. Podjechałem do speca od klimatyzacji, podpiął tą sprytną maszynę i okazało się, że czynnik jest, szczelność jest, "trochę świruje ciśnienie". Dziś wyczyściłem filtr przeciwpyłkowy łudząc się, że może to pomoże, niestety nie pomogło.
Ma ktoś może jakiś pomysł?

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2008, 15:59   

musial czegos nie zlozyc lub nie wpial jakis czujnik, przejrzyj dokladnie wszystko co jest zwiazane z klima.

drd1812 
Mitsumaniak

Auto: Renault Latitude
Wysłany: 15-08-2008, 09:49   

Jeśli układ jest podobny jak w klimatyzacji manualnej, to prawdopodobnie jakiś problem ze sprzęgłem magnetycznym.

TESTER 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 1998
Wysłany: 15-08-2008, 10:07   

Wygląda na to że ze gdy obciążenie wzrasta komputer odcina zbędne obciążenie by pozostawić moc dla silnika. Może jakiś czujnik nie jest podpięty i brak wskazań z niego powoduje taki stan rzeczy. A ten mechanik od klimy to zna się jedynie na dwóch wartościach czyli stan czynnika i szczelność czy sprawdził też poszczególne podzespoły. Bo jeśli to problem ze sprzęgłem to powinien to zdiagnozować.

tdi1982 
Forumowicz

Auto: Carisma
Wysłany: 15-08-2008, 17:00   

A tem zewnętrzna pokazuje?.

kajakiem 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1.9 TD
Wysłany: 18-08-2008, 16:07   

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Teraz to już jestem pewny, że winne są czujniki. Ostatnio zaświeciła mi się kontrolka CE. Podjechałem podpiąć samochód pod komputer i posypało błędami. Jeden nie chce się skasować - błąd 11 (czujnik temperatury płynu chłodzenia). W ASO zaczęli rozmowę od "nie wiadomo ile to będzie kosztować", więc dość szybko zrezygnowałem z dalszej pomocy. Zakupiłem taki czujnik (zamiennik) i wymieniłem go, niestety kontrolka CE nadal co jakiś czas się zapala, a klimy jak nie było podczas jazdy tak nie ma. Czy ma ktoś może pomysł co może być przyczyną tego błędu? Poziom płynu jest OK.
Odpowiadając na pytanie Tdi1982, tak temp. zewnętrzna się wyświetla.

Odpowiedz do tematu