Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Mazury Suwalszczyzna Podlasie - rodzinnie i bez walki.
Autor Wiadomość
mstrucz 
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-03-2011, 13:29   Mazury Suwalszczyzna Podlasie - rodzinnie i bez walki.

Chodzą mi już po głowie wakacje, no i sobie tak wymyśliłem trasę na urlop z rodzinką i psami, więc i atrakcje dla 5 letniego chłopca się liczą. Zaczynam (to znaczy plan tak zakłada) właściwą trasę w Kętrzynie, potem Mikołajki (głównie naprawdę fajny Aquapark), Gierłoż, Mamerki, Giżycko, Republika Ściborska, Rapa, Gołdap, Stańczyki, Hańcza Wodziłki, Suwałki, Wigierska kolejka wąskotorowa, Augustów, bunkry koło Lipska, potem wzdłuż granicy, Sokółka, Siemianówka, Narewka, Białowieża, Hajnówka, Grabarka, Siemiatycze i chyba do domu przez Warszawę lub dalej (ale myślę że będzie za daleko – koniec kasy i czasu ;) )wzdłuż Bugu aż do Włodawy i Lublin. Noclegi myślę znaleźć na kempingach (kwestia higieny). Planuję na wszystko około 7 dni. Nie zamierzam uprawiać żadnego ostrego off roadu, ale też chcę unikać asfaltów, interesuje mnie spokój i widoki Mazur, Suwalszczyzny i Podlasia. Podróż typowo budżetowa .
Pytanie mam do Was, jak moja trasa wygląda w praktyce. Bardzo dobrze znam asfalty w tamtych rejonach ale to nie to samo. Patrząc na googlach na trasę pieszą wygląda fajnie, ale czy w rzeczywistości nie ma jakiś zakazów Lasów Polskich itp.? Dotyczy to szczególnie przejazdu na wschód z Sztynortu przez most – przesmyk między jeziorami, drogi wzdłuż rosyjskiej (Rapa – Gołdap) i białoruskiej granicy (czy są tam przejezdne gruntówki?) oraz drogi Narewka – Białowieża (czytałem że jako część Szlaku Bocianiego jest przejezdna samochodem, ale przechodzi przez teren Parku więc nie wiem). Chciałbym jechać tylko legalnie, to ma być niezapomniany urlop a nie partyzantka. Jak to jest naprawdę z potrzebą posiadania dokumentu tożsamości w pobliżu linii granicy? Dziecko tez potrzebuje (musiałbym mu paszport chyba wyrobić ;) )?
Może nie jest to jakaś widowiskowa wyprawa, ale to nasz pierwszy od dawna wyjazd i pierwszy o takiej formule i za wszelkie rzeczowe odpowiedzi dziękuję.

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 02-03-2011, 22:11   

mstrucz napisał/a:
jak moja trasa wygląda
powiem tak==>>> wygląda smakowicie ale poczytaj o lasach państwowych http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=60127 Jako jeden samochód możesz po partyzancku przemknąć ale pytanie czy będzie się to opłacało ??? Wszystko zależy od napotkanego leśnika bo, jak poczytasz ICH forum, to sami jeżdżą ( i nie koniecznie związane jest to z pracą) a innym nie pozwalają==>> jak pies ogrodnika. Jako ciekawostka to teren lasu który znajduje się pod linią wysokiego napięcia nie należą do LP a do energetyki==>>> zdobyć mapy energetyki===>>> BEZCENNE

mstrucz 
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Wysłany: 03-03-2011, 08:06   

jawaldek napisał/a:
mstrucz napisał/a:
jak moja trasa wygląda
powiem tak==>>> wygląda smakowicie ale poczytaj o lasach państwowych http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=60127 Jako jeden samochód możesz po partyzancku przemknąć ale pytanie czy będzie się to opłacało ??? Wszystko zależy od napotkanego leśnika bo, jak poczytasz ICH forum, to sami jeżdżą ( i nie koniecznie związane jest to z pracą) a innym nie pozwalają==>> jak pies ogrodnika. Jako ciekawostka to teren lasu który znajduje się pod linią wysokiego napięcia nie należą do LP a do energetyki==>>> zdobyć mapy energetyki===>>> BEZCENNE

Hehe, ja te Twoje przepychanki z nimi znam, bo tez to forum czasami odwiedzam. Maniakami to oni są nie tylko w tej kwestii, ogólnie można uznać, że oni na wszystko się burzą co jest z nimi związane (akurat chodzi mi tu o odstrzały dokładnie).
Gotowe rozwiązania są fajne, ale ja z reguły ze zorganizowanych wycieczek nie korzystam - może kiedyś zacznę.

emilio_09 
Mitsumaniak

Auto: Mirage
Wysłany: 03-03-2011, 19:55   

Trasa naprawdę nadaje się na niezłą wyprawę! :mrgreen:

Nie wiem jak rejony Giżycka bo te rejony znam tylko z głównych tras ale o Suwalszczyźnie mogę Ci prawić godzinami. Co do atrakcji po drodze myślę że wybrałeś dobrze. Stańczyki dalej Stara Hańcza przed Wodziłkami proponuje zahaczyć o Smolniki dalej Wodziłki Szurpiły, Suwałki, kolejka w Płocicznie do Augustowa. Jakbys podróżował rowerem gwarantuje nie zapomniane chwile, widoki i miejsca wiadomo jadąc samochodem nie zwrócisz uwagi na takie szczególiki jak przy jeździe autem, ale też tak można. Co do wjazdu do lasów to generalnie zakazów nie ma, chyba że wjedziesz do któregoś z rezerwatów np w Puszczy Rominckiej, bądź trafisz w moment suszy i wiadomo zakazy.

Co jeszcze jeśli interesują Cie aquaparki to i w Suwałkach jest nówka sztuka, ale w wakacje to polecam jeziora!!!!!!

NIe wiem co jeszcze mogę powiedzieć, jakbyś miał jakieś pytania pisz, w zakresie rejonu Suwalszczyzny mogę pomóc :mrgreen:

A jeszcze dopowiem że co roku odbywa się w wakacje rajd po bezdrożach północnej Suwalszczyzny także też można na to się załapać :wink:

Odpowiedz do tematu