|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9DI-D] Spadek mocy i klimatyzacja |
Autor |
Wiadomość |
Ru3
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,9 D-ID 102 km
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-08-2011, 11:40 [Cari 1.9DI-D] Spadek mocy i klimatyzacja
|
|
|
Witam wszystkich,
ostatnio znowu pojawił się u mnie problem związany z brakiem mocy, ale od początku.
Myślę, że pierwsze takie symptomy zauważyłem w okolicach kwietnia, ale zdarzyło się to może raz czy dwa.
Auto podczas włączenia klimatyzacji najpierw jeździ tak jak powinno (oczywiście czuć lekki spadek mocy) gdy po kilku/ kilkunastu kilometrach dzieje się coś takiego jak by się turbo wyłączyło. Auto nie przyspiesza, a jak stoję np na światłach to mimo deptania w pedał gazu obroty rosną w tempie ok 100 na kilka sekund. Gdy wyłączy się klimatyzację po kolejnych kilku kilometrach ponownie wszystko wraca do normy. Raz tylko zdarzyło się coś podobnego bez klimy za to na mocnym nawiewie.
Czy to turbo umiera powoli czy to coś innego ?
Z góry dzięki za wszystkie sugestie. |
|
|
|
 |
przemekx303
Mitsumaniak

Auto: Carisma GDI 98r.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 21 Lip 2009 Posty: 349 Skąd: Chełm
|
Wysłany: 12-08-2011, 22:07
|
|
|
Może przepływka zasyfiona , spróbuj ją przeczyścić może pomoże |
|
 |
gawryk
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 DID 102KM
|
Wysłany: 25-08-2011, 15:06
|
|
|
Witam
Kolego, mam podobne problemy z moją Cari (DI-D 102). Według mnie, to nie wina klimatyzacji, bo u mnie moc traci bez względu na włączone dodatkowe urządzenia. U mnie dzieje się tak jak to opisałem w poście poniżej:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=61288
Wydawało mi się, że po wyczyszczeniu przepływomierza jest OK, ale to był zbieg okoliczności. Zauważyłem, że problemem jest wilgoć. Otóż, jak tylko zrobiło się cieplej, sucho (co zbiegło się z czasem kiedy czyściłem przepływkę), Cari przestała tracić moc. Natomiast po kilku dniach deszczowych, objawy znowu powróciły. Zaobserwuj, czy u Ciebie nie jest podobnie.
[ Dodano: 11-03-2012, 21:47 ]
Kolego Ru3, w moim przypadku winowajcą okazał się EGR. Spróbuj odłączyć kostkę od EGRa. U mnie pomogło, auto zaczęło jeździć bez spadków mocy. |
_________________ Pozdrawiam
gawryk |
|
|
|
 |
|
|