|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CA4A 1.6] Odpowietrznik tylny nie chce się odkręcić |
Autor |
Wiadomość |
idas
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 1716 Skąd: Wrocław/Rawicz
|
Wysłany: 25-03-2011, 18:04 [CA4A 1.6] Odpowietrznik tylny nie chce się odkręcić
|
|
|
Piszę w dziale colta bo to generalnie ten sam układ hamulcowy co w lancerze:-)
Otóż chciałem zregenerować sobie zaciski, lewy tylny poszedł gładko-oczywiście najpierw sprawdziłem czy odpowietrznik się odkręca - było ok. Zrobiłem ten jeden zacisk, chcę się zabrać za kolejny i niestety odpowietrznik zamiast sie odkręcić (mimo częstego psikania preparatem liquimoly) obrobiła mi się śrubka na klucz 8.... 7 nie wchodzi, żabą nie bardzo jest jak złapać - przeszkadza przewód z płynem. Teraz pytanie-co robić? Próbować na chama odkręcić? Może delikatnie podgrzać palnikiem? Czy jak się odpowietrznik ukręci to nie ma innej opcji jak nowy (używany) zacisk?
Czy ewentualnie olać ten odpowietrznik, rozkręcić zacisk zregenerować go, odpowietrzyć wężykiem i pojechać ostrożnie do mechanika aby mi wymienili płyn pompą (wtedy nie trzeba używać odpowietrzników no nie?). |
_________________ Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21948 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 25-03-2011, 20:54
|
|
|
idas napisał/a: | Czy jak się odpowietrznik ukręci to nie ma innej opcji jak nowy (używany) zacisk? | Rozwiercisz go i wkrecisz nowy. Można kupić nowe za kilka pln. idas napisał/a: | Próbować na chama odkręcić | Raczej tak bym robił, bo co innego pozostaje, wcześniej jeśli się da to idas napisał/a: | delikatnie podgrzać palnikiem? | oraz "opukać" młotkiem. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 25-03-2011, 22:47
|
|
|
Idas małym młoteczkiem popukaj odpowietrznik, jezeli dziurka się nieco zaklepie - nie przejmuj sie kupoisz nowy, nastepnie staraj sie go delikatnie odkrecać kluczem nasadowym szesciokątnym, jeżeli pusci do powoli odkrecaj dokrecaj i tak po troszku, az ykreci sie cały, odpowietrzanie przewodem to ostatecznosc, jak za pierwszym razem nie bedzie chcial puscic, pomolestuj go jeszcze troszke młoteczkiem.
Podgrzewanie palnikiem zacisku wypełnionego płynem to niezbyt dobry pomysł |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 1716 Skąd: Wrocław/Rawicz
|
Wysłany: 25-03-2011, 22:51
|
|
|
robertdg napisał/a: | Podgrzewanie palnikiem zacisku wypełnionego płynem to niezbyt dobry pomysł |
Chcę go zdemontować zanim podgrzeję, a później na imadło. Spróbuję odkręcić odpowietrznik popukując młotkiem, ale nie wiem czy się już za bardzo śruba nie obrobiła:/ Jak się ukręci to podobno torxem jeszcze można coś wskórać (nabić w otwór), ewentualnie spróbuję rozwiercania-mam drugi odpowietrznik to wiem na jaką głębokość wiercić aby nie uszkodzić stożkowego gniazda.
[ Dodano: 26-03-2011, 18:13 ]
Na odpowietrznik pomogło imadło, bez żadnego podgrzewania, tylko delikatnie popukałem młotkiem zacisnąłem w szczękach imadła odpowietrznik i poszło:-) Przy okazji jak by ktoś sobie chciał zakupić te małe ustrojstwa to są z gwintem 7mm o skoku 1mm (7x1) - ja kupiłem 4 takie. |
_________________ Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
 |
|
|
|
 |
|
|