[2G 95-99] brak pradu w listwie wtryskowej |
Autor |
Wiadomość |
posiu22
Nowy Forumowicz
Auto: eclipse g2
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-03-2011, 20:41 [2G 95-99] brak pradu w listwie wtryskowej
|
|
|
siemka przekladalem z kolega silnik i cala instalacje elektryczna z innego eclipsa g2 do mojego samochodu , kolega zle podlaczyl akus pomylil plus z minusem i minus z plusem z tego wyszedl taki problem ze nie nie ma pradu na listwie wtryskowej tak wszystko inne dziala . co moze byc przyczyna ze nie mam tam pradu ??? czekam na podpowiedzi co dalej z tym problemem robic . pozdrawiam |
|
|
|
 |
barteski
Forumowicz
Auto: 1G TURBO 1G N/A
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lis 2009 Posty: 264 Skąd: okolice WROCŁAWA
|
Wysłany: 30-03-2011, 23:16
|
|
|
ecu do sprawdzenia chociaz wzrokowo czy nic niewyjaralo to tak na poczatek
[ Dodano: 30-03-2011, 23:16 ]
a na długo podpieliscie czy tylko dotyk ?? |
|
|
|
 |
posiu22
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 31-03-2011, 16:30
|
|
|
tylko dotyk. jeden bezpiecznik poszedl 60A,wymienilem go i nadal jest to samo
[ Dodano: 01-04-2011, 15:43 ]
a jest taka mozliwosc ze jak nie przelozylel stacyjki to imobilajzer nie pusci pradu na wtryski?? |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Pomógł: 33 razy Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 975 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 03-04-2011, 23:01
|
|
|
dużo wyjaśni schemat elektryczny, podaj meila to Ci wyślę sam nie mam czasu przeglądać go teraz... w 1G wtryski mają plus po stacyjce, masę od ECU, w turbo masa idzie przez rezystory bo wtryski niskoomowe, tak czy inaczej najprawdopodobniej wyjarało ECU ;/ nawet jeżeli powodem braku plusa jest inne uszkodzenie, nawet jeżeli to wina immo, swoją drogą immo nie odróżnia stacyjek... bo jak niby to by miało działać? jak jest immo to my nic nie pomożemy, bo skąd mamy wiedzieć gdzie wpiął go monter? sam musisz go znaleźć... |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
<-Kliknij, pooglądaj : )
Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...
Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
posiu22
Nowy Forumowicz
|
|
|
|
 |
colt2000
Nowy Forumowicz
Auto: mitsu colt
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Paź 2010 Posty: 29 Skąd: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 06-04-2011, 17:01
|
|
|
zenek_bb napisał/a: | w turbo masa idzie przez rezystory bo wtryski niskoomowe |
Plus idzie przez rezystor. |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 06-04-2011, 22:23
|
|
|
nie, masy od ECU idą przez rezystory, nie wiesz to się nie wypowiadaj, nazywa się to rezistor box, na schemacie sobie popatrz albo idź do auta popatrz, koniec kropka |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
colt2000
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-04-2011, 20:35
|
|
|
zenek_bb napisał/a: | nie, masy od ECU idą przez rezystory, nie wiesz to się nie wypowiadaj, nazywa się to rezistor box, na schemacie sobie popatrz albo idź do auta popatrz, koniec kropka |
Proszę,nie wprowadzaj ludzi w błąd,wtryski są sterowane minusem.
http://simon.chi.il.us/~s...M/ECUwiring.gif
[ Dodano: 07-04-2011, 21:00 ]
zenek_bb napisał/a: | nazywa się to rezistor box |
Resistor pack.
Każdy ma prawo do błędu,nie ma potrzeby na irytację. |
|
|
|
 |
posiu22
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-04-2011, 23:46
|
|
|
dzieki wszystkim za pomoc .ale wymienilem stacyjke z drugiego samochodu i wszystko dziala wiec to byl tylko imobilajzer a jak sie tyle nameczylem pozdrawiam |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 15-04-2011, 20:35
|
|
|
zenek_bb napisał/a: | nie, masy od ECU idą przez rezystory |
colt2000 napisał/a: | Proszę,nie wprowadzaj ludzi w błąd,wtryski są sterowane minusem. |
wiesz o tym, że masa to w samochodzie "minus" a to co napisałem jest równoznaczne ze sterowaniem wtryskami masą? a co do resistor pack'a, fakt są to cztery rezystorki w szeregu z wtryskami pomyliłem się tylko po której stronie pozdro |
|
|
|
 |
colt2000
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-04-2011, 20:53
|
|
|
Tak Zenek_bb są sterowane masą,tylko że masa jest wyzwalana przez ECU,masz to nakreślone na schemacie,dla czego upierasz się że jest inaczej.Do resistor packa idzie jeden kabel doprowadzający prąd(+) i rozdziela się na cztery wtryski, z ECU idą cztery bezpośrednie kable do wtrysków,w jaki sposób to wytłumaczysz jeżeli cewka(wtryskiwacz)potrzebuje plusa i masy żeby działać.Czytałem kilka Twoich postów i wiem że głupi nie jesteś, tutaj po prostu nie masz racji. |
|
|
|
 |
|