[Cari 1.8 GDI] Pomocy Problem z elektrycznymi Szybami!!! |
Autor |
Wiadomość |
Kamikaze2010
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 18GDI 122km
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-11-2010, 20:09 [Cari 1.8 GDI] Pomocy Problem z elektrycznymi Szybami!!!
|
|
|
Witam... Mam problem z elektrycznymi szybami... Słychać jak skwierczą silniczki ale tak jakby niemiały siły opuścić szyb Rozumiem że może się popsuć jeden mechanizm ewentualnie 2 ale wszystkie na raz?! Chyba że Cari ma taką wadę fabryczną
(zresztą jedną z wielu jak zauważyłem) Proszę o Pomoc w temacie... Czy silniczki są już do wyrzucenia czy też wina leży w innym miejscu???.... |
|
 |
Budrys
Forumowicz

Auto: Astra H
|
Wysłany: 24-11-2010, 21:39
|
|
|
A może po prostu zamarzły ? Trochę śniegu, wody, przymrozek i nie można szyb otworzyć. |
|
 |
rzoberto
Mitsumaniak Robert

Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI
Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Gru 2008 Posty: 286 Skąd: Gorzów Wlkp.
|
Wysłany: 24-11-2010, 22:45
|
|
|
No i do tego dodać jeszcze trochę kurzu i brudu i może być problem |
|
 |
Kamikaze2010
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 25-11-2010, 18:21
|
|
|
Niestety ani mróz ani kurz i brud (jestem z zawodu mechanikiem) tak że pierwsze co zrobiłem to przeczyściłem silniczki i przyciski WD40 a temperatura nie spada w dzień poniżej +5 oC... Niestety problem istnieje nadal... |
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 25-11-2010, 18:49
|
|
|
a próbowałeś pomóc szybom się otworzyć? może silniczki dostają za mały prąd i nie dają rady.
Kamikaze2010 napisał/a: | (zresztą jedną z wielu jak zauważyłem) |
a możesz je wymienić?
Tak z ciekawości |
|
|
|
 |
Kamikaze2010
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 25-11-2010, 19:17
|
|
|
Szukam kogoś kto miał podobny problem... Wszystkie gdybania są na nic... jak wspomniałem jestem mechanikiem z zawodu szkoda tylko że nie ''elektro''
tak próbowałem im pomóc... Szukam pomocy na forum gdyż może nie trzeba ich wymienić... może to wina jakiegoś przekaźnika... 4 silniczki z dnia na dzień przestają działać to chyba dziwne?!
DBAM O AUTO WIĘC SZYBY SĄ CZYSTE!!!
JAK PRZESTAŁY DZIAŁAĆ TEMPERATURA BYŁA W PLUSIE!!!
CZYŚCIŁEM WSZYSTKIE STYKI WD40
POMAGAŁEM IM ZJEŻDŻAĆ W DÓŁ
SŁYCHAĆ ODGŁOS JAKBY CHCIAŁY A NIEMOGŁY ( JAKBY ZWARCIE) |
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 25-11-2010, 19:38
|
|
|
btw wd40 nie jest do czyszczenia styków, a nawet chyba trochę zmniejsza przewodność elektryczną, już lepszym rozwiązaniem byłoby poskrobanie ich nożykiem |
|
|
|
 |
Kamikaze2010
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 25-11-2010, 19:58
|
|
|
WD40 jest głównie do czyszczenia zardzewiałych zakurzonych zaśniedziałych i zawilgoconych elementów... Preparat służy zarówno mechanikom jak i elektromechanikom i znajduje 1000ce zastosowań... Może i nie przewodzi prądu ale doskonale czyści konserwuje i usuwa wodę...
Stosowałem nie raz do czyszczenia klem niejednej masy oraz innych styków przy autach i jeszcze nigdy się nie zawiodłem... |
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 25-11-2010, 20:01
|
|
|
Kamikaze2010, mierzyłeś napięcie zasilające, albo wysterowujące silniczki |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Kamikaze2010
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 25-11-2010, 20:08
|
|
|
a to (zresztą jedną z wielu zauważyłem) dowodem na te wady jest ilość tematów w dziale technicznym... Pierdołki typu:
falujące obroty, czyszczenie przepustnicy, wadliwe przełączniki elektryczne, pękające listki nawiewów, stuki w zawieszeniu, klekotanie silnika, częste problemy ze skrzynią itd... Przedtem miałem 2 Colty i Civic Cupe i i Civic jajo.Nigdy złego słowa nie powiem na te auta!!! Colty nie do zajechania!!! Chętnie zamienie Carisme spowrotem na Colcicho ... Szkoda że ciężko o dobre GTi...
OGÓLNIE DZIĘKI ZA ZAINTERESOWANIE
[ Dodano: 25-11-2010, 20:13 ]
robertdg, Twój Gal Penera na maxa!!!... Pozazdrościć!!! żałuje że nie kupiłem:(
Niemierzyłem:( niemam pojęcia o elektronice w autach ... niestety będe musiał się wybrać do jakiegoś okolicznego oszusta:( |
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 25-11-2010, 20:55
|
|
|
Kamikaze2010 napisał/a: | robertdg, Twój Gal Penera na maxa! | To ma być komplement, czy może ja źle rozumiem pojecie tego słowa Może z Poznaniem nie mam wiele współnego, ale niedaleko Sosnowiec
Wracając do sprawy, pisze o pomiarze napięć, bo wina może tkwić w przekaźniku/sterowniku, który podaje obnizone napięcie i silniczki nie dadzą rady ruszyć, tak jakby aku było w strefie umarłych. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Kamikaze2010
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 25-11-2010, 21:25
|
|
|
robertdg, U nas oznacza to, że twoje auto jest MeGa KoZaCkIe i WyPaSiOnE!!!!
rozumiem ... Dzięki Wielkie za wskazówki!!! Znajdę jakiegoś majstra od pomiarów ... myślę, że jesteś na dobrym tropie.... Pozdro... |
|
 |
wiesiol123
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.9 DID 102KM.
|
Wysłany: 10-04-2011, 14:10
|
|
|
Kamikaze2010 napisał/a: | myślę, że jesteś na dobrym tropie.... Pozdro... | Witam! Mam to samo czyli silniczki"bzyca" i nie idą może jakaś podpowiedż ? |
|
|
|
 |
Kamikaze2010
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 10-04-2011, 18:05
|
|
|
wiesiol123 napisał/a: | Kamikaze2010 napisał/a: | myślę, że jesteś na dobrym tropie.... Pozdro... | Witam! Mam to samo czyli silniczki"bzyca" i nie idą może jakaś podpowiedż ? |
Radze wybrać się do elektryka na pomiar, tak jak mi radził kolega robertdg ... W moim przypadku okazały się przetarte przewody zasilające silniczki szyb... wymiana przewodów kosztowała mnie 100 zł i po krzyku... Cari... lubi również miewać awarie przycisków, ale w przypadku wszystkich szyb, nie liczył bym na to...
Pozdro... |
|
 |
wiesiol123
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.9 DID 102KM.
|
Wysłany: 10-04-2011, 20:12
|
|
|
Kamikaze2010 napisał/a: | W moim przypadku okazały się przetarte przewody zasilające silniczki szyb | Dzięki za szybką odpowiedz ale wszystkie przetarte!Moja cari nie nowa ale tez nie wiekowa 2004 rok no i 100 tys. przebiegu.Przyciski odpadają sprawdzone natomiast podczas uruchamiania ktorejkolwiek szyby spada zasilanie do 6-7 volt na samym przewodzie zasilajacym silniczek.Można zgadywać,że stawiają szyby nadmierny opór po zimie bo nieużywane ale jak zrobiło się cieplej to otwierałem tę od kierowcy i chodziła.Podejrzewam,że na jakiejś kostce przyśniedziało tylko nie mam schematu i będe szukał przyczyny na oślep no chyba,że jeszcze ktoś coś podpowie? |
|
|
|
 |
|