Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Colt CA4A by Dżony
Autor Wiadomość
Dżony 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CA4A
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-05-2012, 16:32   Colt CA4A by Dżony

Witam, mam na imię Rafał i pochodzę z małej miejscowości Praszka położonej w województwie Opolskim ;) .
Swoją przygodę z Coltem zacząłem 28-08-2011r, kupiłem Colcinkę wtedy praktycznie za cenę świeżo założonej instalacji gazowej, a nawet taniej bo koszt instalacji to było 2500zł a ja zapłaciłem łącznie 2300zł [koszt auta, powrotu do domu i rejestracji]. Pochodziła ona ze Swarzędza, kupiłem ją od pewnego młodego właściciela, który był fenomenem ponad wszystko, nie naprawiał w niej żadnych rzeczy, ale jak już się za coś wziął to inwestował w na prawdę drogie markowe części :P .
Wyposażenie niemalże standard:
* Elektryczne szyby
* Elektryczne lusterka
* Radio z CD, MP3 + USB
* Poduszka powietrzna kierowcy
* Podświetlenie stacyjki
* Hamulce tarczowe z tyłu
* Oraz co się później okazało a o czym nie wiedział sprzedający ABS :) , który po długich bojach został uruchomiony dopiero 30-04-2012
Po zakupie Colcina wyglądała następująco:

Było w nim wtedy wiele rzeczy do zrobienia:
- Wszystkie pozycje [spalone żarówki]
- Światło przeciwmgielne [przecięty przewód]
- Podświetlenie tablicy rejestracyjnej [spalone żarówki i nie podłączona wtyczka]
- Tylny spryskiwacz i wycieraczka tył [Niepodłączony włącznik + rozpięty wężyk w bagażniku]
- Podłączyłem oba nieoryginalne głośniki z tyłu bo nie grały
- Lewy kierunkowskaz
- Ogólne ogarnięcie wnętrza [dokręcenie śrubek, poklejenie połamanych plastików, etc]
- Urwany podłokietnik [przypadłość Coltów, pospolity zawias meblowy rozwiązał sprawę, proste, a nadzwyczaj skuteczne ]
- Końcówki drążków kierowniczych
- Hamulce z tyłu
- Ręczny
- Przednie halogeny
- Mechanizmy podnoszenia szyb [Prawy w ogóle się nie opuszczał - pęknięta linka i odłączony silniczek, lewy nie zjeżdżał do końca bo się zacinał -krzywa szyna]
- Kupiłem oryginalne nagłośnienie
- Podświetlenie deski rozdzielczej
- Zainwestowałem w oryginalne maskownice od głośniczków tylnych
- Założyłem nowe kierunkowskazy przednie oraz boczne bo stare ktos amatorsko przyciemnił i wyglądały badziewnie

Po czym wyglądał mniej, a więcej tak:

Po pewnym czasie postanowiłem pozbyć się folii przyciemniające szyby oraz zainwestować w stickerbomb, który maskuje dość uszkodzoną konsolę środkową, wyprałem także tapicerkę foteli dzięki czemu zaczęły one wyglądać o niebo lepiej :P . Wtedy też doszła maskoteczka Domo-Kun'a którą otrzymałem od mojej dziewczyny na dzień chłopaka :)

Wtedy też powstał pierwszy mój prototyp halogenów z przodu, bo jak wszystkim wiadomo dość trudno znaleźć takowe w dobrym stanie :) . Niestety nie sprawdzały się one za dobrze, ale chwilowo musiały być :P .

Później przyszedł też czas na SF oraz żółte halogeny:

No i po tym nadeszły katastrofy, obie spowodowane przez moją siostrę... Nie mam ochoty tego za bardzo opisywać, przedstawię tylko co narobiła:

Po naprawie większości uszkodzeń wykonanych przez moją siostrę [zostały jeszcze tylko drzwi do wymiany] postanowiłem dalej modyfikować Colcinkę, więc wyspawałem własną rozpórkę kielichów przednich oraz pomalowałem zaciski na złoto:

Najaktualniejszą rzeczą jest naprawienie ABS'u, okazało się że przy jednym z przekaźników pod maską tak zaśniedział wtyk że aż się ukruszył i nie było połączenia, szybka naprawa konektorka za 10gr i ABS hula aż miło :D . Przy okazji zrobiłem zupełnie nowe halogeny przednie [nie licząc oryginalnych szkieł] ;) :

Jak na razie to wszystko, pozostało mi na razie do zrobienia:
* Pomalowanie dachu na biały mat
* Wymiana amortyzatorów z przodu
* Wymiana drzwi
* Naprawa elektrycznych szyb [bo odmówiły posłuszeństwa nie wiadomo czemu] :P
* Zajęcie się dziurawym wydechem
* Usunięcia białych śladów taśmy na zderzaku z tyłu
* Polerka lakieru

Jak na razie Colcina sprawuje się bezawaryjnie i daje mi wielką przyjemność z jazdy :D . Prowadzi się świetnie i potrafi "utrzeć nosa" niejednemu nowszemu i mocniejszemu autu ;) . Nigdy mnie nie zawiodła i mam nadzieję że tak pozostanie :) .

Pozdrawiam.

emzet 
Forumowicz

Auto: EA5A
Wysłany: 04-05-2012, 17:23   

Ładna maszyna, oby się należycie sprawowała :D No i fajnie, że nie tak daleko ode mnie, wiec może bedzie kiedys okazja sie spotkac i wymienic coltowymi doswiadczeniami :wink:

Dżony 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-05-2012, 19:04   

Dzięki :) . Jak będzie jakaś okazja to może się spotkamy :) .
Ogólnie to dzisiaj udało mi się naprawić elektryczne szyby :D .Okazało się że bezpiecznik pod maską nie stykał do końca i nie było przewodnictwa prądu, wystarczyło go poprawić i wsio działa jak należy :D .

Dżony 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-05-2012, 16:45   

Wczoraj wpadły do Colta oznaczenia własnej roboty :) . Teraz już nikt nie będzie się pytał dla czego kupiłem sobie Civica :P .

Plany na ten miesiąc to regulacja luzów zaworowych, oraz wymiana amortyzatorów z przodu. W przyszłym będzie na pewno malowanie dachu :) .

Ma ktoś może pomysł jak usunąc białe ślady [resztki kleju taśmy maskującej] z tylnego zderzaka??

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 11-05-2012, 21:41   

A po jakiej taśmie?

Dżony 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-05-2012, 21:47   

Taśmie maskującej oczywiście malarskiej :) . Po lakierowaniu zostawiłem maskowanie na noc, i zapomniałem zamknąć garażu a rano była rosa nom i niestety zostały takie brzydkie ślady :/. Próbowałem jeszcze raz benzyną ekstrakcyjną zmyć ale i tak pozostawały gdzieniegdzie ślady bardzo wyraźne...

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 11-05-2012, 21:54   

Jak malarska papierowa (a zapewne tak :wink: ) to skrapiaj ją jak będzie na słońcu to sie sama wykruszy :wink:
Możesz też go odmoczyć (namocz papier toaletowy i "przyklej - tylko na "dłuższą chwilę"), a potem nawet palcem (delikatnie!) "roluj".

PS. Są oczywiście preparaty do usuwania kleju :wink:

Dżony 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-05-2012, 22:04   

Oo dzięki takich metod jeszcze nie słyszałem ale na pewno wypróbuję :) .

m6riano 
Mitsumaniak
Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Wysłany: 12-05-2012, 13:02   

Dżony napisał/a:
Ma ktoś może pomysł jak usunąc białe ślady [resztki kleju taśmy maskującej] z tylnego zderzaka??

Ja tam zawsze używam NITRO...;-)

Dżony 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-05-2012, 13:44   

Tylko mam lekkie obawy coby mi NITRO lakieru nie usunęło razem ze śladami :P .

m6riano 
Mitsumaniak
Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Wysłany: 13-05-2012, 16:17   

Zależy jaki masz lakier..ale chyba nie..

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 14-05-2012, 09:45   

Dżony, benzyna ekstrakcyjna nie jest agresywna do lakieru a rozpuszcza kleje.

gigant87 
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Wysłany: 14-05-2012, 10:42   

Witam ziomka. :)
Też pochodzę z Praszki.

Pozdrowienia i do zobaczenia na praszkowskich ulicach. :)

Obecnie: F34

Dżony 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-05-2012, 18:26   

Na razie jako tak udało mi się zmyć za pomocą benzyny ekstrakcyjnej :) . W przyszłym miesiącu będę lakierował dach to i zakupię pastę polerską więc spoleruję wtedy resztki kleju ;>.
gigant87 Twoją Carismę kilka razy widywałem, ale to we wcześniejszych czasach, teraz to nie pamiętam ;p. W każdym bądź razie jak spotkam to pozdrowię :D .

Dżony 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-06-2012, 12:17   

Taka mała zmiana w wyglądzie Colta :D .

Pozostało go jeszcze umyć i spolerować cały lakier ;>.
Mam nadzieję że praca na wakacje wyjdzie, oraz że sytuacja rynkowa będzie sprzyjała, to po wakacjach wpadną grubsze mody pod maską, ale to jest zależne tylko i wyłącznie od pracy wakacyjnej, więc jeszcze niczego nie obiecuję :) .

Odpowiedz do tematu