Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: glina
29-05-2014, 13:56
jaka Carisma
Autor Wiadomość
MichałWacha 
Nowy Forumowicz

Auto: astra
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-04-2011, 10:41   jaka Carisma

Witam szanownych kolegów,przymierzam się do kupna Cari.Pod uwagę biorę modele po 2000 roku z silnikami benzynowymi 1.6 (103KM) lub 1.8 (122KM lub 125KM).Z racji tego ze jestem zielony w temacie tych samochodów (poza przeczytaniem kilku artykułów i opinie w internecie)Zwracam się z prośbą o rozsądną podpowiedz który motor wybrać do tego auta moja jazda skupia się na przebiegu rocznym rzędu 11000km 65% jazda na krótkich dystansach do 8 km po mieście 35% trasa,chodzi mi o silnik który będzie ekonomiczny
a zarazem nie drogi w utrzymaniu np 1.6 jest za słaby na ta budę a 1.8 w sam raz lub 1.8 ze względu na swoja technologie:pierwszy silnik na wtrysku bezpośrednim jest drogi w serwisowaniu itp.Michał.

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 22-04-2011, 11:35   

Przewidujesz jazdę na gazie?

MichałWacha 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-04-2011, 11:43   

raczej tylko na benzynie,co do jazdy na gazie to chyba tylko kupno auta posiadającego juz instalacje.

[ Dodano: 22-04-2011, 13:00 ]
w oko rzuciły mi się takie autka ale nie wiem jak z silnikami chciałbym wybrać optymalny wariant

file:///C:/Users/Anulka/Desktop/mitsubishi-carisma-1-6-16v-klimatronik-i1567017995.htm

http://allegro.pl/mitsubi...94.html#gallery

http://otomoto.pl/mitsubi...-C17596813.html

http://otomoto.pl/mitsubi...s-C9936301.html

[ Dodano: 22-04-2011, 13:01 ]
http://otomoto.pl/mitsubi...s-C9936301.html

volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Wysłany: 22-04-2011, 18:11   

Więc tak:
skoro nie planujesz gazu, to według mnie GDI będzie ciekawym wyborem. Jeżdżę od ponad roku swoją Cari i nie ma większych problemów. Jednak ważne, abyś kupił auto z silnikiem w jak najlepszym stanie. Oprócz standardowo, czy nie ma wycieków itp. warto podłączyć się pod komputer i posprawdzać parametry (nie musisz jechać do serwisu, wystarczy że poprosisz kogoś z kabelkiem i Evoscanem, nie sprawdzisz wtedy tylko ewentualnych błędów), ważne aby pompa WC trzymała odpowiednie ciśnienie.

Co do tych linków co podałeś, to na razie odniosę się do ostatniego, czyli złotej GDI ze Szczecina. Otóż ponad rok temu w zimę jak kupowałem Cari, to ta już miała te same zdjęcia z lata(a kupowałem w zimie). To już jest pierwsze ostrzeżenie. Mimo wszystko byłem ją wstępnie oglądać i jednym słowem masakra. Wnętrze zużyte, pokrywa(maskownica?) silnika z przed FL i ogólnie nie polecam (zresztą już gdzieś o niej było na forum).

MichałWacha 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-04-2011, 18:35   

Czy ten silnik nie jest droższy w eksploatacji?i do jakiego przebiegu ten silnik jest w dobrym stanie?czy jednak 1.6 z racji mniejszej pojemności nie będzie ekonomiczniejszy?

volve 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-04-2011, 18:51   

Nie wiem, jak o wygląda w przypadku 1.6...

Ogólnie GDI jest bardziej zaawansowaną konstrukcją. Po zakupie liczyć się będziesz musiał z podstawowymi wymianami, typu olej, filtry oraz najważniejsze - rozrząd !! I zapewne rozrząd będzie droższy niż przy 1.6. Tak samo świece do GDI są droższe niż do 1.6.
I ogólnie wiadomo, jeśli kupisz w złym stanie, to na pewno naprawy będą bardziej kosztowne w GDI.

Co do spalania, to w mieście zapewne musisz się liczyć ze spalaniem rzędu do 10l/100 km. Ale GDI nadrabia to wszystko na trasie. Przy zadbanym silniku, jeśli będzie Ci bardziej zależało na ekonomiczności auta, to spokojnie będziesz mógł zejść ze spalaniem poniżej 6l/100 km.

Jednak jeśli faktycznie większość czasu będziesz spędzał w mieście, nie zależy Ci na mocy i liczy się tylko spalanie to bierz 1.6 i najlepiej zagazuj (a jak już kupujesz z gazem od razu, to jedź do dobrego gazownika aby wszystko Ci sprawdził).

MichałWacha 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-04-2011, 19:41   

a opinie w internecie użytkowników cari z silnikiem 1.8 ze przy spokojnej jeździe auto może spalać 9 a nawet 8 litrów w mieście bez klimy oczywiście?

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 22-04-2011, 19:49   

Moja matka w 1.8 GDI przy BARDZO SPOKOJNEJ JEŹDZIE bez klimy w mieście osiąga wynik 7.6l/100km. Porównywałem spalanie w mieście przy moim stylu jazdy w 1.6 i 1.8GDI: różnica to 1-1,5l na korzyść silnika 1.6. Na trasie przy bardzo ekonomicznej jeździe silnik 1.6 spala ok. 5,5l/100km, GDI natomiast potrafi zejść poniżej 5l/100km.

Porównywane były:
- Carisma 1.6 99KM 1240kg
- Space Star 1.8GDI 122KM 1270kg

Trzeba liczyć się z faktem, że wersja 103KM spala ok. 0,5l więcej w mieście niż 99KM.

volve 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-04-2011, 19:54   

Miasto miastu nierówne...jasne, poza godzinami szczytu, w mniejszej miejscowości możesz osiągnąć te 8 litrów. Ale lepiej nastawiać się na okolice 10.

Warto aby ktoś się wypowiedział, kto użytkuje 1.6, ile jemu spala w mieście o różnych porach.

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 22-04-2011, 20:18   

Mógłbym się wypowiedzieć, ale podobno zaniżam wyniki. ;) Mam w posiadaniu 1.6 99KM, posiadałem także 1.6 103KM.

MichałWacha 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-04-2011, 20:25   

gdi z oryginalnym przebiegiem 220tys zadbane to nadal opłacalna inwestycja,jak przebieg da się osiągnąć na silniku?

volve 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-04-2011, 20:49   

kuzi napisał/a:
Mógłbym się wypowiedzieć, ale podobno zaniżam wyniki.

Jak pisałem, to jeszcze nie było Twojego postu :P Ale z tym zejściem w GDI poniżej 5l to nie wierzę :P Raz testowałem sobie emerycką jazdę na trasie Szczecin - Niechorze, praktycznie pusta droga i wynik to około 5.2l/ 100 km. Prędkość maksymalna wtedy to 110 km/h, ale to po bardzo długim i spokojnym zwiększaniu prędkości ;)

MichałWacha napisał/a:
gdi z oryginalnym przebiegiem 220tys zadbane to nadal opłacalna inwestycja,jak przebieg da się osiągnąć na silniku?

Najpierw musisz być pewien, że ten przebieg jest pewny. Po drugie trzeba sprawdzić co było robione przy aucie przez te 220 tys. km. No i oczywiście tak jak pisałem, najlepiej podłączyć się Evoscanem i sprawdzić wszystkie parametry z naciskiem na pompę WC, bo jak pompa nie będzie podawała odpowiedniego ciśnienia, to niestety czeka Ciebie kosztowna wymiana.
Z tego co wiem, parę osób już przekroczyło taki przebieg(tzn. mówię o tych, co są tego świadomi) i nie ma większych problemów. Ale tak jak pisze, muszisz być pewien przebiegu...

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 22-04-2011, 21:12   

volve, przy prędkości 75-90km/h zejdziesz poniżej 5l. Z resztą... pamiętasz jak Carisma GDI była reklamowana? Mam na myśli maraton na jednym zbiorniku paliwa... ;)

volve 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-04-2011, 21:28   

kuzi napisał/a:
volve, przy prędkości 75-90km/h zejdziesz poniżej 5l. Z resztą... pamiętasz jak Carisma GDI była reklamowana? Mam na myśli maraton na jednym zbiorniku paliwa...

Pamiętam, pamiętam...ale jeżdżenie powiedzmy na autostradzie poniżej 100 to już lekka przesada ;) Ja ogólnie jak czasem gdzieś kogoś mam podrzucić w trasie to liczę tak około 7l/100 km, ale na pewno nie mam zamiaru wdrażać ekonomicznej jazdy, gdy trzeba wyprzedzać ciężarówkę ;)

kuzi
[Usunięty]

Wysłany: 22-04-2011, 21:31   

A widzisz. Ja raz jak jechałem z żoną, dwoma psami i pełnym bagażnikiem z Bytomia do Białegostoku i spowrotem (w tym w obu przypadkach przejazd przez Warszawę odbywał się w godzinach szczytu) jechałem NON STOP 80km/h. Trzy razy wyprzedzałem: rowerzystę, traktor i mleczarkę. Wg komputera spalanie wyniosło 5,2l/100km, wg. obliczeń - 4,91l/100km. Oczywiście była to Carisma 1.6 99KM.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi