Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Co to za zbiorniczek??
Autor Wiadomość
bady
[Usunięty]

Wysłany: 10-11-2006, 23:30   Co to za zbiorniczek??

Czy ktoś może mnie oświecić od czego jest ten zbiorniczek który znajduje sie po prawej stronie z tyłu przedziału silnikowego obok (lekko poniżęj) zbiorniczka od płynu hamulcowego-który zresztą bardzo przypomina zbiorniczek płynu ham.

[ Dodano: 10-11-2006, 23:34 ]
Zapomniałem dodać, że to model 2.0glsi z 88r :oops:

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-11-2006, 00:01   

Prawdopodobnie zbiorniczek płynu do sprzęgła hydraulicznego czyli taki sam płyn jak hamulcowy ale na osobnym obiegu :)

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 11-11-2006, 01:34   

adaho_krak napisał/a:
Prawdopodobnie zbiorniczek płynu do sprzęgła hydraulicznego czyli taki sam płyn jak hamulcowy ale na osobnym obiegu :)

nie ze prawdopodobne tylko na 100% to zbiorniczek od plynu sprzegla:)

bady
[Usunięty]

Wysłany: 11-11-2006, 10:31   

Czyli mogę smiało go uzupełnić płynem DOT-3 lub DOT-4??

adams12
[Usunięty]

Wysłany: 11-11-2006, 10:42   

najlepiej spusc i zalej calkowicie nowy plyn - nie wiesz do konca co masz w srodku a z mieszaniem roznie bywa.

Meteo
[Usunięty]

Wysłany: 11-11-2006, 11:13   

adams12 napisał/a:
najlepiej spusc i zalej calkowicie nowy plyn - nie wiesz do konca co masz w srodku a z mieszaniem roznie bywa.

tak wlasnie zrob spusc stary plyn i wlej nowy bo nie wiadomo co jest wlane a lepiej nie mieszac tylko wlac zupelnie nowy

bady
[Usunięty]

Wysłany: 11-11-2006, 15:22   

Tak właśnie zrobie.Tym bardziej, że dopiero kupiłem tego miśka który stał prawie rok niejeżdżony a płyn który tam jest ma troche dziwną konsystencje a już napewno nie pachnie za płynem hamulcowym.thanks

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 11-11-2006, 22:55   

Tylko nie zapomnij odpowietrzyc sprzegla po zalaniu nowym plynem. To samo sie ma w przypadku plyno do wspomagania, o hamulcowym juz nie mowiac.

bady
[Usunięty]

Wysłany: 12-11-2006, 12:43   

Słuchajcie, a czy możliwe jest żeby przez zły płyn w zbiorniczku i dajmy na to jeszcze zapowietrzeniu sprzęgla nie było sprzęgła w aucie??Kupiłem auto bez sprzęgła, tnz.na prostej jeszcze pomalutku ruszę ale lekka górka to już jest kaplica.Na 100% diagnozuje, że to tarcza za którą niebawem mam zamiar sie zabrać.Ale teraz nasuneliście mi nową myśl i dlatego zastanawiam sie jakie są objawy zapowietrzenia sprzęgła.Jak coś wiecie to piszcie.

[ Dodano: 12-11-2006, 12:46 ]
Klient też wspominał, że ostatnio zaczeła mu 4 wyskakiwać ale to pewnie już odrębna sprawa...

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 12-11-2006, 12:51   

Wyskakujaca 4 to wina najprawdopodobniej synchronizatora, a z tym sprzeglem to zalezy jak to wyglada, jesli masz problem z wrzuceniem samego biegu to moze byc przez powietrze (jest duzo bardziej sciesliwe i zamiast przenosic cisnienia to sie sciska), a jesli biegi wchoda, a auto nie chce za bardzo ruszac to tarcza.

bady
[Usunięty]

Wysłany: 12-11-2006, 12:57   

Biegi wchodzą dobrze, sprzęgło śmierdzi jak za długo go męcze, a więc napewno tarcza.dzięki za podpowiedz Simones.

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 12-11-2006, 17:26   

A moze w śerdku pod kolumną kierwonicza jest za bradzo wkręcony ten popychacz od sprzegła. Zreszta sprzegło powinno miec luz, chyba jekiś około 13mm jałowego skoku.
Czy jak już ruszysz to w czasie jazdy ci nie ślizga?

A tak apropos , odpowietrzenie sprzegła to tak jak z hamulcem..... czu jest inna metoda, np na zapalonym silniku?

POzdrawiam
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

bady
[Usunięty]

Wysłany: 12-11-2006, 19:15   

Ślizga sie cały czas, podczas ruszania i podczas jazdy.

Han Solo
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2007, 02:16   

Mała dygresja: Podgięcie belki podsilnikowej, na środku, (drogowcy zostawili "schodek" po usunięciu nawierzchni:/ dużo za duzy..) może nie pozawlać prawidłowo pracować dźwigience sprzęgła. Ja w swoim zjarałem nawet nity łączące warstwy tarczy!! Sprzęgło osiągneło dno na 50km przed domem, o 3 w nocy...;)

Maretzky85 
Mitsumaniak
Mod Galant E3x

Auto: Galant`88; [4G63T][E39A] VR4
Wysłany: 04-01-2007, 02:02   

Simones napisał/a:
Tylko nie zapomnij odpowietrzyc sprzegla po zalaniu nowym plynem. To samo sie ma w przypadku plyno do wspomagania, o hamulcowym juz nie mowiac.

Ktoś mnie oświeci jak się odpowietrza układ wspomagania ?? Najlepiej w Galancie z 1988 roku :D

Odpowiedz do tematu