Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Chcę kupić Atosa
Autor Wiadomość
bladerunner 
Forumowicz

Auto: MSR'97B+G,zafirA,HondaStream
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-05-2011, 07:09   Chcę kupić Atosa

Witam wszystkich Hyundayowców i maniaków Mitsu.
Od jakiegoś czasu szukam auta dla mamy. Pod uwagę biorę prostego diesla, albo mała benzynkę. Jednym z poważnych typów jest Atos. Chciałem Was zapytać, co sądzicie o żywotności silnika 1.0 i ekonomice spalania.Atos ma dość wysoką budę, więc obawiam się,że pomimo tego,że moja mama jest emerytką wyjdziewięcej, niż to 7 w mieście.
Jeżeli możecie, zerknijcie proszę na link do ogłoszenia. Mam wątpliwość, czy Atos Prime w wersji z klimą mógł być bez poduszki powietrznej, czy to może jakieś kombinacje.
http://otomoto.pl/hyundai...-C18255489.html
Z góry dziękuję.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 27-05-2011, 12:26   

Ma czerwone nakładki na pedały, musi być szybki :lol: .

A na poważnie , raczej przygotuj się na te 7 l. choć Lublin wielkim miastem nie jest.
Co do diesla to raczej odradzam dla kobiety, wiecznie będzie niedogrzany i kłopot z paliwem w zimę a krótkie odcinki to tylko kłopot.

Zastanawiam się czy coś brałeś innego pod uwagę jest: Getz, Yezz, Clio, Corsa, Yaris ale one pewnie droższe.

Co do samego samochodu nie wypowiem sie bo nigdy nim nie jeździłem.

bladerunner 
Forumowicz

Wysłany: 27-05-2011, 20:43   

Oglądałem dzisiaj to auto- padaka. Znawcą nie jestem a widziałem gdzie był dzwon, silnik myty, pół elektryki nie działa, szkoda gadać. Diesel jest alternatywą, bo mama dojeżdża codziennie do miasta ok 30km, ale faktycznie wychodzi to jakiś litr paliwa na 100 mniej-oszczędność może nie pokryć wyższej ceny i kosztów napraw.
Co do innych, to mam na oku corsę1.0, ale też nie wiem, jak z żywotnością, co dzieje się po 150 tys w takich trzycylindrowych motorkach.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 30-05-2011, 07:30   

Poszukaj UNO lub Punto, mają dobrą cenę.

Poza blachą (rdza) to są dobre i oszczędne samochody w tym roczniku.
Jeździłem kiedyś UNO 1.6 Turbo, nie spalił więcej jak 4.8l, oprzeważnie 4.2.
Jak trafisz benzynę to wstawisz najtańszy gaz (1.500zł) i bedzie tanio i fajnie.

Fragu 
Mitsumaniak
Łukasz

Auto: jest
Wysłany: 31-05-2011, 12:39   

bladerunner, nie interesuj się Corsą 1.0 - jeśli już to 1.2. Clio Jest całkiem spoko wozidełkiem :wink:

FIESTA ST150

maćko z lubań 
Forumowicz

Auto: L200 HP, V50 D2, T4 2.4d
Wysłany: 31-05-2011, 18:25   

Cześć. Jak myślałeś nad Atosem to może Matiz? :lol: Moja mama miała takiego 9 lat i to naprawdę wdzięczne auto. No i jego atutem są tanie części i to, że można takie "dełu" kupić od pierwszego właściciela z udokumentowaną historią.

bladerunner 
Forumowicz

Wysłany: 01-06-2011, 18:01   

Fragu, racja, już sprawdziłem opinie o tych silnikach 1.0 opla.
Cytat:
to może Matiz? :lol:
matiz właśnie ma ustąpić miejsca temu, co znajdę. Chciałbym,żeby mam woziła się jednak czymś bardziej komfortowym. Żeby to w końcu posiadało wspomaganie,jakaś elektryka i klima byłyby mile widziane. Matiz oprócz ceny części i fajnego (w mojej opinii) wyglądu ma ogrom wad. Obecny ma 156kkm i silnik nadaje się do remontu.
Gaz odpada, bo mama nie che, ami nie chce się tłumaczyć i przekonywać jej,że to dobre rozwiązanie.
Mam na oku corsę z wolnossącym silnikiem isuzu, jak będzie dobre ciśnienie sprężania, to może to.
Dzięki wszystkim za wkład w podejmowanie decyzji.
Na forum opla towarzystwo bardziej niemrawe i gburowate (byłem użytkownikiem przez ponad 2 lata)

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 02-06-2011, 21:47   

1.2 w corsie zajechałem jako PH po 4 tys km :mrgreen:
Polecam Swifta 1.0 spali max 6 l w miescie a 1.3 6,7l na trasie oba zejda ponizej 5 l.
1.0 zejdzie ponizej 4,5.
Miałem i wiem co mowie.

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

bladerunner 
Forumowicz

Wysłany: 04-06-2011, 05:54   

Dobry trop z tym swiftem. Dzięki.Tylko mało tych samochodów, zwłaszcza starszej generacji.

lombard 
Forumowicz
JESTEM HARDCOREM !!!

Auto: ECLIPSE 1G 2,0 92r(BEZ TURBO)
Wysłany: 10-06-2011, 22:56   

Ja wiem że na tym forum to powinienem chwalić "COLTA" ale :) z mojej strony jak chcesz małego oszczędnego diesla to polecam lupo 3l.
Ja wiem że nie jest wielkie i mega mocne ale mam takie auto w rodzinie i czasem nim śmigam - jest ok :) no i spalanie 3,5l/100km.
Np:
http://allegro.pl/ekonomi...1660662165.html

A jak jednak pb to :
Fragu napisał/a:
Clio Jest całkiem spoko wozidełkiem

DOKŁADNIE TAK :) - i za 8 z kawałkiem kupisz z lpg na sekwencji :)

Np:
http://moto.allegro.pl/cl...1657858143.html

[ Dodano: 10-06-2011, 23:56 ]

mstrucz 
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Wysłany: 17-06-2011, 11:05   

Atos to bardzo dobry pomysł. Szczególnie jeżeli weźmiemy pod uwagę wersję Prime, bo oferuje ona lepszą jakość wykonania. Wszystkie samochody, które tu koledzy wymienili są warte uwagi, ale należy spojrzeć dla kogo to auto ma być. Pani, emerytka, przyzwyczajona do Matiza. Atos w tym przypadku zaoferuje jej poza naprawdę dużą niezawodnością, większy komfort, taki sam styl zasiadania za kierownicę i doskonałą widoczność i wyczucie podczas jazdy. Matiz ma już bryłę jednosegmentową, ale Atos to już mikrovan. Wyprostowana pozycja, wysoko się siedzi, ustawny bagażnik, łatwo się wsiada. Te cechy utrzymali również dla i10 więc były raczej trafione. Wada jest to, że rzeczywiście trzeba się naszukać modelu z poduszką, nie wiem czy w ogóle były z dwiema.
Jeżeli mama nie potrzebuje 5 drzwi to megapraktycznym, stylowym z reguły z doskonałym wyposażeniem jest Twingo. W wersji z silnikiem D7F (czyli 1124 8V) jest bardzo oszczędnym i komfortowym autem o wielu atutach typu Atosa. Moja żona miała 2 i naprawdę mamy z nimi same dobre wspomnienia (łącznie z fotelami tworzącymi łóżko po rozłożeniu).

e-gen 
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Wysłany: 21-06-2011, 20:52   

30 km to sporo, czy nie lepiej coś większego kupić niż Atos?

Tak jak koledzy wspominali 1.0 w Corsie to dość awaryjny silnik.
Ze Swifta (Hungary)1.0 będziecie zadowoleni (silnik bezkolizyjny, regulacja luzów zaworowych na hydraulice, mało pali i nieźle przyspiesza) ale trzeba dobrze się przyjrzeć mocowaniom wahaczy przednich oraz progom - niestety te autka lubią gnić.
Clio II z 1.2 16v (ciekawostka: to jest SOHC) to też będzie dobry wybór.

Odpowiedz do tematu