Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kto ma cari elegance polift + zmieniarkę i oryginalne radio?
Autor Wiadomość
Artif 
Forumowicz
Artif

Auto: granatowa Carisma GDI 2001
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-06-2011, 21:31   Kto ma cari elegance polift + zmieniarkę i oryginalne radio?

Heh, dość dziwne pytanie, ale już wyjaśniam o co chodzi.
Ja mam carismę elegance, w której od momentu kupienia miała oryginalne radio z magnetofonem PH2000 i zmieniarkę CD + oryginalne głośniki. Wrażenia słuchowe tego zestawu po prostu powalały. Nigdy nie przypuszczałem, że sprzęt w samochodzie może tak chodzić, a jestem naprawdę wybredny w tym temacie (tzn. u mnie liczy się np. naturalne brzmienie fortepianu, który jest wyraźnie przed resztą kapeli; lubię słyszeć, w jakim pomieszczeniu nagrany został sam wokal albo jakiej marki jest tonbas itp.). Jedyna rzecz, której mogłem się przyczepić, to lokalizacja pozornych źródeł dźwięku, choć przestrzeń była bardzo głęboka i szeroka. Wiem, że każdy z kim rozmawiałem na ten temat nie wierzy, że fabryczny zestaw może w ogóle grać, ale wrażenia wszystkich moich znajomych, którzy słyszeli na własne uszy są podobne. Zresztą to samo tyczy się kolegi od którego kupiłem samochód oraz jego znajomych, wszystkim http://forum.mitsumaniaki...s/icon_eek.gif.
Postanowiłem to zmienić, aby nie żonglować ciągle płytami CD. Sprzedałem od razu zmieniarkę i radio i od tego momentu http://forum.mitsumaniaki.../icon_butt.gif. Do tej pory nie uzyskałem takiego brzmienia. Zmieniłem już kilka HU i wtopiłe prę zł. W tej chwili jestem w posiadaniu HU Alpine CDA-117Ri i właśnie jestem po operacji wygłuszenia drzwi matami STP silver. Głośniki fabryczne zaczęły grać dużo lepiej, ale raczej czeka mnie ich wymiana, choć jeszcze nie bawiłem się eq w alpine.
I teraz w końcu pytanie. Czy ktoś miał podobne wrażenia do moich, czy tylko u mnie nastąpił szczęśliwy (albo nie - w chwili obecnej) zbieg okoliczności i sprzętu. A jeszcze jak ktoś taki zmienił sprzęt i jest tak zadowolony z nowego zestawu jak z tego starego - to może poradzi, jakie głośniki mam kupić, ew. co jeszcze zmienić, aby na nowym sprzęcie powrócić do starego brzmienia.
A chciałem tylko zmienić radio na nowsze :( .

Yuppy 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Wysłany: 07-06-2011, 13:41   

U siebie mam oryginalne radio, ale na CD. Ogólnie brzmienie oryginalnego zestawu podoba mi się, ale moje oczekiwania stale rosną. Ale ja raczej nie myślę o zmianie radia oryginalnego na inne, tylko jak już, to dołożę wzmacniacz. Dziwi mnie natomiast, że na poniekąd dużo lepszym radiu efekty są wręcz odwrotne.
Czy przy okazji wygłuszania drzwi zmieniłeś też kable do głośników? W oryginale chyba są dość cienkie, po zmianie głośników na inne mogą okazać się za słabe.
Dużo chcesz przeznaczyć na same głośniki? Sądząc po cenie radia, chyba chciałbyś coś lepszego? Będziesz montował wzmacniacz? Przy lepszych głośnikach niestety może okazać się niezbędny.

Ja ostatnio choruje na Morel'e Tempo 6, które chciałbym zasilić jakimś u-Dimension'em, ale na razie czekam na przypływ czasu, żeby wygłuszyć drzwi, a w międzyczasie może trafi się jakaś okazja na głośniki.

Artif 
Forumowicz
Artif

Wysłany: 07-06-2011, 19:45   

Próbowałem wrócić później do poprzedniej konfiguracji i pierwsze co zrobiłem, to kupiłem właśnie radio fabryczne z CD - PH 3000 (lub W142). Pomimo iż końcówka mocy jest prawie identyczna, to brzmienie tego radia było już zupełnie inne - bas był ustawiony w okolicach dudniąco - buczącego. Generalnie raczej kicha.
Yuppy napisał/a:
Dziwi mnie natomiast, że na poniekąd dużo lepszym radiu efekty są wręcz odwrotne

też byłem zaskoczony, ale wygląda na to, że oryginalna konfiguracja była w jakiś tam sposób spasowana (radio ma podbite odpowiednie niskie częstotliwości i fajnie się zgrywały z fabrycznymi głośnikami).
Co do wzmaka właśnie nie bardzo chcę iść w tym kierunku; wystarczy mi głośność radia na poziomie 15 do 20 przy max skali 30, dlatego nie widzę potrzeby dalszej komplikacji zestawu audio. Do głośników mogę dozbierać jakąś tam potrzebną kwotę pod warunkiem, że będę miał pewność grania na naprawdę wysokim poziomie. Inny problem, to że dobre głośniki są generalnie pod wzmaki (mają większą moc nominalną i średnio nadają się do zasilania z radia).
Właśnie przyszło mi do głowy, że w domowym sprzęcie specjalnie polowałem na głośniki kewlarowe (woofery), ponieważ bardzo podobał mi się bas z kolumn B&W chyba 302 czy coś. Zobaczyłem Warfedale z takimi głośnikami i po odsłuchach znowu - strzał w 10 i je mam i są super. Czy ktoś ma głośniki kewlarowe w samochodzie, np. phonocar protech czy inne?
Yuppy napisał/a:
tylko jak już, to dołożę wzmacniacz

na elektrodzie jest temat gościa, który zrobił sobie wyjścia na wzmacniacz w takim właśnie radiu.
Jak chcesz zrobić sobie wejście aux na guziku od AM, to też mogę dać linka. Jak widzisz, tematy oryginalnych radyj (jak to się pisze!!?) mam obcykane :) .

Yuppy 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Wysłany: 08-06-2011, 09:11   

Artif napisał/a:
Próbowałem wrócić później do poprzedniej konfiguracji i pierwsze co zrobiłem, to kupiłem właśnie radio fabryczne z CD - PH 3000 (lub W142). Pomimo iż końcówka mocy jest prawie identyczna, to brzmienie tego radia było już zupełnie inne - bas był ustawiony w okolicach dudniąco - buczącego. Generalnie raczej kicha.

Może trafiło się jakieś felerne radio?

Artif napisał/a:
Co do wzmaka właśnie nie bardzo chcę iść w tym kierunku; wystarczy mi głośność radia na poziomie 15 do 20 przy max skali 30, dlatego nie widzę potrzeby dalszej komplikacji zestawu audio. Do głośników mogę dozbierać jakąś tam potrzebną kwotę pod warunkiem, że będę miał pewność grania na naprawdę wysokim poziomie. Inny problem, to że dobre głośniki są generalnie pod wzmaki (mają większą moc nominalną i średnio nadają się do zasilania z radia).

Widzisz, sam sobie odpowiadasz :) Nie trzeba słuchać głośno, by docenić zalety dodatkowego wzmacniacza. Niestety mało jest porządnych zestawów głośników, które zadowalająco zagrają pod radiem, nawet grając cicho. Możesz spróbować przytoczone przeze mnie Morel'e Tempo 6, pomimo tego że mają 120W RMS, nie są wymagające mocowo i wystarczają do nich wzmaki po 50-60W na kanał. Radio w praktyce ma niestety sporo mniej, a na pewno nie deklarowane 50W, no ale może warto spróbować.

Artif napisał/a:
Jak chcesz zrobić sobie wejście aux na guziku od AM, to też mogę dać linka. Jak widzisz, tematy oryginalnych radyj (jak to się pisze!!?) mam obcykane :) .

Jasne, linka zawsze możesz podrzucić. Ojciec zajmuje się naprawą RTV i czasami przerabia takie dziwne, różne rzeczy, więc generalnie powinien sobie poradzić, ale dodatkowa pomoc zawsze jest wskazana :)

Artif 
Forumowicz
Artif

Wysłany: 10-06-2011, 19:58   

Yuppy napisał/a:
Może trafiło się jakieś felerne radio?

Raczej nie (felerne rzeczywiście było, ale w sekcji CD; najmniejsza dziura i przeskakiwało :) - dlatego bez problemu oddałem sprzedawcy i choć tutaj nie straciłem ). Myślę, że ustawiona jest trochę inna charakterystyka.
A te morele to od dawna chodzą mi po głowie, ale przy tej cenie wolałbym najpierw sprawdzić, jak chodzą u mnie.
Ostatnio trochę poregulowałem alpinkę i już jest całkiem nieźle w basach, ale i tak pewnie zmienię głośniki. Chce się więcej :) . A pomyśleć, że chciałem tylko zmienić radio na nowsze. Po co mi to było :P .
PS. przechodziłem też temat cyfrowej zmieniarki. Jak kogoś interesuje temat, to też mogę skrobnąć parę słów.

Odpowiedz do tematu