Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Carisma] Pulsacyjne Huczenie
Autor Wiadomość
Dodge 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-06-2011, 22:46   [Carisma] Pulsacyjne Huczenie

Witam Wszystkich.
Pozwoliłem sobie otworzyć nowy temat, bo podobnego nie znalazłem, choć możliwe, że przeoczyłem (trochę ich jest).

Mam Cari 1.8 GDI 2000r pół roku i jakieś 3 miesiące temu zaczął dochodzić z przodu samochodu pulsacyjny dźwięk, dokładnie huczenie (żadnego strzelania nie słychać).
Huczy już od samego ruszania i w miarę przyspieszania to pulsowanie też przyspiesza, cisza jest tylko na parkingu i na czerwonym :P
Myślałem, że to problem z łożyskiem, bo to pierwsze przyszło mi do głowy, ale po dzisiejszej wymianie poprawy nie widać :( a raczej nie słychać. Autko nie ściąga na bok, więc tarcie klocków albo czegoś takiego chyba też odpada...
Pomysły mam 2
- Opony (wielosezonowe, po poprzednim właścicielu), może taka guma...
- Skrzynia biegów :(

Ma ktoś może jakieś doświadczenia z tym związane?

reicz 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 Comfort `03
Wysłany: 10-06-2011, 23:12   

według mnie to wyząbkowane opony. też miałem podobną sytuację. proponuje gdzieś na wulkanizacje dobrą podjechać i niech sprawdzą.

Darko 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 01r.
Wysłany: 10-06-2011, 23:46   

też myślę jak kolega wyżej, ząbkowanie opon może powstać przez słabe ciśnienie w oponach, lub zużyte amortyzatory, proponował bym gdzieś podjechać na sprawdzenie amortyzatorów, a najlepiej pierw sam je zobacz, czy nie są spocone, albo za miękkie :)

Dodge 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-06-2011, 07:43   

Dzięki za szybką odpowiedź, spróbuje z tymi gumami, jak nie pomoże to będę dalej szukał...
Zastanawia mnie tylko to pulsowanie, może jest gdzieś bardziej przytarta od hamowania i to daje taki efekt, albo nadwyrężona złym przechowywaniem.

Rob600 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,6 1997r.
Wysłany: 11-06-2011, 12:33   

Proponuje zamoczyć opony i powinno przestać. Ew sprawdź ogranicznik na klockach hamulcowych bo mi tak dawało popalić

Dodge 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-06-2011, 19:31   

Opony można wykreślić z grona podejrzanych, zamieniły się miejscami (przód - tył) i poprawy nie ma.
Na podnośniku nic nie słychać, pewnie z powodu braku obciążenia...
Pozostaje wrzucić na rolki, może tak się coś uda nasłuchać no i jeszcze można skoczyć do ASO, może się z czymś takim spotkali...
Na razie obstawiam skrzynie... Obym się mylił...

[ Dodano: 06-07-2011, 11:23 ]
...A Jednak OPONY!!! Wyząbkowane nie były , ale jedna miała "JAJO" i to ustrojstwo tak pulsowało.
Tak więc opony wymienione, słychać tylko szum powietrza i popychacze ;p
Całe szczęście to nie skrzynia :)

Odpowiedz do tematu