|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Hubeeert 11-02-2007, 01:00 |
Space Wagon - skrzynia - proszę o pomoc |
Autor |
Wiadomość |
varthog [Usunięty]
|
Wysłany: 15-11-2006, 10:13 Space Wagon - skrzynia - proszę o pomoc
|
|
|
Panowie jak w temacie...
Space Wagon
rocznik 1992
motor: 1.8TD
Skrzynia od 10 lat zachowuje się nieprawidłowo (dotychczasowy właściciel nauczył się z tym jeździć). Mianowicie zgrzyta przy zmianie biegu - zwłaszcza przy redukcji przy wysokich obrotach - co sprowadza się do konieczności zmiany położenia lewarka przy zakresie obrotów poniżej 2000 obr/min. Po ludzku mówiąc: biegi trzeba redukować przy niskich obrotach, a o redukcji przy wysokiej prędkości w ogóle nie ma mowy. Każdy bieg trzeba włączać bardzo powoli... baaaaardzo powoli... bo inaczej zgrzyt.
Moje pytania w związku z powyższym są następujące:
- czy galant i lancer uzbrojone w silnik 1.8D lub 1.8TD posiadają taką samą skrzynię biegów jaką zastosowano w Space Wagonie 1.8TD?
- co może być przyczyną takiego zachowania skrzyni/diagnoza wstępna - jakie mogą być koszty naprawy (wolę się przygotować na rozmowe z mechanikiem)?
- gdzie szukac ewentualnie części do skrzyni lub całej skrzyni do 1.8TD? Oczywiście nie chodzi mi o serwis czy koledzy mają jakieś sprawdzone adresy w tym zakresie? (przejrzałem oczywiście giełdę, ale czuje niedosyt wiedzy)
pozdrawiam serdecznie
[ Dodano: 15-11-2006, 10:17 ]
Pomyliłem kąciki - mea culpa!
Proszę o przeniesienie do właściwego do spraw Space Wagona
Młody jestem na forum więc proszę o wyrozumiałość i kolejną szansę |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24298 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 15-11-2006, 11:20 Re: Space Wagon - skrzynia - proszę o pomoc
|
|
|
varthog napisał/a: | - czy galant i lancer uzbrojone w silnik 1.8D lub 1.8TD posiadają taką samą skrzynię biegów jaką zastosowano w Space Wagonie 1.8TD?
- co może być przyczyną takiego zachowania skrzyni/diagnoza wstępna - jakie mogą być koszty naprawy (wolę się przygotować na rozmowe z mechanikiem)?
- gdzie szukac ewentualnie części do skrzyni lub całej skrzyni do 1.8TD? Oczywiście nie chodzi mi o serwis czy koledzy mają jakieś sprawdzone adresy w tym zakresie? (przejrzałem oczywiście giełdę, ale czuje niedosyt wiedzy) |
- tak
- źle wyregulowane cięgna od lewarka, krzywo pracująca skrzynia (przemieszczona po np. wypadku względem mocowań), padające sprzęgło (nie wysprzęgla do końca), zapowietrzony układ hydrauliki sprzęgła lub płyn do wymiany, nieprawidłowy poziom oleju w skrzyni lub przepracowany olej, padające synchronizatory w skrzyni i łożyska - od najmniej do najbardziej prawdopodobnego; koszty - sprzęgło komplet ok. 400 zł, łożyska od 200 zł za sztukę za występujące tylko jako MGP do kilkunastu zł za zamiennik (jest 8 łożysk, 2 występują tylko jako MGP), synchronizatory - trudno powiedzieć
- nie wiem - u mnie w zimie zgrzyta 2-ka (przed rozgrzaniem skrzyni, potem znika), czasem nie chce wejść wsteczny, sporadycznie 1-ka; ja się przyzwyczaiłem i jeżdżę tak 100 000 km i nic się nie pogarsza; jedynie wymieniłem olej na BG Synchroshift II (niewielka poprawa na zimnej skrzyni) - sprowadzony z USA |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-11-2006, 11:26
|
|
|
varthog napisał/a: | Pomyliłem kąciki - mea culpa! |
No problem - zdarza się. Przeniesione do właściwiego. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
varthog [Usunięty]
|
Wysłany: 15-11-2006, 11:51 Re: Space Wagon - skrzynia - proszę o pomoc
|
|
|
Krzyzak napisał/a: |
źle wyregulowane cięgna od lewarka, krzywo pracująca skrzynia, padające sprzęgło, zapowietrzony układ hydrauliki sprzęgła lub płyn do wymiany |
Powyższe wykluczam jednoznacznie z uwagi, że samochód jak napisałem problem ze skrzynią ma od ok 10 lat, a kolizję miał rok wstecz od dnia dzisiejszego (praktycznie otarcie blach bez naruszenia konstrukcji). Sprzęgło jest od nowości (!) i ma się dobrze. Myśle, że kolega trafił z diagnozą w kierunku synchronizatorów - zasadniczo objawy na to by wskazywały (uzależnienie niepożądanej reakcji od prędkości obrotowej) - zresztą do momentu kiedy Henio mechanik skrzyni nie rozbierze nie przekonamy się... Ale jak już pisałem serwis zakładał nowy silnik więc podejrzewam, że wszystko zostało wyregulowane i prawidłowo podłączone.
Ja jestem mało cierpliwy, a nawet zboczony pod kątem "jak mi cos w samochodzie nie bangla" - wujas jeżdzi tak z tym już 10 lat i mówi abym nic z tym nie robił tylko się nauczył też z tym jeździć - jakoś mi to specjalnie nie pasuje |
|
|
|
 |
|
|