Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
11-02-2007, 01:00
Space Wagon - skrzynia - proszę o pomoc
Autor Wiadomość
varthog
[Usunięty]

Wysłany: 15-11-2006, 10:13   Space Wagon - skrzynia - proszę o pomoc

Panowie jak w temacie...

Space Wagon
rocznik 1992
motor: 1.8TD

Skrzynia od 10 lat zachowuje się nieprawidłowo (dotychczasowy właściciel nauczył się z tym jeździć). Mianowicie zgrzyta przy zmianie biegu - zwłaszcza przy redukcji przy wysokich obrotach - co sprowadza się do konieczności zmiany położenia lewarka przy zakresie obrotów poniżej 2000 obr/min. Po ludzku mówiąc: biegi trzeba redukować przy niskich obrotach, a o redukcji przy wysokiej prędkości w ogóle nie ma mowy. Każdy bieg trzeba włączać bardzo powoli... baaaaardzo powoli... bo inaczej zgrzyt.

Moje pytania w związku z powyższym są następujące:
- czy galant i lancer uzbrojone w silnik 1.8D lub 1.8TD posiadają taką samą skrzynię biegów jaką zastosowano w Space Wagonie 1.8TD?
- co może być przyczyną takiego zachowania skrzyni/diagnoza wstępna - jakie mogą być koszty naprawy (wolę się przygotować na rozmowe z mechanikiem)?
- gdzie szukac ewentualnie części do skrzyni lub całej skrzyni do 1.8TD? Oczywiście nie chodzi mi o serwis :mrgreen: czy koledzy mają jakieś sprawdzone adresy w tym zakresie? (przejrzałem oczywiście giełdę, ale czuje niedosyt wiedzy)

pozdrawiam serdecznie

[ Dodano: 15-11-2006, 10:17 ]
Pomyliłem kąciki - mea culpa! :oops:

Proszę o przeniesienie do właściwego do spraw Space Wagona

Młody jestem na forum więc proszę o wyrozumiałość i kolejną szansę :mrgreen:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-11-2006, 11:20   Re: Space Wagon - skrzynia - proszę o pomoc

varthog napisał/a:
- czy galant i lancer uzbrojone w silnik 1.8D lub 1.8TD posiadają taką samą skrzynię biegów jaką zastosowano w Space Wagonie 1.8TD?
- co może być przyczyną takiego zachowania skrzyni/diagnoza wstępna - jakie mogą być koszty naprawy (wolę się przygotować na rozmowe z mechanikiem)?
- gdzie szukac ewentualnie części do skrzyni lub całej skrzyni do 1.8TD? Oczywiście nie chodzi mi o serwis :mrgreen: czy koledzy mają jakieś sprawdzone adresy w tym zakresie? (przejrzałem oczywiście giełdę, ale czuje niedosyt wiedzy)

- tak
- źle wyregulowane cięgna od lewarka, krzywo pracująca skrzynia (przemieszczona po np. wypadku względem mocowań), padające sprzęgło (nie wysprzęgla do końca), zapowietrzony układ hydrauliki sprzęgła lub płyn do wymiany, nieprawidłowy poziom oleju w skrzyni lub przepracowany olej, padające synchronizatory w skrzyni i łożyska - od najmniej do najbardziej prawdopodobnego; koszty - sprzęgło komplet ok. 400 zł, łożyska od 200 zł za sztukę za występujące tylko jako MGP do kilkunastu zł za zamiennik (jest 8 łożysk, 2 występują tylko jako MGP), synchronizatory - trudno powiedzieć
- nie wiem - u mnie w zimie zgrzyta 2-ka (przed rozgrzaniem skrzyni, potem znika), czasem nie chce wejść wsteczny, sporadycznie 1-ka; ja się przyzwyczaiłem i jeżdżę tak 100 000 km i nic się nie pogarsza; jedynie wymieniłem olej na BG Synchroshift II (niewielka poprawa na zimnej skrzyni) - sprowadzony z USA

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-11-2006, 11:26   

varthog napisał/a:
Pomyliłem kąciki - mea culpa! :oops:

No problem - zdarza się. Przeniesione do właściwiego.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

varthog
[Usunięty]

Wysłany: 15-11-2006, 11:51   Re: Space Wagon - skrzynia - proszę o pomoc

Krzyzak napisał/a:

źle wyregulowane cięgna od lewarka, krzywo pracująca skrzynia, padające sprzęgło, zapowietrzony układ hydrauliki sprzęgła lub płyn do wymiany

Powyższe wykluczam jednoznacznie z uwagi, że samochód jak napisałem problem ze skrzynią ma od ok 10 lat, a kolizję miał rok wstecz od dnia dzisiejszego (praktycznie otarcie blach bez naruszenia konstrukcji). Sprzęgło jest od nowości (!) i ma się dobrze. Myśle, że kolega trafił z diagnozą w kierunku synchronizatorów - zasadniczo objawy na to by wskazywały (uzależnienie niepożądanej reakcji od prędkości obrotowej) - zresztą do momentu kiedy Henio mechanik skrzyni nie rozbierze nie przekonamy się... Ale jak już pisałem serwis zakładał nowy silnik więc podejrzewam, że wszystko zostało wyregulowane i prawidłowo podłączone.
Ja jestem mało cierpliwy, a nawet zboczony pod kątem "jak mi cos w samochodzie nie bangla" - wujas jeżdzi tak z tym już 10 lat i mówi abym nic z tym nie robił tylko się nauczył też z tym jeździć - jakoś mi to specjalnie nie pasuje :evil:

Odpowiedz do tematu