|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Problem z klimą |
Autor |
Wiadomość |
kirbi
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma, 1.9 TD,99r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Kwi 2010 Posty: 106 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12-07-2011, 20:07 Problem z klimą
|
|
|
Witam, zdarzyło się to po wymianie termostatu (albo coś zepsuli, albo dziwny zbieg okoliczności), na samym początku klimatyzacja działała przez ok. minutę tuż po uruchomieniu silnika, następnie po minucie dmuchało już tylko powietrze ciepłe, włączanie i wyłączanie nie pomagało. Dopiero po zgaszeniu silnika i jeszcze raz uruchomieniu znowu działało przez minutę, maks dwie. Tak było kilka razy, a teraz od paru dni kaput. Byłem u jednego z tym, ale niestety nie dali rady. Nieszczelności nie wykryli, uzupełnili olej, którego było zdecydowanie za mało (nie pamiętam w czym, nie znam się) i nabili gaz do 700. Na maszynie którą mieli nic nie wykazało złego, jednak ni cholery nie idzie nawet włączyć na sekundę tej klimy. Naciska się guziki i zero reakcji (wcześniej obrotomierz lekko spadał, teraz nic). Klima jest manualna, samochód Carisma, 1.9 T.D. Bezpieczniki sprawdzałem, jest ok. Może ktoś podpowie co sprawdzić, jak sprawdzić, bo tamci męczyli się ładnych kilka godzin i nic. Mam jakieś przeczucie, że to jakaś pierdoła...
Chciałem jechać do drugiego zaufanego warsztatu, ale gość od klimy jest na urlopie i dopiero za 2 tygodnie będzie, a za oknem grzeje...Pół biedy samemu, ale z dziećmi to już kłopot, nie otworzysz okna, ugotują się, otworzysz, zachorują
Proszę o jakieś rady |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 11092 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 13-07-2011, 11:28
|
|
|
Było kilka razy, ale w różnych samochodach więc musisz szukać na całym forum.
Na dzień dobry do sprawdzenia sprzęgło klimatyzacji, z reguły widać po otwarciu maski czy w ogóle wirnik kompresora się kręci czy nie. Jak ustawisz klimę na maks to co kilka sekund powinien się załączać i rozłączać. Jak zakumasz o co chodzi to nawet bez otwierania maska można po charakterystycznym kliku wyczuć pracę sprzęgła. |
|
|
|
 |
tpodsiadlo
Forumowicz

Auto: Galant V 2.0 V6-24 a/t
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Mar 2010 Posty: 430 Skąd: sokolow mlp
|
Wysłany: 14-07-2011, 01:28
|
|
|
dolacze sie do tematu:
czy to normalne ze w eclipsie 1 silnik 1.8 tak sobie nie radzi z klima, ze po wlaczeniu jedzie jakby ciagnal konkretna przyczepke za soba? albo nawet gorzej. klima dziala przy tym bardzo dobrze, moze poza tym ze przy jezdzie na gazie po zdjeciu nogi z gazu potrafi nawet czasem zgasnac - a to juz jest uciazliwe. nie mowie ze o spalaniu ponizej 20l przy wlaczonej klimie torudno marzyc - ale to juz zwiazane jest chyba z obciazeniem silnika. bez klimy nawet sobie radzi - wiec mysle ze silnik nie umiera ze starosci.
satysfakcjonuje mnie odpowiedz tak lub nie - na klimie sie nie znam wiec jesli jest zle pewnie go gdzies oddam i tyle.
pozdrawiam |
_________________ To nic ze mam stare auto. czesci do niego sa tak drogie jak do nowych
========================= |
|
|
|
 |
|
|