Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
2.0 did sciaganie DUZY PROBLEM!!!
Autor Wiadomość
arturodob 
Forumowicz

Auto: outlander
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-07-2011, 21:47   2.0 did sciaganie DUZY PROBLEM!!!

Witam mam problem zauwazylem od dzis jak dodaje gazu to mnie sciaga w prawo a jak puszcze gaz to autko jedzie prosto czy ten typ tak czy w waszych samochodach tak samo jest ?prosze pomoc i porade acha diagnostyka zawieszenia byla robiona jest ok
pozdrawiam

Muciek 
Mitsumaniak
Amnetyst Black

Auto: O2 FL
Wysłany: 16-07-2011, 22:32   

Przy gwałtownym przyspieszeniu, że wyrywa kierownicę, czy po prostu, nawet przy lekkim dodaniu gazu i zwyczajnym przyspieszeniu tak się dzieje? Bo jak bez gazu jedzie prosto to chyba ok. A jak jest przy stałej prędkości?

arturodob 
Forumowicz

Wysłany: 16-07-2011, 22:44   sciaganie

witam to jest przy lekkim dodaniu jest a przy wiekszym sciaga a jak bardziej dodam gazu to mocniej nigdy sie z takim czyms nie spotkalem
pozdrawiam

cimoch 
Forumowicz

Auto: Outlander 3.0GT 2017
Wysłany: 17-07-2011, 00:56   

takie objawy to najczęściej uszkodzone tuleje wahacza, podczas przyspieszania zmienia się geometria

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 17-07-2011, 08:12   

arturodob napisał/a:
witam to jest przy lekkim dodaniu jest a przy wiekszym sciaga a jak bardziej dodam gazu to mocniej
U mnie było od samego początku. Po ostatniej zmianie opon zjawisko wyrywania kierownicy/ściągania jest znacznie mniejsze. Spróbuj w trybie 4WD czy też tak się dzieje? Jeśli tak, to mogły faktycznie tuleje się wyrobić

arturodob 
Forumowicz

Wysłany: 17-07-2011, 10:07   

czesc muciek

[ Dodano: 17-07-2011, 10:10 ]
witam ponownie naprawde dziwne zjawisko a w czwartek jade do czarnogory na urlop i zobaczymy co sie bedzie dalej działo przejade z 3 tys km .rezon powiadasz ze takie zjawisko miales od samego poczatku ,moze tak ma byc !!!

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-07-2011, 17:54   

arturodob napisał/a:
rezon powiadasz ze takie zjawisko miales od samego poczatku ,moze tak ma byc !!!
wg mnie TTTM (ten typ tak ma ;) )- Outek jest najtrudniejszym do kierowania samochodem, jakim jeździłem i jednocześnie najlepiej trzymającym się drogi (może poza testowaną Yeti). Wyrywanie kierownicy miałem od początku - szczególnie dokuczliwe przy skręcie na skrzyżowaniu, kiedy trzeba mocniej ruszyć. Dlatego praktycznie cały czas jeżdżę na 4WD Auto ponieważ wtedy jest to znacznie mniej dokuczliwe. Jazda po drodze z wyraźnymi koleinami też nie dostarcza przyjemnych wrażeń - ma wówczas tendencje do uciekania przy dodaniu gazu (zwłaszcza w trybie 2WD). Można się do tego przyzwyczaić i opanowanie nie sprawia większych trudności, ale daleko Outkowi do neutralnego zachowania na drodze. Jednocześnie na śliskiej jezdni koła nie tracą łatwo przyczepności i nie ma tendencji do wężykowania, chociaż na zaśnieżonych zakrętach potrafi zarzucić tyłem - zwłaszcza przy dodaniu gazu. Taki trochę narowisty jest ;) Zmiana opon - tak jak pisałem - znacznie poprawiła zachowanie na drodze, ale wyrywanie kierownicy nadal występuje.

arturodob 
Forumowicz

Wysłany: 17-07-2011, 22:04   wyrywanie

bardzo ci dziekuje rezon za pomoc ,poprostu trzeba sie przyzwyczaic a na jakich oponkach jezdzisz bo ja na michelin latitude
pozdrawiam i dziekuje

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-07-2011, 06:37   

arturodob napisał/a:
ja na michelin latitude
ostatnio też na michelinach, wcześniej na Bridgestonach - było jeszcze gorzej.

bonito 
Forumowicz

Auto: był Outlander II 2.0 TDI
Wysłany: 18-07-2011, 10:37   

Zgadzam się z rezonem - Outlander ma fabrycznie dziwnie zestrojone zawieszenie i szczególnie na nierównej drodze i koleinach (gaz, hamowanie) nie jedzie "jak po szynach".

bonito

DJ Fazi 
Mitsumaniak
Fan bulwarówek

Auto: był Outlander 2.0 DI-D
Wysłany: 18-07-2011, 13:15   

Mojego jak zdejmę nogę z gazu też ściąga w prawo, teraz jak już troszkę pojeździł to zjawisko to jest prawie nie odczuwalne (opony się odpowiednio starły :) ), ale nadmienię to przy przeglądzie rocznym.

ichi 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0 DiD
Wysłany: 19-07-2011, 13:17   

Też miałem taki problem gdy zamieniłem opony tył na przód. Przy dodawaniu gazu samochód uciekał na bok. Przy odjętym gazie jechał prosto. Serwis oponiarski uznał że prawdopodobnie opona jest fabrycznie "źle ułożona" , proponowali reklamacje u producenta - ja wybrałem jeżdżenie :) , zewnętrznie nie było widać niesymetrycznego zużycia itp.. opony wróciły na swoje miejsce i jest ok. Co do prowadzenia outka, to rzeczywiście, trzeba być czujnym... na chwilę odrywa się oczy od drogi i samochód jest już na drugim pasie :) - ale to dotyczy naszych dziurawych i koleinowatych dróg ;)

Odpowiedz do tematu