Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przekroczony tygodniowy limi godzin
Autor Wiadomość
Dj Lexus 
Mitsumaniak

Auto: brak
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-08-2011, 19:23   Przekroczony tygodniowy limi godzin

Na umowie mam napisane że tygodniowo mogę pracować 35h (nie na cały etat), niestety nie zawsze tak jest. Już nie raz było ponad 50h, w tym miesiącu podobnie z rekordem 60h. I teraz chciałbym uzyskać opinie od Was na ten temat (doradzić się). Gdzieś to zgłosić np pip, czy odpuścić o pracę ciężko, ale zdrowie też ważne. Ludzie pracują ponad normy czasowe nie zważając na to, dla nich jest ważna praca (i nie trudno zgodzić się z tym). Z drugiej strony pracodawcy też powinni przestrzegać (prawa) i tego co jest napisane w umowie.

volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Wysłany: 03-08-2011, 19:38   

Pierwsze pytanie: czy płacą Ci za te nadgodziny ? Jeśli nie, to zgłaszaj, nie daj się wykorzystywać. Natomiast jeśli płacą to teraz się zastanów, czy zależy Ci na kasie, jeśli nie jest to aż tak niezbędne, to porozmawiaj najpierw z szefem, że chcesz pracować tylko tyle, ile masz w umowie. Jeśli to nie pomoże, to wtedy zastanawiaj się nad zgłoszeniem gdzieś tego.

Dj Lexus 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-08-2011, 19:48   

volve napisał/a:
Pierwsze pytanie: czy płacą Ci za te nadgodziny ?

Nie płacą, tylko dają wolne.
Z tym że po tym wolnym, cały miesiąc mam zawalony. Bo ktoś myśli że po tych paru dniach wolnego można ''zapierniczać'' nie wiadomo ile.

Seichan 
Mitsumaniak
mod KMM i MMA

Auto: Honda Odyssey & new projec
Wysłany: 03-08-2011, 20:42   

1. Czy masz ustaloną w umowie o pracę dopuszczalną liczbę godzin pracy ponad określony w umowie wymiar czasu pracy pracownika zatrudnionego w niepełnym wymiarze czasu pracy, których przekroczenie uprawnia pracownika, oprócz normalnego wynagrodzenia, do dodatku do wynagrodzenia?

2. Czy w regulaminie pracy określona jest inna niż kodeksowa (150 h) liczba godzin nadliczbowych?

3. Jaki masz okres rozliczeniowy?

4. Czy czas wolny jest udzielany na Twój wniosek czy pracodawca sam z siebie wysyła Cię na wolne?

5. Czy jeśli pracodawca z własnej inicjatywy udziela Ci wolnego, to czy jest to w/g wzoru: 1 h nadliczbowa = 1,5 h czasu wolnego? Czy też 1 h nadliczbowa = 1 h odpoczynku? Mówimy o czasie wolnym bez Twojego wniosku.

6. Czy jesteś pracownikiem zarządzającym w imieniu pracodawcy zakładem pracy lub kierownikiem wyodrębnionej komórki organizacyjnej?

7. Czym uzasadnione jest wykonywanie pracy w godzinach nadliczbowych? Koniecznością prowadzenia akcji ratowniczej w celu ochrony życia lub zdrowia ludzkiego, ochrony mienia lub środowiska albo usunięcia awarii, czy szczególnych potrzeb pracodawcy? A może jest inny powód?

Nie mam marzeń, tylko cele - Harvey Reginald Specter
Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać. Hemingway.

:arrow: Rekin Seichan
:arrow: FTO story
:arrow: Odyseja Seichan

Dj Lexus 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-08-2011, 23:01   

Seichan na wszystkie pytania nie jestem w stanie odpowiedzieć (musiałbym sprawdzić w ''papierach'').
1. Od razu nadmienię że pracuje w ochronie, są jakieś premie i dodatek do pracy w nocy. Stawka godzinowa plus 1.60, 1.75 (coś koło tego)) za nockę.
4. Sama z siebie wysyła księgowa (podobnie bywa z urlopem, paranoja).
5. 1h nadliczbowa = 1h odpoczynku.
7. Tu można by napisać że ochrony mienia, albo ktoś ma urlop i trzeba ''harować''. Ale jak nikt nie ma urlopu to tak samo są przekraczane dopuszczalne normy godzinowe.

Z tego co wiem niektórzy w ochronie (jak ktoś ma urlop) tyrają po 48h, a w miesiącu mają 400, 500h. Można by powiedzieć (bez specjalnej przesady) że taki ochroniarz praktycznie nie wychodzi z pracy.

A tak w ogóle to odradzam pracę w ochronie, zarobki kiepskie i trzeba się wysiedzieć (szczególnie w ochronie mienia, obiektów).

Seichan 
Mitsumaniak
mod KMM i MMA

Wysłany: 03-08-2011, 23:09   

To pogrzeb w papierach i poszukaj odpowiedzi na zadane pytania. Postaram się jutro odpowiedzić Ci w zakresie dotychczas udzielonych informacji, bo dziś mam jeszcze robotę do wykończenia, a już ledwo myślę ;)

Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać. Hemingway.

Dj Lexus 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-08-2011, 23:27   

Seichan napisał/a:
To pogrzeb w papierach i poszukaj odpowiedzi na zadane pytania. Postaram się jutro odpowiedzić Ci w zakresie dotychczas udzielonych informacji, bo dziś mam jeszcze robotę do wykończenia, a już ledwo myślę ;)

Teraz jestem w pracy, także dopiero jutro przeszukam umowę o pracę. I dzięki za zainteresowanie, chyba jesteś prawniczką albo coś w tym stylu?

Seichan 
Mitsumaniak
mod KMM i MMA

Wysłany: 03-08-2011, 23:33   

Dj Lexus napisał/a:
chyba jesteś prawniczką albo coś w tym stylu?

Jestem ;)

[ Dodano: 04-08-2011, 22:47 ]
Sprawdziłeś dokumenty może? ;)

Dj Lexus 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-08-2011, 00:43   

Seichan już nie fatyguj się, wygląda na to że są nieprawidłowości i pasowało by to zgłosić.....
Na razie nie będę podejmował takich kroków (o ile w ogóle), jakoś się przetrzyma.

Odpowiedz do tematu