Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5A/W 2.5] Coś mi tak jakby wyje w komorze silnika
Autor Wiadomość
ALEX-77 
Forumowicz
Czarny Żarłacz E98

Auto: Avance 2.5 V6 01'
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-07-2011, 00:45   [EA5A/W 2.5] Coś mi tak jakby wyje w komorze silnika

Witam
Od jakiegoś czasu zaczeło mi coś tak jakby wyć w silniku,napewno nie są to łożyska w kołach bo oba mam wymienione ,wycie następuje w odstępach około 1 sekundowych tzn,wyje i cisza i znowu ,wraz ze wzrostem predkosci wycie zaczyna przyspieszać, wystepuje tylko jak jadę, na postoju jak przegazuje nie ma tego objawu i jeszcze jak mam rozgrzane auto to strasznie chrobocze mi cos w skrzyni a jak wcisnę sprzęgło to jest cisza,czy może to skrzynia takie wycie wydawać z siebie czy coś innego ? spotkaliście się już może z takim objawem?

m6riano 
Mitsumaniak
Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Wysłany: 31-07-2011, 11:07   

Poczytaj temat o skrzyniach...prawdopodobnie pada ci łożysko wałka sprzęgłowego..temat dość częsty w manualach

ALEX-77 
Forumowicz
Czarny Żarłacz E98

Wysłany: 11-08-2011, 00:01   

Ok łożysko walka sprzęgłowego napewno mam do wymiany bo chrobocze ,ale po wciśnieciu sprzęgła ucicha a to jęczenie podczas jazdy występuje nawet jak jadę na luzie i wcisnę sprzęglo więc to chyba nie z tego łożyska te jęczenie . :?

satsun 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2,5 V6
Wysłany: 11-08-2011, 00:35   

A jakieś szczegóły dotyczące owego jęczenia? Jakieś falowanie obrotów itp? Coś z temperaturą silnika? Przy jakich obrotach najbardziej słyszalne? Proponuje też np podnieść auto i wtedy sprawdzić. Koła będą się kręcić więc może uda się zlokalizować źródło odgłosów.

ALEX-77 
Forumowicz
Czarny Żarłacz E98

Wysłany: 11-08-2011, 01:41   

satsun napisał/a:
A jakieś szczegóły dotyczące owego jęczenia? Jakieś falowanie obrotów itp? Coś z temperaturą silnika? Przy jakich obrotach najbardziej słyszalne? Proponuje też np podnieść auto i wtedy sprawdzić. Koła będą się kręcić więc może uda się zlokalizować źródło odgłosów.

Nie obroty nie falują ,temperatura w normie tylko te jęczenie wzrasta wraz z prędkością no i robi się przy tym bardziej słyszalne.

m6riano 
Mitsumaniak
Użytkownik zbanowany

Wysłany: 11-08-2011, 16:57   

no to pewnie łożysko koła...

ALEX-77 
Forumowicz
Czarny Żarłacz E98

Wysłany: 11-08-2011, 18:41   

m6riano napisał/a:
no to pewnie łożysko koła...

Na bank nie :? bo oba wymienione niedawno na (Koyo) dzwięk nie jest jednostajny tylko przerywany na około 1-sekundy.

Szwagroz 
Forumowicz

Auto: Galant, 2,0 elegance
Wysłany: 12-08-2011, 06:09   

ja miałem podobny objaw wycia, tyle że to było zaraz po wymianie pasków i okazało się że pasek od klimy był za mocno naciągnięty, lekko go popuściłem i cisza

kub 
Mitsumaniak

Auto: BMW E39
Wysłany: 13-08-2011, 11:52   

Ja mam z kolei inny problem - mam wrażenie, że silnik może nie "wyje", ale przynajmniej za bardzo szumi po wrzuceniu biegu. Na luzie spokój, na sprzęgle spokój, ale jak ruszam, to wyraźnie słychać szum.. Trochę mnie to martwi. Nasilenie tego dźwięku jest niezależne od obrotów, jest jednostajne.

PIOTR_FOTO 
Forumowicz

Auto: Galant 2.5V6 i PajeroII 3.5 V6
Wysłany: 13-08-2011, 21:14   

U mnie jest dokładnie to samo co u kolegi kub. Zastanawiałe się czy to nie olej w skrzyni-za niski poziom lub jego zużycie.

kub 
Mitsumaniak

Auto: BMW E39
Wysłany: 14-08-2011, 10:51   

Jutro jadę do mechanika, postaram się jak najszybciej napisać co tak szumi.

Ajsi
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2011, 19:48   

@kub I PIOTR_FOTO
Tak jak pisali wyżej jak na sprzęgle i postoju jest ok to jest to łożysko wałka w skrzyni.

@ALEX-77
Skoro to występuje tylko w czasie jazdy to zostaje Ci coś od kuł, może tarcza krzywa albo klocek sobie lata. Dźwięk się zmienia przy hamowaniu?
Ewentualnie sprawdź jeszcze raz łożyska, wyważenie i dokręcenie kół.

PIOTR_FOTO 
Forumowicz

Auto: Galant 2.5V6 i PajeroII 3.5 V6
Wysłany: 14-08-2011, 20:43   

Koła i klocki raczej nie bo u mnie ten dźwięk słychać tylko podczas "przeniesienia napędu" czyli podczas przyspieszania na biegu. Na luzie i na biegu przy wciśniętym sprzęgle nic nie słychać. Odzywa się dopiero kiedy zaczyna się "obciążać" napęd.

m6riano 
Mitsumaniak
Użytkownik zbanowany

Wysłany: 14-08-2011, 21:52   

łożysko wałka sprzęgłowego..temat setki razy poruszany na forum..

ALEX-77 
Forumowicz
Czarny Żarłacz E98

Wysłany: 14-08-2011, 22:21   

m6riano napisał/a:
łożysko wałka sprzęgłowego..temat setki razy poruszany na forum..

To wiem m6riano łożysko też mam do wymiany bo jak wcisnę sprzęgło to nie chrobocze ,ale te moje wycie występuje podczas jazdy slyszalne dopiero od 70km/h i jest niezlależnie czy podczas jazdy wcisnę sprzęgło czy na biegu, więc domniewam że to nie ze skrzyni i tego łożyska ,napewno też to nie są łożyska kól bo mam wymienione oba łącznie z zewnętrznymi przegubami ,rozrząd równierz wymieniony łacznie z pompa wody ,na postoju nic nie wyje nawet jak przegazuje.Słyszalne jest to centralnie z przodu hmm. moze jakieś inne łożysko w skrzyni sam już nie wiem.

Odpowiedz do tematu