[Cari 1.6] Jak rozebrać skrzynię biegów? |
Autor |
Wiadomość |
M@teusz607
Forumowicz M@teusz607
Auto: Honda Accord CL7 2.0 i-VTEC
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Lut 2010 Posty: 198 Skąd: Radzyń Podlaski
|
Wysłany: 02-08-2011, 12:37 [Cari 1.6] Jak rozebrać skrzynię biegów?
|
|
|
Niedawno skrzynia się skończyła- biegi wchodziły, prędkościomierz szedł w górę ale samochód stał w miejscu. Skrzynię wymieniłem (tzn. mechanik wymienił), działa elegancko ale ze starą chciałbym się pobawić i zobaczyć co tam w środku ciekawego skrzynia od "osłony sprzęgła" (nie wiem czy to się tak nazywa) odkręcona, rozsunięta o jakieś 2 cm ale dalej nie idzie.... Nie będę dramatycznie wołał pomocy, bo jak jej nie rozbiorę to się nic nie stanie, ale ciekawość nie da mi spokoju |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 19-08-2011, 21:25
|
|
|
kolego z tego co mi sie wydaje to tą skrzynię się rozbiera od strony tego zielonego dekla, po odkręceniu trzech śrub pokazują się zęby 5 -go biegu i je ściągasz itd.
Tak na marginesie dodam, że opisany przez Ciebie objaw miałem u siebie i skrzynia była dobra tylko poszedł seger od półosi od strony kierowcy i walec w to którego wchodzą trzy "kamienie" na półosi sie nie zazębiał ze skrzynią biegów. |
|
|
|
 |
cwaniak
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 DI-D 115KM
Kraj/Country: Belgium
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Lut 2011 Posty: 780 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 20-08-2011, 10:08
|
|
|
U mnie tez niedawno poszedł ten seger. Koszt naprawy 250 zlotych . Kolego a Cie ile wymiana skrzyni wyniosła. |
|
|
|
 |
M@teusz607
Forumowicz M@teusz607
Auto: Honda Accord CL7 2.0 i-VTEC
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Lut 2010 Posty: 198 Skąd: Radzyń Podlaski
|
Wysłany: 21-08-2011, 20:02
|
|
|
Skrzynia + wysyłka 780zł, robota ponieważ BAARDZO ciężko szło 300zł- nie dało się zciągnąć prawej półosi z tego wałka co ze skrzyni wychodzi. Poza tym nie zorientowałem się że skrzynia z volvo s/v40 1.6 nie pasuje, albo są 2 typy i mam drugą jakby ktoś chciał kupić (rozrusznik z przodu, wysprzęglik z góry)
Jest jakiś sposób żeby zciągnąć te 2 zębatki piątego biegu o których pisze remi? bo pod nimi niema miejsca żeby cokolwiek podłożyć |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 28-08-2011, 11:51
|
|
|
radeksz82 mi tez padł ten seger kiedyś i koszt naprawy to 10 zł. Robiłem sam. Opis: Ściągnąłem lewa półoś, wyciągnąłem złamany seger (udało sie cały wyciągnąć) potem wyciągnąłem podkładkę. Następnie dobrze wsadziłem ten walec w skrzyni w który wchodzi półoś, następnie pojechałem do mechanika, on dobrał mi seger od łożysk który był tej samej grubości i wielkości (10 zł), potem założyłem podkładkę, ten seger i cała resztę. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|