Czy możliwe ze spaliłem sprzęgło? |
Autor |
Wiadomość |
Przemoo
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-08-2011, 10:56 Czy możliwe ze spaliłem sprzęgło?
|
|
|
Witam. Jestem posiadaczem OUTLANDERA 2.0. Tydzień temu podczas 10 minutowej jazdy po ogrodzie (rozjeżdżałem drogę) pojawił się dziwny zapach. Zainteresowałem się tym tematem i boję się czy nie spaliłem sprzęgła. Włączyłem 4x4 LOCK i tak parę razy w przód i tył. Czy w ogóle tym samochodem można wyjechać w lekki teren (w lekki wiem że to nie jest auto terenowe). No chyba bym się w................. Niby biegi nie haczą, sprzęgło się nie ślizga. Ale już popadam w shize i wydaje mi się że jednak biegi haczą i w ogóle (wiecie pod wpływem sugestii). |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-08-2011, 11:32
|
|
|
Przypaliłeś sprzęgło zapewne.
Można wjechać w teren i niekoniecznie lekki co pokazał cebull na Zlocie POC w tym roku w lasach Janowskich
https://picasaweb.google.com/110759253690717699327/IIZlotPOCByCargoJunior#5605527643037113266
 |
Just think...
. |
|
|
|
 |
cebull
Mitsumaniak

Auto: Pajero IV 3,2
|
Wysłany: 12-08-2011, 00:21
|
|
|
Przemoo, outlanderem da sie jezdzic w terenie trzeba jednak pamietac o jednej waznej sprawie - nie jezdzimy z wcisnietym sprzeglem
Sprawa sprzegla byla tu juz opisywana na forum
Nie nalezy cofac na polsprzegle
Ja osobiscie ze dwa czy trzy razy mialem sytuacje ze poczolem smrodek sprzegla ale auto zrobilo po tym pare ladnych kilometrow i nic sie nie dzialo |
|
|
|
 |
joachim69
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2, M3 E36 Estoril
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Sty 2011 Posty: 245 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12-08-2011, 01:26
|
|
|
uwielbialem ten zapach w tym aucie kiedy tylko moglem to jaralem to sprzeglo w celach edukacyjnych i po 22 dzialalo dalej niestety |
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 12-08-2011, 07:55
|
|
|
joachim69 napisał/a: | uwielbialem ten zapach w tym aucie kiedy tylko moglem to jaralem to sprzeglo w celach edukacyjnych i po 22 dzialalo dalej niestety | A teraz nowy wlasciciel zaplaci za twoja edukacje |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
Przemoo
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-08-2011, 08:02
|
|
|
Dobra. Dzięki za zainteresowanie tematem. Napiszę od razu, że mam prawko od 14 lat (więc wydaje mi się, że trochę już przejechałem:) Jednak to moje pierwsze auto z napędem 4x4. Wiem pewno że gdzieś popełniłem błąd. OK. Do rzeczy. Do tej pory myślałem (i tak jeździłem), że przy małych prędkościach nie da się jeździć bez tzw: Półsprzęgła. Nie chodzi mi o jazdę i trzymanie kulosa na pedale jak to robią niektórzy, tylko np: przy cofaniu, parkowaniu, podjeżdżaniu pod krawężnik itp. (jeszcze raz zaznaczam: nie mylić z ciągłą jazdą na sprzęgle). chodzi o "regulowanie prędkości auta sprzęgłem". Zapewne wszyscy kierowcy wiedzą o co mi chodzi. Nie wiem jak to się ma do aut z napędem 4x4. Poproszę o wskazówki czy linki do postów do techniki jazdy outkiem z włączonym napędem 4x4. A jeszcze pytanko: czy trzeba wyłączyć ASC podczas jazdy 4x4. Coś gdzieś w internecie znalazłem. Niestety nikt przy zakupie auta w salonie mnie nie powiadomił o tak ważnej sprawie (jeśliby się okazało że trzeba wyłączyć). Z autem nic się nie dzieje jak do tej pory. Ale człowiek już taki jakiś zniesmaczony, ostrożny, przewrażliwiony. Zwraca uwagę na każdy drobiazg i sobie myśli: no tak to na pewno spalone sprzęgło:) |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 12-08-2011, 09:19
|
|
|
Przemoo napisał/a: | Dobra. Dzięki za zainteresowanie tematem. Napiszę od razu, że mam prawko od 14 lat (więc wydaje mi się, że trochę już przejechałem:) Jednak to moje pierwsze auto z napędem 4x4. Wiem pewno że gdzieś popełniłem błąd. OK. Do rzeczy. Do tej pory myślałem (i tak jeździłem), że przy małych prędkościach nie da się jeździć bez tzw: Półsprzęgła. Nie chodzi mi o jazdę i trzymanie kulosa na pedale jak to robią niektórzy, tylko np: przy cofaniu, parkowaniu, podjeżdżaniu pod krawężnik itp. (jeszcze raz zaznaczam: nie mylić z ciągłą jazdą na sprzęgle). chodzi o "regulowanie prędkości auta sprzęgłem". Zapewne wszyscy kierowcy wiedzą o co mi chodzi. Nie wiem jak to się ma do aut z napędem 4x4. Poproszę o wskazówki czy linki do postów do techniki jazdy outkiem z włączonym napędem 4x4. A jeszcze pytanko: czy trzeba wyłączyć ASC podczas jazdy 4x4. Coś gdzieś w internecie znalazłem. Niestety nikt przy zakupie auta w salonie mnie nie powiadomił o tak ważnej sprawie (jeśliby się okazało że trzeba wyłączyć). Z autem nic się nie dzieje jak do tej pory. Ale człowiek już taki jakiś zniesmaczony, ostrożny, przewrażliwiony. Zwraca uwagę na każdy drobiazg i sobie myśli: no tak to na pewno spalone sprzęgło:) | Zawsze w blocie, piachu, w sniegu przy wyjezdzie z zaspy z kopnego sniegu - Wylaczamy ASC bezdyskusyjnie Inaczej przy uslizgu elektronika zdusi ci moc na kola a ze sprzegla pojdzie dym Roznica miedzy autem z napedem na 1 os a 4x4 jest taka, ze jak dodasz za duzo gazu w tym 1szym, to nadmiar mocy objawi sie piskiem opin np. W aucie 4x4, tarcza sie przegrzewa, bo nie da sie ruszyc z uslizgiem na 4 kolach |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 12-08-2011, 11:40
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | bo nie da sie ruszyc z uslizgiem na 4 kolach |
Chyba że się ma >200KM...
A co do jazdy na pół sprzęgle (wycofywanie z garażu, wyjazd na krawężnik itd) to warto się oduczyć i to nie tylko w aucie 4x4... Klekot powinien ruszyć bez gazu jeśli jest płasko. A rozjeżdżanie drogi to kiepski pomysł.... Można było, ale ruszać z twardego i "rozjeżdżać" z puszczonym sprzęgłem. |
|
|
|
 |
cebull
Mitsumaniak

Auto: Pajero IV 3,2
|
Wysłany: 12-08-2011, 14:29
|
|
|
Z mojeo doswiadczenia: ruszanie outkiem do tylu i kontrolowanie predkosci na polsprzegle odnosilem wrazenie, ze auto rozpedza sie za bardzo, jak juz sie nauczylem ze nalezy poscic sprzeglo wyraznie widac efekt takiego jakby zwolnienia.
Poza tym na prostej drodze ja cofasz w miejsce parkingowe, zawracasz itp jezeli zrobisz to bez wiekszego gazu nie wplynie to na przypalenie sprzegla
dluzsza jazda badz manewry w trodniejszym terenie moga bardzo latwo przyczynic sie do przypalenia no ale tu stosujemy zasade ASC off i jak najmniej posrednich pozycji sprzegla..
Osobiscie mysle ze nie powinienes si ejednorazowym smrodkiem przejmowac |
|
|
|
 |
borsak1
Forumowicz 2.2D MiVEC Intense+
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Kwi 2011 Posty: 542 Skąd: Sulejówek
|
|
|
|
 |
romero
Mitsumaniak

Auto: L200 INSTYLE/2008/136 KM/AT
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Lip 2008 Posty: 629 Skąd: Łomianki
|
Wysłany: 13-08-2011, 06:20
|
|
|
Outlander 4x4 |
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
|
Wysłany: 13-08-2011, 13:47
|
|
|
Przemoo napisał/a: | Witam. Jestem posiadaczem OUTLANDERA 2.0. Tydzień temu podczas 10 minutowej jazdy po ogrodzie (rozjeżdżałem drogę) pojawił się dziwny zapach. Zainteresowałem się tym tematem i boję się czy nie spaliłem sprzęgła. Włączyłem 4x4 LOCK i tak parę razy w przód i tył. Czy w ogóle tym samochodem można wyjechać w lekki teren (w lekki wiem że to nie jest auto terenowe). No chyba bym się w................. Niby biegi nie haczą, sprzęgło się nie ślizga. Ale już popadam w shize i wydaje mi się że jednak biegi haczą i w ogóle (wiecie pod wpływem sugestii). |
Kolego mimo wszystkich narzekań myślę że sprzęgła nie przypaliłeś to auto tak ma, trzeba pamiętać przy wjeżdżaniu w teren lub duży śnieg trzeba pamiętać o wyłączaniu ASC. Ja zeszłej zimy miałem ten zapach śmierdzących jaj kilka razy i do dziś jeżdżę bez problemu. |
_________________ MITSUBISHI to już historia teraz jest HONDA
 |
|
|
|
 |
Beduin
Forumowicz
Auto: Outlander Intense 2.2D MiVEC
|
Wysłany: 13-08-2011, 20:08
|
|
|
[quote="borsak1"]@przemo o kurka a ja dziś miałem ujeżdżać swój podjazd . Wczoraj wysypałem jakimś piaskiem i strasznie siada. Chyba już zrezygnuje.
Zdaje się, że próba rozjechania podjazdu autem to strata czasu - tu przydał by się nacisk na większej powierzchni a taki punktowy od koła spowoduje efekt wprost przeciwny.
Zainwestuj w zagęszczarkę |
_________________ Szerokiej drogi. |
|
|
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
|
Wysłany: 14-08-2011, 16:35
|
|
|
borsak1 napisał/a: | @przemo o kurka a ja dziś miałem ujeżdżać swój podjazd . Wczoraj wysypałem jakimś piaskiem i strasznie siada. Chyba już zrezygnuje. |
MO II spokojnie dasz radę ale czymś innym z jedną osia napędową może być problem. |
_________________ MITSUBISHI to już historia teraz jest HONDA
 |
|
|
|
 |
Przemoo
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-08-2011, 17:20
|
|
|
borsak1 u mnie wyglądało to podobnie. Nawet kolor auta się zgadza:) Szczerze to jestem zły na ludzi z salonu. Dawał mi lekcje jak skonfigurować tel z zestawem bezprzewodowym. Jak mu powiedziałem że sobie poradzę to się chyba obraził i powiedział że wrócę bo 99% klientów wraca. Pytałem czy mogę dołączać napęd podczas jazdy itp. o styl ogólnie powiedziałem, że to pierwsze auto z 4x4. Ale o ASC nie wspomniał. A właśnie pamiętam że powiedział że napęd można włanczać podczas jazdy. Prawda to? |
|
|
|
 |
|