Trochę z innej strony - czy się opłaca? |
Autor |
Wiadomość |
temen
Mitsumaniak
Auto: Galant
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-08-2011, 16:41 Trochę z innej strony - czy się opłaca?
|
|
|
Kupiłem 2 dni temu Galanta.
Jak na razie - jestem super zadowolony, żeby nie powiedzieć zachwycony samochodem, wygodą, silnikiem
Instalacja gazu to oszczędność ~25-35 zł na 100km.
Zatem zwraca się jakoś po 12-15k km.
Tylko.. Nie wiem ile będę jeździł. Nie dojeżdżam do pracy (a wręcz pracuje z domu). Pewnie jakieś wyjazdy weekendowe/urlopowe czasem po od 300 do 1200 km zrobie, a jakieś zakupy, czy załatwienie czegoś.. Strzelam że pewnie poniżej 10k rocznie. Dużo poniżej.
Stąd - mi osobiście instalacja zwróciłaby się po ~2 latach.
Co jeśli po roku, półtora czy też 2 latach postanowie sprzedać i wymienić na nowszy model?
Mam zwrócone połowe kosztów, ale spokojnie do ceny samochodu dodaje te 2k zł za dobrą instalacje i jestem "na czysto"? Tylko pytanie ile potencjalnych chętnych wtedy zrezygnuje "bo gazuje to się kuchenkę"...
Z drugiej strony jeśli lepiej nie zakłądać - to już mogę od razu przelać te 2 tysiące na konto dedykowane na paliwo..
wiem, brzmi trochę jak "nie wiem czego chce i czego chcieć, zróbmy symulacje chcenia", ale proszę o cierpliwość.
Ah. Mam nadzieję, że dobry dział. Debatowałem między tym, a ogólnym. |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 11-08-2011, 20:32
|
|
|
Jak tyle jeździsz to daj sobie spokój. Aha i za gaz nikt przy odsprzedaży Ci nie da. Sprzedajesz za tyle ile cena rynkowa wynosi a nie +2k za gaz. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
temen
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-08-2011, 20:35
|
|
|
Ale cena rynkowa auta z gazem* jest wieksza od takiego samego z benzyną, chyba, nie?
*- z sensowną instalacją, a nie najtańszą. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14369 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 11-08-2011, 20:59
|
|
|
http://gazeo.pl/kalkulator.php
Niestety jest tak, że za LPG nikt Ci nie dopłaci... A mało kto patrzy jaka tam instalka jest. |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 12-08-2011, 00:16 Re: Trochę z innej strony - czy się opłaca?
|
|
|
temen napisał/a: | Tylko pytanie ile potencjalnych chętnych wtedy zrezygnuje "bo gazuje to się kuchenkę"... |
Mało jest właścicieli Galantów jeżdżących TYLKO na Pb wśród właścicieli 2.0 i 2.5. Osoby zorientowane tylko na Pb decydują się bardzo często z automatu na 2.4 GDI. Gdy sprzedajesz samochód z instalacją ~1,5 roczną, która jeszcze jest na gwarancji - IMO jest to duży plus i potencjalny (myślący) kupujący przeliczy sobie, że przynajmniej zaoszczędzi 3.000 zł na zakładaniu instalacji LPG. |
|
|
|
 |
temen
Mitsumaniak
|
Wysłany: 12-08-2011, 09:10 Re: Trochę z innej strony - czy się opłaca?
|
|
|
Owczar napisał/a: | http://gazeo.pl/kalkulator.php
Niestety jest tak, że za LPG nikt Ci nie dopłaci... A mało kto patrzy jaka tam instalka jest. |
Hm. Mysle, że to zależy. Jak szukałem samochodu 4 dni temu to wybierałem w filtrze oprócz róznych parametrów cene do 14 tys zł + benzyna, albo do 16 tys + gaz..
A jak nie filtrowałem po w/w czynnikach to po prostu zwracałem uwagę. Samo "gaz" mnie nie interesowało, ale jak ktoś opisał jaka instalacja, jakie komponenty to zapalała się lampka "oho, koleś zamontował coś sensownego, może podziałać jeszcze trochę"
kuzi napisał/a: | temen napisał/a: | Tylko pytanie ile potencjalnych chętnych wtedy zrezygnuje "bo gazuje to się kuchenkę"... |
Mało jest właścicieli Galantów jeżdżących TYLKO na Pb wśród właścicieli 2.0 i 2.5. |
Myślący sobie przeliczą jak napisałeś, ale również spore gro stwierdzi "gaz to do kuchenki" i zamknie ogłoszenie..
No nic. Pojeżdżę jeszcze tydzień-dwa i jadę na instalacje pewnie (znalazłem w końcu jakąs sensowną cenę, więc bardziej kusi). |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24264 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 12-08-2011, 09:31
|
|
|
mój kolega, który zamontował dawno temu lpg do Colta 1.5, zaczął nawet po bułki rano (500 m) jeździć autem - bo tanio, jak twierdzi
także dość często spotykam się z praktyką, że po montażu instalacji, ilość pokonywanych km się zwiększa - cieszysz się po prostu z tańszego paliwa i chcesz, by się instalacja zwróciła w krótszym czasie |
|
|
|
 |
temen
Mitsumaniak
|
Wysłany: 12-08-2011, 09:33
|
|
|
Wczoraj dostałem zaproszenie na wpadnięcie do Władysławowa na wieczór/noc i od razu sprawdziłem, że to jednak trochę ponad 700km, co przy cenach benzyny trochę martwi.
Także.. Taaak, coś w tym jest.. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 12-08-2011, 14:20
|
|
|
Podroz nad morze~400km
Galant pb ~430zł
Leon Tdi ~300zł
Galant Lpg - 230zł
no i nie ma co porownywac przyjemnosci z jazdy miedzy tdi a V6 |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
temen
Mitsumaniak
|
Wysłany: 12-08-2011, 15:16
|
|
|
Matejko napisał/a: |
O, to, to, to. |
|
|
|
 |
gigant87
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Pomógł: 14 razy Dołączył: 15 Gru 2005 Posty: 1877 Skąd: OOL & DW
|
Wysłany: 12-08-2011, 15:18
|
|
|
Matejko napisał/a: | Podroz nad morze~400km
Galant pb ~430zł
Leon Tdi ~300zł
Galant Lpg - 230zł
Carisma 1.6 AT - 159 zł
Ostrzeszów->Mielno->Ostrzeszów (860km) za 318zł z groszami |
_________________ Była:Mitsubishi Carisma '96 1.6 automat HTB
Obecnie: F34 |
|
|
|
 |
temen
Mitsumaniak
|
Wysłany: 12-08-2011, 15:20
|
|
|
gigant87 napisał/a: |
Carisma 1.6 AT - 159 zł
Ostrzeszów->Mielno->Ostrzeszów (860km) za 318zł z groszami |
Jak mi się zepsuje radio lub znudzi to mogę silnika posłuchać.. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 12-08-2011, 16:45
|
|
|
gigant87 napisał/a: | Carisma 1.6 AT - 159 zł |
dla scislosci podalem w dwie strony |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 14-08-2011, 18:56
|
|
|
Generalnie jeśli nie jesteś przeciwnikiem LPG to możesz jak najbardziej montować tylko zorientuj się, które komponenty (komputer, listwa, wtryski) Gale tolerują i dobrze im się na nich jeździ, a których nie montować bo kompy wariują.
BTW. Po zamontowaniu LPG w Astrze (1,6 mono-wtrysk) nawet auta na pogaduchy nie gasiłem, bo to "perpetuum mobile" się zrobiło |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
|