Przesunięty przez: karolgt 15-10-2007, 00:14 |
Gdzie ten czujnik temperatury odpowiedzialny ssanie?? |
Autor |
Wiadomość |
SebaD [Usunięty]
|
Wysłany: 19-11-2006, 08:47 Gdzie ten czujnik temperatury odpowiedzialny ssanie??
|
|
|
witam
Gdzie znajduje się czujnik temperatury odpowiedzialny za ssanie?? Przejrzałem serwisówkę, ale nie znalazłem. Proszę o pomoc.
Pytam, bo wydaje mi się że ssanie mi nie działa. Jak włączę np światła to spadają mi obroty i nie podwyższają się. Tak samo jest jak odpoale silnik i mam powiedzmy 1000obr to po zagrzaniu też mam na luzie 1000obr
Może macie jakieś sugestie??
pozdro
SebaD |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 19-11-2006, 12:17
|
|
|
SebaD, masz już ponad 50 postów a nie chce Ci się poszukać...
Górny wąż od chłodnicy idzie do termostatu, pod termostatem 2 czujniki. Ten z 2 końcówkami to od "ssania"
O czyszczeniu przepustnicy i regulacji wolnych obr ze str Krzyzaka nie pisze bo to chyba jasne |
|
|
|
 |
SebaD [Usunięty]
|
Wysłany: 19-11-2006, 12:24
|
|
|
witam
Wiesz z tym szukaniem to różnie bywa... Na forum nie znalazłem konkretnej odpowiedzi, bo jakoś wszyscy wiedzieli gdzie to się znajduje, tylko ja jakiś inny jestem
Jeśli chodzi o moje umiejętności mechanika, to są one bardzoo okrojone... Z zawodu jestem elektronikiem, z czego jestem dumny. A z mechaniki też się podciągne, wszystko w swoim czasie
dzięki za info
pozdro
SebaD |
|
|
|
 |
kamilek
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Pomógł: 44 razy Dołączył: 15 Kwi 2006 Posty: 1107 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 19-11-2006, 14:13
|
|
|
SebaD napisał/a: | Jak włączę np światła to spadają mi obroty i nie podwyższają się |
Oj, coś mi to wygląda na krokowca...
Piszesz, że nie masz ssania. U mnie też nie było. I nic nie wymieniałem. Pomogła regulacja obrotów i ustawienie TPS-u. Ale 1000 obrotów to za dużo. Zanim zaczniesz cokolwiek wymieniać, zacznij od czyszczenia przepustnicy i PEŁNEJ regulacji obrotów. Później możesz ewentualnie spróbować wyczyścić silniczek krokowy. Jak nie pomoże, to dopiero wtedy wymień czujnik temperatury. |
|
|
|
 |
SebaD [Usunięty]
|
Wysłany: 19-11-2006, 19:26
|
|
|
ok, zrobię to napewno
Automat jakie powien mieć obroty na wolnych?? |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3974 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 19-11-2006, 19:51
|
|
|
SebaD napisał/a: | ok, zrobię to napewno
Automat jakie powien mieć obroty na wolnych?? |
takie same jak z przekładnia ręczna, ja mam ok 800, (na MMCd 781 lub 812)
a przy okazji: masz dwa wentylatory na chłodnicy? |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
SebaD [Usunięty]
|
Wysłany: 19-11-2006, 19:56
|
|
|
mam tylko jeden wentyl
A te 800obr to na N tak?? |
|
|
|
 |
kamilek
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Pomógł: 44 razy Dołączył: 15 Kwi 2006 Posty: 1107 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 19-11-2006, 20:07
|
|
|
SebaD napisał/a: | Automat jakie powien mieć obroty na wolnych?? |
Zależnie od samochodu te obroty. Ale przeważnie jest to ok.800 RPM, tak jak pisze Tomusn. I te obroty są na N i na P. Na masce, od strony silnika ja mam u siebie taką naklejkę, gdzie są zalecane obroty, kąt wyprzedzenia zapłonu itd. Poszukaj takiej naklejki u siebie, a wszystkiego się dowiesz. |
_________________ Długa historia jeszcze nie mojego Galanta - 100% gotowy, teraz jak nowy
Galant E33 - koniec przygody
"Galant E15 - teraz już nie robią takich samochodów miał 20lat ale takiego komfortu to już nigdy później nie widziałem" - by Burst |
|
|
|
 |
tom65 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-11-2006, 20:10
|
|
|
u ciebie to tak jak kolega kamilek określił - sprawdzić wymyć nasmarowac nie tyle silnik krokowy ( niby krokowy) co jego przekładnie - pisałem o tym w lancerach (uwaga zaklinam na wszystko do smarowania użyj smaru teflonowego białego- sklep z elektroniką ) |
|
|
|
 |
SebaD [Usunięty]
|
Wysłany: 20-11-2006, 07:23
|
|
|
Witam
Dzisiaj po południu przeprowadze najpierw te czynności. Powiadomię was o rezultatach!
pozdro
SebaD
[ Dodano: 22-11-2006, 19:11 ]
Witam
Cuda się dzieją, po przeprowadzeniu regulacji wg opisu Krzyżaka, autko całkowicie się inaczej zachowuje. Obroty ustawiłem na 850 i ssanie się pojawiło. Aż miło było posłuchać!!! Autko nie gaśnie na zimnym silniku.
Poprostu super
ps. Ciekawe czy spalanie mi też spadnie.
Dzięki chłopaki za cenne wskazówki!!!
Chciałem także gorąco podziękować Krzyżakowi!!! Gdyby nie jego stronka...
pozdro
SebaD |
|
|
|
 |
|