Pobiera olej |
Autor |
Wiadomość |
eclipse123
Forumowicz
Auto: Eclipse 1gen
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-08-2011, 19:19 Pobiera olej
|
|
|
witam moja eclips zaczela brac olej;/ wychodzi 700ml 1000 zalany orlen oil 10w40 polsynetetyk. Na jaki zmienic zeby nie brala >>?? |
|
|
|
 |
Adi_3kGT
Forumowicz

Auto: Mitsubishi 3000GT
|
Wysłany: 23-08-2011, 19:27
|
|
|
Wątpie żeby sama zmiana pomogła ;/ Sprawdzałeś , jakies wycieki ? |
|
 |
eclipse123
Forumowicz
|
Wysłany: 23-08-2011, 21:11
|
|
|
wyciek jeden jest ale delikatny "nie zostawia plamy" |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 24-08-2011, 07:09
|
|
|
Jaki auto ma przebieg? Jeśli jest niewielki i auto nie było przegrzane to najprawdopodobniej uszczelniacze zaworów do wymiany. |
|
|
|
 |
Tiamat
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander Turbo
Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Lut 2008 Posty: 290 Skąd: Nasielsk
|
Wysłany: 24-08-2011, 10:44
|
|
|
eclipse123 napisał/a: | Na jaki zmienic zeby nie brala |
nie ma takiego oleju
zmianą oleju nic nie załatwisz/zyskasz, może odrobine jak zalejesz jakiegoś gęstego gluta, ale chyba nie w tym rzecz, żeby leczyć syfa pudrem. |
_________________ Eclipse 4g63 N/a 192KM/217NM
Lancer Evo IV 4g63T 316KM/396NM
Outlander 4g63T 210KM/290NM in progress |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Pomógł: 16 razy Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 770 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 24-08-2011, 10:56
|
|
|
Może uciekać przez uszczeliacze ale też przez pierścienie. Wyciek jeśli auto nie zostawia plam to raczej dużego ubytku nie spowoduje. Mój brał ponad 1l/1000km, po wymianie uszczelniaczy zaworowych konsumcja spadła do 1l/10 000km ale to wypija przez pierścienie. Ostatnio nabawiłem się nieszczelności i auto zostawia plamy. Jeden wyciek spod klawiatury już zatrzymałem, cieknie jeszcze spod czujnika ciśnienia oleju, który wymieniałem podczas ostatniej wymiany oleju, przy tej wymianie oleju go wykręcę i uszczelnię i powinien być spokój.
Dużo też zależy od samego oleju jednego może znikać zauważalnie więcej od drugiego. Orlen to nie jest jakiś szczególnie dobry olej, spróbuj zalać coś lepszego np. valvoline. |
|
|
|
 |
eclipse123
Forumowicz
|
Wysłany: 24-08-2011, 18:09
|
|
|
Tiamat napisał/a: | eclipse123 napisał/a: | Na jaki zmienic zeby nie brala |
nie ma takiego oleju
zmianą oleju nic nie załatwisz/zyskasz, może odrobine jak zalejesz jakiegoś gęstego gluta, ale chyba nie w tym rzecz, żeby leczyć syfa pudrem. |
a ja mam polsyntetyk przebieg 210tys a jak by zalal valvoline minerlany?? i zauwazylem tez ze bierze go przy ekstremalnej jezdzie jak spokojnie to tak nie ubywa.
[ Dodano: 24-08-2011, 18:13 ]
i dodam jeszcze ze mam instalcje gazowa kme zrobione juz 20 tys na niej |
|
|
|
 |
Adi_3kGT
Forumowicz

Auto: Mitsubishi 3000GT
|
Wysłany: 24-08-2011, 18:55
|
|
|
MiMyśle że mineralny volvoline byłby lepszym wyborem niż Orlen-owski.Lub opcja jeżdżenia spokojnie Ja wybrałbym wjazd do mechanika i zbadanie miejsca wycieku. Mysle że dobrym rozwiazaniem (jesli nie chcesz wymieniac oleju ) jest "wyczyszczenie: silnika od dołu i zaobserwowanie miejsca wycieku , podejrzewam ze teraz i tak masz uwalone każde miejsce wiec nie sposob stwierdzić skad jest wyciek, a wymienianie pokolei części na chybił trafił to też nie rozwiązanie.Lub też przy wymianie oleju niech mechanior oczyści go z wszelkich wycieków i stwierdzi odrazu skad jest wyciek. |
|
 |
eclipse123
Forumowicz
|
Wysłany: 24-08-2011, 19:49
|
|
|
Adi_3kGT napisał/a: | MiMyśle że mineralny volvoline byłby lepszym wyborem niż Orlen-owski.Lub opcja jeżdżenia spokojnie Ja wybrałbym wjazd do mechanika i zbadanie miejsca wycieku. Mysle że dobrym rozwiazaniem (jesli nie chcesz wymieniac oleju ) jest "wyczyszczenie: silnika od dołu i zaobserwowanie miejsca wycieku , podejrzewam ze teraz i tak masz uwalone każde miejsce wiec nie sposob stwierdzić skad jest wyciek, a wymienianie pokolei części na chybił trafił to też nie rozwiązanie.Lub też przy wymianie oleju niech mechanior oczyści go z wszelkich wycieków i stwierdzi odrazu skad jest wyciek. |
mam kanal sprawdzalem jeden byl pod klawiatura ale usuniety jakis czas temu i jeden spod miski ale to delikatny przy wymianie chceialem zrobic |
|
|
|
 |
MATi1G
Forumowicz
Auto: Eclipse 1G N/A
Pomógł: 14 razy Dołączył: 06 Lip 2009 Posty: 337 Skąd: WWA/Raszyn
|
Wysłany: 05-09-2011, 20:07
|
|
|
oleju mineralnego nie stosujemy w silnikach 4g63 jeśli chcemy tym jeździć... rada jest jedna , auto na warsztat i sprawdzić czy na pewno nigdzie nie leci, jak jest sucho to albo uszczelniacze zaworowe albo pierścienie albo jedno i drugie...
eclipse123 napisał/a: | i jeden spod miski ale to delikatny przy wymianie chceialem zrobic |
delikatny może Ci się wydawać ale jak jedziesz i olej się na grzeje to może z tego miejsca ostro lecieć ,wiem bo też mi ciekło z miski z pod klawiatury z pompy w uszczelniaczy wałków wału itp itd... bo wymienia uszczelek zużycie oleju spadło drastycznie ale nadal jest bo do wymiany są uszczelniacze... |
|
|
|
 |
|