Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pobiera olej
Autor Wiadomość
eclipse123 
Forumowicz

Auto: Eclipse 1gen
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-08-2011, 19:19   Pobiera olej

witam moja eclips zaczela brac olej;/ wychodzi 700ml 1000 zalany orlen oil 10w40 polsynetetyk. Na jaki zmienic zeby nie brala >>??

Adi_3kGT 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi 3000GT
Wysłany: 23-08-2011, 19:27   

Wątpie żeby sama zmiana pomogła ;/ Sprawdzałeś , jakies wycieki ?

eclipse123 
Forumowicz

Wysłany: 23-08-2011, 21:11   

wyciek jeden jest ale delikatny "nie zostawia plamy"

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 24-08-2011, 07:09   

Jaki auto ma przebieg? Jeśli jest niewielki i auto nie było przegrzane to najprawdopodobniej uszczelniacze zaworów do wymiany.

Tiamat 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander Turbo
Wysłany: 24-08-2011, 10:44   

eclipse123 napisał/a:
Na jaki zmienic zeby nie brala

nie ma takiego oleju :P
zmianą oleju nic nie załatwisz/zyskasz, może odrobine jak zalejesz jakiegoś gęstego gluta, ale chyba nie w tym rzecz, żeby leczyć syfa pudrem.

viader 
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Wysłany: 24-08-2011, 10:56   

Może uciekać przez uszczeliacze ale też przez pierścienie. Wyciek jeśli auto nie zostawia plam to raczej dużego ubytku nie spowoduje. Mój brał ponad 1l/1000km, po wymianie uszczelniaczy zaworowych konsumcja spadła do 1l/10 000km ale to wypija przez pierścienie. Ostatnio nabawiłem się nieszczelności i auto zostawia plamy. Jeden wyciek spod klawiatury już zatrzymałem, cieknie jeszcze spod czujnika ciśnienia oleju, który wymieniałem podczas ostatniej wymiany oleju, przy tej wymianie oleju go wykręcę i uszczelnię i powinien być spokój.

Dużo też zależy od samego oleju jednego może znikać zauważalnie więcej od drugiego. Orlen to nie jest jakiś szczególnie dobry olej, spróbuj zalać coś lepszego np. valvoline.

eclipse123 
Forumowicz

Wysłany: 24-08-2011, 18:09   

Tiamat napisał/a:
eclipse123 napisał/a:
Na jaki zmienic zeby nie brala

nie ma takiego oleju :P
zmianą oleju nic nie załatwisz/zyskasz, może odrobine jak zalejesz jakiegoś gęstego gluta, ale chyba nie w tym rzecz, żeby leczyć syfa pudrem.

a ja mam polsyntetyk przebieg 210tys a jak by zalal valvoline minerlany?? i zauwazylem tez ze bierze go przy ekstremalnej jezdzie jak spokojnie to tak nie ubywa.

[ Dodano: 24-08-2011, 18:13 ]
i dodam jeszcze ze mam instalcje gazowa kme zrobione juz 20 tys na niej

Adi_3kGT 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi 3000GT
Wysłany: 24-08-2011, 18:55   

MiMyśle że mineralny volvoline byłby lepszym wyborem niż Orlen-owski.Lub opcja jeżdżenia spokojnie ;) Ja wybrałbym wjazd do mechanika i zbadanie miejsca wycieku. Mysle że dobrym rozwiazaniem (jesli nie chcesz wymieniac oleju ) jest "wyczyszczenie: silnika od dołu i zaobserwowanie miejsca wycieku , podejrzewam ze teraz i tak masz uwalone każde miejsce wiec nie sposob stwierdzić skad jest wyciek, a wymienianie pokolei części na chybił trafił to też nie rozwiązanie.Lub też przy wymianie oleju niech mechanior oczyści go z wszelkich wycieków i stwierdzi odrazu skad jest wyciek.

eclipse123 
Forumowicz

Wysłany: 24-08-2011, 19:49   

Adi_3kGT napisał/a:
MiMyśle że mineralny volvoline byłby lepszym wyborem niż Orlen-owski.Lub opcja jeżdżenia spokojnie ;) Ja wybrałbym wjazd do mechanika i zbadanie miejsca wycieku. Mysle że dobrym rozwiazaniem (jesli nie chcesz wymieniac oleju ) jest "wyczyszczenie: silnika od dołu i zaobserwowanie miejsca wycieku , podejrzewam ze teraz i tak masz uwalone każde miejsce wiec nie sposob stwierdzić skad jest wyciek, a wymienianie pokolei części na chybił trafił to też nie rozwiązanie.Lub też przy wymianie oleju niech mechanior oczyści go z wszelkich wycieków i stwierdzi odrazu skad jest wyciek.

mam kanal sprawdzalem jeden byl pod klawiatura ale usuniety jakis czas temu i jeden spod miski ale to delikatny przy wymianie chceialem zrobic

MATi1G 
Forumowicz

Auto: Eclipse 1G N/A
Wysłany: 05-09-2011, 20:07   

oleju mineralnego nie stosujemy w silnikach 4g63 jeśli chcemy tym jeździć... rada jest jedna , auto na warsztat i sprawdzić czy na pewno nigdzie nie leci, jak jest sucho to albo uszczelniacze zaworowe albo pierścienie albo jedno i drugie...

eclipse123 napisał/a:
i jeden spod miski ale to delikatny przy wymianie chceialem zrobic

delikatny może Ci się wydawać ale jak jedziesz i olej się na grzeje to może z tego miejsca ostro lecieć ,wiem bo też mi ciekło z miski z pod klawiatury z pompy w uszczelniaczy wałków wału itp itd... bo wymienia uszczelek zużycie oleju spadło drastycznie ale nadal jest bo do wymiany są uszczelniacze...

Odpowiedz do tematu