Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Zatarta pompa klimatyzacji - zerwany pasek klinow
Autor Wiadomość
Charlie 
Mitsumaniak

Auto: Carisma GL 1.6 sedan '97
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-09-2011, 12:12   [Cari 1.6] Zatarta pompa klimatyzacji - zerwany pasek klinow

Jak to zwykle bywa, wszystko się zawsze w autach psuje jak już nimi wyjeżdżamy gdzieś daleko, też dlatego moja cari się zepsuła na drodze do .... Belgii.

Tak jak w temacie - pompa klimy chodziła głośno już od jakiegoś krótkiego czasu no i na autostradzie zerwał mi się pasek klinowy, więc już wiem, że powinienem ją wczęśniej wymienić (mądry polak po szkodzie).
Pytanie moje jest następujące - czy mogę założyć krótszy pasek do wersji bez klimy omijając jej pompę? Czy mogę to wszystko sam wykonać, tzn, co potrzebuję do założenia takiego paska? Czy bez kanału czy podnośnika sobie poradzę?

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 17-09-2011, 20:02   

mozesz zdjąc jak dobrze kojarze nie bedzie wspomagania . Mozesz to sam zrobić podnies tylko pokrywe silnika

Charlie 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-09-2011, 11:24   

Nie za bardzo rozumiem Twoją odpowiedź.... :) Chodzi mi o to, czy jak kupie pasek do wersji bez klimy to czy go założę bez problemu omijając pompę klimy? Czy napinacz paska wystarczy tylko przesunąć trochę czy jak...? Wspomagania wlasnie teraz nie mam bo pasek jest odpowiedzialny za wspomaganie i klimę...

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 20-09-2011, 20:56   

a co ci szkodzi kupić pasek do wersji z klimą? tak samo dostępny jak do wersji bez klimy, o ile nawet nie łatwiej.

Charlie 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-09-2011, 23:28   

Chodzi o to, że pompa od klimy się zatarła i koło się nie kręci i ono właśnie mi zerwało pasek

EleKtrOmaX 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 97" 1.6
Wysłany: 25-09-2011, 10:02   

Nawet jeśli sprężarka klimy się powiedzmy zatarła, to nie ma to żadnego wpływu na to czy pasek będzie założony na koło pasowe sprężarki. Kiedy klimatyzacja jest wyłączona to koło pasowe nie jest fizycznie sprzęgnięte z wałem sprężarki i kręci się całkowicie bezwładnie. Dopiero kiedy włączasz klimatyzacje uruchamia się sprzęgło elektromagnetyczne, które "łączy" koło pasowe z wałkiem napędowym sprężarki.

Radzę ściągnąć koło pasowe sprężarki i sprawdzić gdzie faktycznie leży przyczyna. Może coś się wkręciło.

Charlie 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-09-2011, 00:16   

To u mnie to koło nie kręci się już w ogóle....oczywiście mówię o sytuacji, gdy klima jest wyłączona, włączenie nawet nie wchodzi w grę.

Jak się mogę dostać do sprężarki inaczej niż od góry, gdzie mam dużo rozkręcania? tylko możliwość od dołu? kurcze, nie mam gdzie ani jak tego zrobić, nie znam nikogo z kanałem itp.

Odpowiedz do tematu