[Cari 1.6] Przegub, półoś...a raczej coś co jest w środku.. |
Autor |
Wiadomość |
Andi
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-09-2011, 19:02 [Cari 1.6] Przegub, półoś...a raczej coś co jest w środku..
|
|
|
Ruszyłem swoją maszyną...przejechałem 150 metrów...coś zarzęchotało i koniec jazdy. Wkładam bieg, puszczam sprzęgło i tylko tak jakby coś na trybach przeskakuje. Podniosłem samochód wlazłem pod niego, znajomy go uruchomił i próbowaliśmy ruszyć...przeskakuje coś na prawej osi od strony skrzyni biegów, gdzie jest takie dziwne coś na niej umieszczone. I teraz nie wiem, czy to popsuły się tryby w środku w skrzyni, czy może w tym grubym czymś. Czy tam jest jakiś wieloklin co łączy prawą półoś ze skrzynią? Czy ktoś wie co mogło się popsuć? |
|
|
|
 |
M@teusz607
Forumowicz M@teusz607
Auto: Honda Accord CL7 2.0 i-VTEC
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Lut 2010 Posty: 198 Skąd: Radzyń Podlaski
|
Wysłany: 25-09-2011, 21:38
|
|
|
między tym czymś a skrzynią jest jeszcze parenaście cm wałka zanim dojdzie do skrzyni. jeśli on się kręci to pewnie to coś siadło. niewiem co tam jest konkretnie ale napewno dzięki temu półoś może zmieniać swoją długość (wczoraj wymieniałem przegub to wiem ) |
|
|
|
 |
i9i
Mitsumaniak Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Pomógł: 46 razy Dołączył: 19 Sie 2010 Posty: 2219 Skąd: Kerkrade
|
Wysłany: 25-09-2011, 21:53
|
|
|
to coś to przegub wewnętrzny i mógł się rozsypać, mogły też się posypać tryby na półosi lub w skrzyni. Wyjmij całą (trzeba szarpnąć i wychodzi bez problemu) i będziesz wiedział co jest. Ewentualnie podnieś zepsutą stronę auta wrzuć bieg wejdź pod spód i kręć kołem i poobserwuj co się kreci a co stoi w miejscu |
_________________ Pozdrawiam
Adrian
Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 26-09-2011, 07:17
|
|
|
niestety skrzynia 1.6 i półosie są produkcji renault i są - skracając - do d....y
krzyżaki się pewnie rozpadły i igiełki wpadły do środka skrzyni - już kiedyś magnesem je wyciągałem
raczej bez demontażu nie da się tego zdiagnozować
na pewno z prawej? - bo częściej pada strona lewa (kierowcy) |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 26-09-2011, 10:43
|
|
|
po prawej stronie chyba krzyżak nie wchodzi do skrzyni biegów |
|
|
|
 |
Manti
Forumowicz