Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Carisma] Trzeci tylny pas bezpieczeństwa
Autor Wiadomość
shymo 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 2002 DID, 115KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-09-2011, 21:40   [Carisma] Trzeci tylny pas bezpieczeństwa

Witam,
Czy ktoś z Mitsumaniaków przerabiał temat montażu trzeciego, środkowego pasa tylnego.
Kupiłem Cari z firmy jako "ciężarówka" :) z kratką i rejestracją na 4 osoby. Z uwagi na to jak z niej korzystam, myślę nad montażem pasa i zmianą homologacji na osobową z 5 osobami. (wiem że jest cała formalna procedura itp. itd.)

Chciałem kupić pas na allegro i zamontować. Trochę zaglądałem i nie bardzo wiem jak się zabrać. Tapicerka tylnej dzielonej kanapy widziałem, że jest na zamek, ale chyba potrzeba wykręcić całą kanapę, żeby dobrać się do dolnej części?

Jakieś sugestie, rysunek? Co gdzie przykręcić? Zakładam, że nie przyjeżdżały Carismy z Holandii pod homologację tylko demontowali na miejscu i jest możliwość takiego montażu.

Brikston 
Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI Avance
Wysłany: 25-09-2011, 20:05   

Cari po lifcie powinna miec przeciez tylny srodkowy pas trzypunktowy.
A jesli nie masz to całą kanape chyba tylko kupic trzeba

Pozdr

shymo 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-09-2011, 19:46   

Powinna, nie powinna - jest tak jak napisałem -czyli nie ma, bo była kupiona w salonie z homologacją ciężarową i miejscem na 4 osoby. W jednych autach demotowali zagłówki w innych pasy. Zatrzask pasa jest i plastikowa przelotka w kanapie też.
Pytanie jak się do tego dobrać.

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 23-10-2011, 18:22   

mi się wydaje że pas po prostu został rozciągnięty i przecięty resztka pasa nawinęła się na mechanizm i na tym polegało przerobienie auta na 4-ro osobowe (bestialstwo) najlepiej i najprościej chyba było by w takim wypadku znaleźć takie samo oparcie z takim samym obszyciem z jakiegoś anglika i zamontować w miejscu tego z odciętymi pasami.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 24-10-2011, 10:09   

shymo, zatrzaski pasa powinny być dwa (lewy i prawy) bo nie jest to pas biodrowy tylko jak Brikston napisał - trzypunktowy. Jak podniesiesz siedzisko tylnej kanapy to powinny być dwa punkty, w których są po dwa zatrzaski. W jednym punkcie powinien być zatrzask czarny i czerwony, a w drugim dwa czerwone (tylko że jeden ma z boku napis "center").

arthus
[Usunięty]

Wysłany: 25-10-2011, 14:50   

Witam

Ja tak miałem. Kupiłem jako ciężarówka :P , miałem mocowanie pasa przy biodrach, ale pas był ucięty. Jeśli chodzi o sam pas w kanapie, to o ile pamiętam (a było to bardzo dawno temu) to w środkowym oparciu kanapy powinna być plastikowa szczelina przez którą pas przechodzi. Trzeba rozsunąć tapicerkę i ją zdjąć oraz wybebeszyć gąbkę, która jest pod tapicerką. Pod gąbką miałem stary bębenek z uciętym pasem. Trzeba go zdemontować i zamontować nowy (z pasem powinna być o ile pamiętam ta przelotka z oparcia kanapy bo chyba nie da się przez nią przeciągnąć pasa i ją też trzeba zdemontować).
Drugi koniec pasa jest przykręcany pod siedziskiem - musisz je podnieść.
Tyle pamiętam - nie miałem z tym problemu.
Pas jest bezwładnościowy (nie pirotechniczny) i blokada przez szarpnięcie działa tylko w określonej pozycji, czyli przy wyprostowanym oparciu.

Pozdrawiam
Arthus

shymo 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-11-2011, 22:23   

Dzięki za sugestie, dawno nie zaglądałem na forum, ale sobie z tym poradziłem. Dokładnie tak jak napisał arthus.

@rasiak1980 - dokładnie taką samą, bestialską zbrodnię wykonano u mnie :)

Swoją drogą wszytko jest ładnie rozrysowane w suplemencie.

Odpowiedz do tematu