[2.8 TD] Jak wyjąć szkło lusterka zewnętrznego? |
Autor |
Wiadomość |
Rander
Forumowicz
Auto: Outlander III PHEV
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 372 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 29-11-2011, 00:50 [2.8 TD] Jak wyjąć szkło lusterka zewnętrznego?
|
|
|
Witajcie.
Lewe lusterko mi się trzęsie. Po odchyleniu szkła widać, że są oberwane uszy od plastiku pod spodem. Sterowanie elektryczne działa.
Pytanie: jak wyjąć szkło? Da się siłowo bez uszkodzenia? W którym miejscu chwycić?
W instrukcji "Montero fsm 1998 vol. 2" str. 51-23 nic nie ma |
_________________ Pozdrawiam.
Adam. |
|
|
|
 |
Heilsberg
Forumowicz USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Pomógł: 51 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 925 Skąd: Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: 29-11-2011, 08:55
|
|
|
Od dołu długi śrubokręt w otwór i wyjdzie. |
_________________ Pajero II 2,5 TD SWB '96
L200 HP '10
L200 Dakar '05 Silver Beast |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 372 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 29-11-2011, 16:00
|
|
|
Heilsberg napisał/a: | Od dołu długi śrubokręt w otwór i wyjdzie. |
Dzięki, rzeczywiście jest dojście.
Okazało się, że oba uszy u góry plastiku są urwane, więc lusterko trzyma się tylko na śrubie od dołu. |
Adam. |
|
|
|
 |
Heilsberg
Forumowicz USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Pomógł: 51 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 925 Skąd: Lidzbark Warmiński
|
Wysłany: 29-11-2011, 23:32
|
|
|
Jeśli masz te końcówki bo nie wypadły to żywica 15 minutowa i wszystko działa jak nowe. Przetestowane. |
_________________ Pajero II 2,5 TD SWB '96
L200 HP '10
L200 Dakar '05 Silver Beast |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
|
Wysłany: 30-11-2011, 12:06
|
|
|
Heilsberg napisał/a: | Jeśli masz te końcówki bo nie wypadły to żywica 15 minutowa i wszystko działa jak nowe. Przetestowane. |
Jest tylko jedna, drugą już wywiało
Ja robię nieco inaczej:
Odtłuszczam miejsce acetonem lub nitro, wtapiam lutownicą drucik stalowy lub kilka (w zależności od ilości miejsca i rodzaju obciążenia) a dopiero potem sklejam na żywicę epoksydową. |
Adam. |
|
|
|
 |
szatan666
Forumowicz

Auto: Pajero II V6 1996
|
Wysłany: 07-12-2011, 19:21
|
|
|
Tez mi sie telepie , jak te lusterko wyjałes ? bo nie kumam jak mam tym sruborketem machac , w lewo prawo do gory czy jak ? |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
|
Wysłany: 07-12-2011, 22:21
|
|
|
szatan666 napisał/a: | Tez mi sie telepie , jak te lusterko wyjałes ? bo nie kumam jak mam tym sruborketem machac , w lewo prawo do gory czy jak ? |
Nie machać, tylko kręcić
Plastik od lusterka wisi od góry na dwóch uszach, zaś na dole jest gniazdo wkręta, którym to wkrętem jest mocowane do obudowy. Ten wkręt ma łebek od dołu i musisz go odkręcić.
 |
Adam. |
|
|
|
 |
szatan666
Forumowicz

|
Wysłany: 08-12-2011, 16:22
|
|
|
I to sie nazywa profesjonalna odpowiedz z fotografią , Wielkie dzieki ,
a jeszcze jedno , nie działa mi podgrzewanie tylniej szyby ani lusterek , zima idzie wiec by sie to przydało , ktore konektory od lusterka sa odpowiedzialne za podgrzewanie , na razie nie wiem czy mam podgrzewane ale jak bede wiedział ktore to sa to sobie podgrzewanie dorobie |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
|
Wysłany: 09-12-2011, 11:07
|
|
|
szatan666 napisał/a: | I to sie nazywa profesjonalna odpowiedz z fotografią , Wielkie dzieki ,
a jeszcze jedno , nie działa mi podgrzewanie tylniej szyby ani lusterek , zima idzie wiec by sie to przydało , ktore konektory od lusterka sa odpowiedzialne za podgrzewanie , na razie nie wiem czy mam podgrzewane ale jak bede wiedział ktore to sa to sobie podgrzewanie dorobie |
Ech, leniuchu
Linki do schematów są na forum.
Poza tym zasada: jeden problem - jeden temat. Na przyszłość załóż nowy temat, to później łatwiej będzie innym szukać.
Złącza lusterek to F02 i F18.
lusterka |
Adam. |
|
|
|
 |
cabanek-jg
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero 2.5 TD 93r
|
Wysłany: 14-12-2011, 20:46
|
|
|
mam ten sam problem i to z dwóch stron, i mam takie pytanie, jeśli już wywiało te ułamane plastiki to ma ktoś może jakiś patent na to, jak to zrobić tak, aby nie trzeba było wymieniać całego lusterka? |
|
 |
Rander
Forumowicz
|
Wysłany: 15-12-2011, 20:34
|
|
|
cabanek-jg napisał/a: | mam ten sam problem i to z dwóch stron, i mam takie pytanie, jeśli już wywiało te ułamane plastiki to ma ktoś może jakiś patent na to, jak to zrobić tak, aby nie trzeba było wymieniać całego lusterka? |
No jak to jak? Dorobić chu.... znaczy lusterkowi uszy
Jeśli masz z obu stron urwane, to nie masz skąd wziąć wzoru.
Ja mam jedno sprawne. Mogę go w sobotę wyjąć i zwymiarować, jeśli Ci to pomoże. |
Adam. |
|
|
|
 |
cabanek-jg
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero 2.5 TD 93r
|
Wysłany: 16-12-2011, 12:38
|
|
|
Bardzo by mi to pomogło bo tak naprawdę to nie wiedziałem za bardzo jak się do tego zabrać |
|
 |
szatan666
Forumowicz

|
Wysłany: 26-01-2012, 20:10
|
|
|
Ja dorobiłem ucho z miedzianego drutu i wtopiłem je w miejsce urwanego , lusterko działa perfekcyjnie |
|
|
|
 |
pantonik1
Mitsumaniak
Auto: Pajero III 3.2 DI-D Long
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 131 Skąd: Lubaczów
|
Wysłany: 26-01-2012, 21:25 jak ja zrobiłem?
|
|
|
Jak ja zrobiłem? Stara plastikowa kratka od wentylacji. Następnie piłką wyciąłem odpowiedni fragment, pilniczkiem dopasowałem (przykładałem co chwile do tych uchwytów, żeby pasowało), następnie dobry klej i wszystko trzymało. u mnie pojawił sie inny problem: dosyć długo drgało szkiełko i to gniazdo z dołu popękało. Po jakimś czasie się rozsypało. Więc rada: jeśli zaczyna drgać, lepiej poprawić to od razu, bo zostaniecie bez lusterka - tak jak ja w chwili obecnej |
_________________ O samochód należy dbać tak samo, jak o kobietę! - bądź bardzo podobnie:-) pantonik1 |
|
|
|
 |
|