Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
automatyczna antena
Autor Wiadomość
slon
[Usunięty]

Wysłany: 13-11-2006, 13:45   automatyczna antena

trzeszczy brzęczy a się nie wysuwa a jak już to tylko częściowo nie pomaga przemywanie różnymi środkami i pytanie dla znawców tematu . Czy można ją wymienić na każdą inną czy tylko na oryginalną

leser
[Usunięty]

Wysłany: 13-11-2006, 14:01   

Wydaje mi się, że na każdą, której mocowanie pasuje ;)

Antena dostaje 12V sterujące z radia i sie wysuwa, jak zniknie napiecie sterujące to sie chowa.

Już w 2ch automatach padły mi mechanizmy (brzeczały a sie nie wysuwały)

phixius 
Mitsumaniak
Gotów do lotu ;)

Auto: Carisma 1,8 GLS, CJO 1,3 Jazz
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-11-2006, 14:40   

Akurat w sobotę przerabiałem temat anteny w mojej Carie :) Czasem stary smar który jest w środku automatu trzeba zmienić, bo robi się zbyt gęsty i niektóre rzeczy się zapiekają. Jesli masz troszkę cierpliwości (bo jest bardzo przy tym potrzebna) to możesz się pobawić. A jak nie, to nową na giełdzie samochodowej widziałem w niedzielę za 35 zł.

slon
[Usunięty]

Wysłany: 13-11-2006, 19:43   

cierpliwość to ja mam ale jak za dwa tygodnie miałbym rozbierać znowu wszystko to wolałbym wymienić na nową i tu mam problem na jaką bo różne są mocowania i podłączenia może ktoś wymieniał i coś podpowie

phixius 
Mitsumaniak
Gotów do lotu ;)

Auto: Carisma 1,8 GLS, CJO 1,3 Jazz
Wysłany: 13-11-2006, 20:25   

Najlepiej wyciągnij starą i weź na wzór. Mocowania w większości są podobne, a co do zasilania to powinna mieć jeden kabelek antenowy i wejście na wtyczkę zasilającą. Żeby zdemontować starą antenę najpierw zdejmujesz obudowę na tyle bagażnika, bo pod nią jest mocowanie bocznej obudowy. Jak zdejmiesz boczną to zobaczysz włożoną w tylny błotnik antenę. Najpierw odkręć nakrętkę na zewnątrz, tam gdzie antena się wysuwa (klucz 19) a później 2 nakrętki 10 od środka błotnika. Wypinasz kable antenowy i zasilający i wszystko. W elektronice samochodowej bądź sklepie car audio coś Ci dobiorą.

slon
[Usunięty]

Wysłany: 21-11-2006, 15:03   

tak też zrobię , zima nadchodzi będzie stał w garażu to i go porozbieram.

Brikston 
Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI Avance
Wysłany: 22-11-2006, 01:31   

w sparawie automatycznych anten gadalem z zaufanym mechanikiem... Powiedzial ze w antenach tego typu nie psuja sie napedy, tylko antena sama w sobie sie zaciera i blokuje przy wysuwaniu. aby temu zapobiec nalezy po jezdzie w deszczu przed wylaczeniem radia (czyli schowaniwem anteny) przetrzec ja papierem aby piasek z burdnej wody spod kol innych aut nie dostal sie do srodka.
duzo energii to nie kosztuje wiec warto sie zastosowac.
pozdrawiam

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 22-11-2006, 15:09   

JAk ktoś będzie wymieniał na nową to ja chętnie pogadam o starej:P

slon
[Usunięty]

Wysłany: 26-11-2006, 05:39   

trzeba by spróbować papierek ścierny 2500 i do pracy a jak to nie pomoże to wymianka tylko dostać się do niej pół bagażnika trzeba rozebrać

tom65
[Usunięty]

Wysłany: 26-11-2006, 08:53   

nie wiem po co ten papierek :lol: przerabiałem ten temat wielokrotnie na kilkunastu pojazdkach warunek jak zębatki i linka wysuwająca jest cała :
w pierwszej kolejności to należy wyposażyć sie w dobry preparat penetrujący ( DOBRY) parę dobrze wchłaniających szmat ( tzw. flanaelki) i zobaczyć ile segmentów wysuwa się na dzień dobry, następnie bierze się oną szmatę w garść łapie antenę tak bu dało się dość obficie to co wysuneło się zpsikać poczekać chwilkę nie wycierać anteny schować ją znów poczekać chwilę :) i jak to mówią patrz pkt.pierwszy 8) co dwa cykle wytrzeć bo syf będzie wyłaził i na koniec ( gdy już wróci wszystko do rozmiarów nominalnych) wytrzeć do sucha (a nawet przetrzeć szmatą zwilżoną w benzynce ekst.) następnie potraktować smarem ptfe( teflon) wykonać kontrolne trzy cztery wsunięcia i wysunięcia ( za każdym razem psikając delikatniepo całej długości i :lol: można sobie zafundować piwko za dobrą robotę :lol:
powinno pomóc - polepszy się czas otwarcia i zamknięcia a i ciszej będzie to działało
na te cholerne czasem zębatki to smar silikonowy lub ptfe :lol:
a propo w papierach pisze jak wół by konserwować antenkę min co sześć m-c.
potem to raz na kwartał wystarczy przetrzeć i raz psiknąc i spoko działa niezależnie od pogody. :lol: :mrgreen: :lol: :mrgreen: :lol:

kamilek 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Wysłany: 26-11-2006, 18:24   

U mnie z anteną wszystko praktycznie jest OK. Słychać pracę silniczka, mechanizmy kręcą się itd. Wszystko pięknie cacy. Z jednym wyjątkiem....zerwał mi się pasek zębaty odpowiedzialny za wysuwanie i chowanie anteny. No i klops. Antena nie chowa się ani nie wysuwa. Jeśli ją wcisnąć ręką tak, że resztki paska wkręcą się w zębatkę, to chowa się i wysuwa do takiej wysokości, na jaką pozwala pasek. Jednak po 2-3 próbach antena wysuwa się na tyle wysoko, że pasek wypada z mechanizmu i znów antena jest nieruchoma. Niestety, nie mogę go nigdzie nie mogę dostać. Sklejenie też raczej nie wchodzi w grę. Tak więc trzeba będzie zapolować na nową antenę. Niestety, jest to dość spory wydatek. A anteny za 35 zł nigdzie nie widziałem. Zresztą za jakość się płaci. Taka tania to raczej długo nie pożyje. Tak więc muszę jeździć z cały czas wysuniętą anteną.

PS. No chyba, że ktoś z Was miałby antenę na części, co? :D Mlun, a Ty czego potrzebujesz? Możemy się dogadać: Ty bierzesz elektrykę z anteny, ja biorę pasek. Co Ty na to? :mrgreen:

Odpowiedz do tematu