[EAx 97-04] Chcę kupić GALANTA EAX 97-04 proszę o opinie !!! |
Autor |
Wiadomość |
szklarz
Mitsumaniak
Auto: AVANCE EA5A
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-07-2011, 00:22 [EAx 97-04] Chcę kupić GALANTA EAX 97-04 proszę o opinie !!!
|
|
|
Witam
Jak w temacie zastanawiam się nad kupnem GALANTA EAx 97-04. Polecił mi go kolega który też ma japończyka i twierdzi, że to niezniszczalne auta. Osobiście wygląd tego modelu GALANTA mnie przyciąga - jest mocno agresywny. Dla mnie ten samochód jest po prostu piękny, aż zachęca do jazdy. Tylko mam kilka pytań i proszę o konkretne i fachowe odpowiedzi bo nie jestem obeznany w temacie japończyków (aktualnie jeżdżę VW GOLF III - wiem wielu uważa to go za wiejski wóz i się poniekąd nie dziwię ale ja jestem przeciwnikiem tuningu i traktuję moje auto poważnie i dbam o nie jak tylko mogę jednak odmawia już posłuszeństwa i przyszedł czas na zmiany).
Tak więc przechodząc do rzeczy:
- na pewno będzie do tego auta założony GAZ więc poradźcie, które silniki (2.0 ; 2.4 ; 2.5) najlepiej się gazują.
- auto użytkuję w większości w trasie (mniej w mieście) - lubię przycisnąć w granicach rozsądku - dlatego chciałbym wiedzieć jak bardzo różnią się spalaniem silniki 2.0 i 2.5 (SŁYSZAŁEM ŻE W 2.4 ODPADA GAZ)
- czy jest duża różnica w koszcie części pomiędzy 2.0 i 2.5 oraz w kwestii zaawansowania napraw i serwisu?
- które z silników (2.0 czy 2.5) są mniej awaryjne?
No i ostatecznie gdybyście mieli do wyboru 2.0 i 2.5 który byście wybrali? (wypośrodkowując spalanie, koszty napraw i przyjemność z jazdy)
Wiem troszkę się rozpisałem ale jestem w rozterce bo z jednej strony chciałbym większy silnik ale z drugiej boję się go zalać i obawiam się kosztów napraw
Będę wdzięczny za wszelką pomoc no i jak dobrze pójdzie może wkrótce zobaczymy się na jakimś zlocie z moją nową furą
CZAS POKAŻE, HISTORIA OCENI... |
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 6516 Skąd: Gdynia/Aagotnes
|
Wysłany: 04-07-2011, 00:31
|
|
|
szklarz napisał/a: | twierdzi, że to niezniszczalne auta |
Eeeee, trochę przesadził
szklarz napisał/a: | - na pewno będzie do tego auta założony GAZ więc poradźcie, które silniki (2.0 ; 2.4 ; 2.5) najlepiej się gazują. |
Tylko 2.0 i 2.5, - 2.4GDI to zbyt wysokie koszta
szklarz napisał/a: | (SŁYSZAŁEM ŻE W 2.4 ODPADA GAZ) |
jak wyżej
szklarz napisał/a: | auto użytkuję w większości w trasie (mniej w mieście) - lubię przycisnąć w granicach rozsądku - dlatego chciałbym wiedzieć jak bardzo różnią się spalaniem silniki 2.0 i 2.5 |
Niedużo. Strzelę: miasto - do 2 litrów różnicy, trasa - może nawet nie być (rekordziści zeszli poniżej siedmiu litrów w V6), co do gazu to nie wiem ile dokładnie ale analogicznie do Pb.
szklarz napisał/a: | - czy jest duża różnica w koszcie części pomiędzy 2.0 i 2.5 oraz w kwestii zaawansowania napraw i serwisu? |
Zawias, hamulce, układ napędowy taki sam. Różnice w fałce i rzędówce (dwa gary różnicy).
szklarz napisał/a: | które z silników (2.0 czy 2.5) są mniej awaryjne? |
Te zadbane
szklarz napisał/a: | No i ostatecznie gdybyście mieli do wyboru 2.0 i 2.5 który byście wybrali? (wypośrodkowując spalanie, koszty napraw i przyjemność z jazdy) |
Tylko V6
To tyle w skrócie
Więcej tu:
FAQ przed zakupem |
_________________ Gość zobacz moje miśki - EA5A '98 i EA2W '02 by fj_mike
Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły by Owczar
 |
|
|
|
 |
wojzi
Mitsumaniak

Auto: Carisma Elegance 1.8 GDI 122KM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Mar 2011 Posty: 1713 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 04-07-2011, 01:12
|
|
|
Przyjedź na spota jak będzie w Krakowie to sobie pooglądasz Gale i pogadasz z właścicielami co fajne a co nie w rekinach. |
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 04-07-2011, 21:58 Re: Chcę kupić GALANTA EAX 97-04 proszę o opinie !!!
|
|
|
szklarz napisał/a: | że to niezniszczalne auta. |
Dobre.
Cytat: | które silniki (2.0 ; 2.4 ; 2.5) najlepiej się gazują. |
2.0 i 2.5 - w obu przypadkach sekwencja (koszt 2500-3500zł)
Cytat: | auto użytkuję w większości w trasie (mniej w mieście) - lubię przycisnąć w granicach rozsądku - dlatego chciałbym wiedzieć jak bardzo różnią się spalaniem silniki 2.0 i 2.5 |
2.0 w mieście spala ~11 litrów; 2.5 ~13 litrów (LPG)
Cytat: | czy jest duża różnica w koszcie części pomiędzy 2.0 i 2.5 oraz w kwestii zaawansowania napraw i serwisu? |
Różnice jak między każdym R4 i V6... V6 chyba w każdej kwestii będzie w pewnym stopniu droższy - oczywiście jeżeli mówimy o tym co jest pod maską.
Cytat: | które z silników (2.0 czy 2.5) są mniej awaryjne? |
PODOBNO 2.5, które ma opinię silnika bardzo wytrzymałego.
Cytat: | No i ostatecznie gdybyście mieli do wyboru 2.0 i 2.5 który byście wybrali? (wypośrodkowując spalanie, koszty napraw i przyjemność z jazdy) |
V6 jest takim złotym środkiem mając z jednej strony rzędowe 2.0 a z drugiej strony wersję 2.5TT - VR4. |
|
|
|
 |
m6riano
Mitsumaniak Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Pomógł: 25 razy Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 7356 Skąd: Gdzie Syrenka w herbie jest!
|
Wysłany: 05-07-2011, 16:58
|
|
|
kuzi napisał/a: | 2.0 w mieście spala ~11 litrów; 2.5 ~13 litrów (LPG) |
Mi nawet w nocy przy emeriten kruz nie schodzi poniżej 11,8(na 205/55r16) |
_________________ Użytkownik zbanowany za działalność komercyjną - produkcja i sprzedaż naklejek Klubowych Mitsumaniaki.
 |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 06-07-2011, 10:39
|
|
|
m6riano napisał/a: | kuzi napisał/a: | 2.0 w mieście spala ~11 litrów; 2.5 ~13 litrów (LPG) |
Mi nawet w nocy przy emeriten kruz nie schodzi poniżej 11,8(na 205/55r16) |
Tak dużo w 2.0? Mój 2.5 na motostacie ma średnią 12.36 l/100km. |
|
|
|
 |
m6riano
Mitsumaniak Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Pomógł: 25 razy Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 7356 Skąd: Gdzie Syrenka w herbie jest!
|
Wysłany: 06-07-2011, 18:40
|
|
|
No właśnie..mój ma 12,15..czyli wniosek taki że lepiej kupić 2,5v6;-) |
_________________ Użytkownik zbanowany za działalność komercyjną - produkcja i sprzedaż naklejek Klubowych Mitsumaniaki.
 |
|
|
|
 |
SPIDER-ek
Mitsumaniak

Auto: Infiniti Q50 2.2d Premium 2015
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Kwi 2011 Posty: 1556 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-07-2011, 23:01
|
|
|
Jak planujesz kupno takiego samochodu to żeby trochę się pobawić, a to można tylko z 2,5 V6 uczynić.
Jeżeli chcesz trochę poeksperymentować a nigdy nie miałeś V6, to wersja V6 + tiptronik jest idealna.
Różnica w spalaniu między 2.0 a 2.5 jest żadna, a nawet gdyby, to nie poczujesz tej przyjemności z jazdy w 2.0 co w 2.5, a naprawdę warto V6, chociaż raz w życiu, bo teraz robią takie padliny w nowych samochodach że silniki za 10 lat będą na śmietnik. A w naszym misiakach są jak nowe w dalszym ciągu.
p.s przy okazji zobacz opis mojego misiaka, to zobaczysz jakie są koszta eksplatacyjne, bo też niedawno kupiłem i wszystko opisałem.
Gdybym miał wybierać to jeszcze raz bym wybrał taką samą konfigurację. |
_________________ Jest: Infiniti Q50 2,2d 170KM 400Nm Premium 2015 Graphite Shadow 7G-tronic Opis obecnego w nie-miśkach
Był: Mitsubishi Galant 2,5i V6-24
EA5A A/T (6A13) 2,5l V6-24 163KM 223Nm Tiptronic: F4A42
Opis mojego byłego rekina na forum
|
|
|
|
 |
sveno
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 Avance SE
Pomógł: 58 razy Dołączył: 20 Paź 2010 Posty: 5141 Skąd: Nowy Sącz/Winterthur
|
Wysłany: 18-10-2011, 12:24
|
|
|
no pochwal sie co kupiłeś bo ja już widziałem |
_________________ Życie jest zbyt krótkie, by jeździć Dieslem
Gość --->"Rekińczyk"<---
"spotykając innego uzytkownika Gala to tak
jakby się kogoś znajomego spotkało - nie umiem tego wytłumaczyć
i nie doświadczyłem tego jeżdżąc innymi markami" by dzordz8

|
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 18-10-2011, 13:00
|
|
|
srebrny Elegance z szyberdachem? |
|
|
|
 |
szklarz
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-10-2011, 15:07
|
|
|
No witam wszystkich Z góry przepraszam że dopiero teraz odpisuję ale byłem na zajęciach na uczelni a wczoraj z racji męczącego tripa przez pół Polski już mi się nie chciało Zdołałem się tylko podzielić tą radosną nowiną ze sveno który jak już z resztą napisał oglądał go wczoraj w nocy. Na wstępie od razu chciałem wszystkim podziękować za nakreślenie mi drogi poszukiwań i cenne opinie. Szczególne podziękowania dla sveno, który zabrał mnie na krótką przejażdżkę i pokazał na co uważać przy oględzinach i na jakie wydatki mam się szykować A co do samego auta to tak jest to srebrny elegance z szyberdachem, webasto, skórą, full elektryką no i oczywiście 2.5 v6 z tipem :] (jest szatan - po przesiadce z golfa 1.4 60KM musiałem dać sobie chwilę na okiełznanie go ). Galanta zakupiłem od słynnych na forum chłopaków z Czapli - wspomnienia z transakcji niezapomniane . Ale o wszystkim od samego początku postaram się jak najszybciej napisać w osobnym temacie - porobię też ładne fotki jak tylko znajdę chwilkę wolnego czasu. Ogólnie wrażenia pozytywne jestem bardzo zadowolony i oby tak było dalej |
_________________ To, że ktoś ma mniej postów od Ciebie - nie znaczy że jest głupszy.
1. Był 2.5 V6 A/T >>> GALardo ELEGANCE - czyli historia życia
2. Była - Vectra B 2.2 DTI 02' "ZENDER" - żywot zakończony 17.05.2015
3. AVANCE EA5A... |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 11092 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
szklarz
Mitsumaniak
|
Wysłany: 20-10-2011, 09:10
|
|
|
Nie ma problemu Ja też na początku chciałem tylko manuala ale z racji że nic nie mogłem znaleźć w dobrym stanie w przystępnej kasie to trafił się ten i wziąłem. Tiptronic troszkę odbiera dynamiki ale to jak każdy automat. Mimo wszystko ogarnia i tak i jak dla mnie jest w zupełności wystarczający :] |
_________________ To, że ktoś ma mniej postów od Ciebie - nie znaczy że jest głupszy.
1. Był 2.5 V6 A/T >>> GALardo ELEGANCE - czyli historia życia
2. Była - Vectra B 2.2 DTI 02' "ZENDER" - żywot zakończony 17.05.2015
3. AVANCE EA5A... |
|
|
|
 |
wojzi
Mitsumaniak

Auto: Carisma Elegance 1.8 GDI 122KM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Mar 2011 Posty: 1713 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20-10-2011, 16:05
|
|
|
No to pogratulować zakupu i do zobaczenia na spotach.
No i zakładaj wątek w naszych Miśkach. |
|
|
 |
|