|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Dell 690- czy warto |
Autor |
Wiadomość |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 03-11-2011, 12:01 Dell 690- czy warto
|
|
|
Mam do kupienia za 1k stację Dell 690. Zastanawiam się czy warto wymienić swojego wysłużonego domowego kompa na coś takiego.
2 DELL PRECISION 690-DUAL INTEL XEON 5150
2 NOSNIK : PRECISION
2 AKCESORIA : ENGLISH/DANISH/FINNISH/NORWE
2 AKCESORIA : EAST EUROPEAN DOCS
2 4GB DDR2 533 QUAD CHANNEL FBD MEMORY (4X
2 NAPED : NOT INCLUDED
2 HARD DRIVE : 160GB (7200RPM) SERIAL ATA
4 ADDITIONAL HARD DRIVE : 160GB (7200RPM)
2 KONTROLER RAID: SERIAL ATA RAID 0 FOR 3
2 KONTROLER RAID: DATA CABLE FOR 3RD, 4TH
2 16X DVD+/-RW DRIVE
2 CYBERLINK SOFTWARE DECODE V5.7
2 ROXIO CREATOR DELUX (NO MEDIA)
2 POWER DVD 5.7 MEDIA SOFTWARE BACKUP MEDI
2 ROXIO CREATOR DELUX SOFTWARE BACKUP MEDI
2 FP/BL - EURO - 20IN (2007WFP TCO99) WIDE
2 1KW-512MB PCIE X16 NVIDIA QUADRO FX4500
2 GLOSNIKI : NOT INCLUDED
2 DELL BLACK 2 BUTTON USB SCROLL ENTRY MOU
2 KLAWIATURA : US/EURO (QWERTY) DELL QUIET
2 SYSTEM OPERACYJNY : POLISH GENUINE WINDO
2 NOSNIK : POLISH GENUINE WINDOWS XP PRO S
2 NOSNIK : XP LOGO LABEL
2 BRAK OPROGRAMOWANIA ANTI-VIRUS
2 3Y NBD (NEXT BUSINESS DAY) ON-SITE
2 GWARANCJA PODSTAWOWA
2 BRAK WSPARCIA BUSINESS SUPPORT
2 ZAMOWIENIE PRECISION - POLSKA |
|
|
|
 |
kkriss
Mitsumaniak

Auto: Toyota Prius
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 402 Skąd: Chotomów
|
Wysłany: 03-11-2011, 19:10
|
|
|
Ale ten sprzęt tanieje
Ogólnie znośny sprzęt, na pewno nie pograsz w nowsze gry - dla nich grafika za słaba.
W sumie za tą cenę nieźle. Nie mam doświadczenia ze stacjami della, ale mam ich serwery od 3 lat i jestem bardzo zadowolony, nie psują się co jest najważniejsze. Bardzo dobra ilość RAM w sumie win xp 32 bitowy więcej nie obsłuży.
Do normalnej pracy bardzo przyzwoity. |
_________________ Było: Lancer 1.5 92r., Carisma 2000r. [1.8 GDI ASB]., Galant 2.5 ASB 99r. kombi |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 03-11-2011, 19:16
|
|
|
Gry odpadają, bo nie gram. Bardziej chciałem coś stabilnego i w miarę szybkiego do virtualizacji innych systemów itp. Myślałem nad raid 0 z tych dwóch dysków. Na nich równolegle windows i ubuntu, a 2 dodatkowe dyski na resztę zasobów. Zastanawiam się jeszcze, bo to jest ogromne no i prądożerne. Fajne do montażu filmów, ale to mnie jakoś nie kręci.
kkriss napisał/a: | Bardzo dobra ilość RAM w sumie win xp 32 bitowy więcej nie obsłuży. |
No i to jest właśnie słabe. Bo chciałem dorzucić jeszcze 4, ale musiałbym kupić nowy system :/
kkriss napisał/a: | Nie mam doświadczenia ze stacjami della, ale mam ich serwery od 3 lat i jestem bardzo zadowolony, nie psują się co jest najważniejsze. |
Ja na tej stacji pracuję na co dzień, ale dostałem w spadku z przymulonym systemem i niestety nie mogę skonfigurować tak jak chcę |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 03-11-2011, 20:10
|
|
|
Na pewno stabilny sprzęt, z pewnym zasilaniem i żywotnymi podzespołami... Już nie raz przerabiałem tematy nawet aftermarketowych zasilaczy, które powodowały niestabilność systemu, płyty główne co po 2-3 latach puchły kondensatory itd... Zależy na czym Ci zależy, w dellu się tak nie dzieje. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 03-11-2011, 20:19
|
|
|
krzychu napisał/a: | Na pewno stabilny sprzęt, z pewnym zasilaniem i żywotnymi podzespołami... |
To jego niewątpliwe atuty. Zasilacz 1000W. Ciekaw jestem ile przy normalnym użytkowaniu wciąga w porównaniu do PC-ta.
krzychu napisał/a: | uż nie raz przerabiałem tematy nawet aftermarketowych zasilaczy, które powodowały niestabilność systemu, płyty główne co po 2-3 latach puchły kondensatory itd. |
Zasilacz to jeden z najważniejszych podzespołów, ale ludzie w ogóle tego nie biorą pod uwagę. Zestaw super zamawiają. A jaki zasilacz? Hmm 500W. Jakiej firmy? A to wszystko jedno
Po otwarciu obudowy sprzęt robi wrażenie. Przemyślana budowa, chłodzenie, porządne radiatory. Będę myślał. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 03-11-2011, 20:33
|
|
|
Owczar napisał/a: | Jakiej firmy? A to wszystko jedno
|
Żebym teraz nie oczernił ale to chyba był BeQuiet. Pytanie czy to dobra firma? Kolega przez niego oddawał 3 razy płyte Ausu-a na gwarancję, a potem zostawił ją za bezcen w rozliczeniu niepotrzebnie. Okazało się, że zasilacz jest jak skała nie ważne czy obciążony czy nie napięcia stałe. Ale raz na dzień coś się mu działo i system stawał. Kolega renderował sceny 3D więc wkurzony za każdym razem. |
|
|
|
 |
Yuppy
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 DiD '03
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Kwi 2010 Posty: 214 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-11-2011, 10:18
|
|
|
A moim zdaniem nie warto. Procesor to chyba jeszcze stara i nieudana architektura NetBurst (Pentium 4). Pamięci to stare DDR2, w dodatku w 4 kostkach, więc jeśli będziesz chciał dokupić, to najlepiej wymienić na 4 większe. Reszta to również nic wspaniałego. Jedyne co fajne w tego typu stacjach, to dobrej jakości obudowy i dobre zasilacze, przy których również z pewnością będziesz płacił "dobre" rachunki za prąd.
Przy obecnych cenach, za tą samą kwotę kupisz kilkukrotnie wydajniejszy sprzęt. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 05-11-2011, 01:54
|
|
|
Yuppy napisał/a: | Procesor to chyba jeszcze stara i nieudana architektura NetBurst (Pentium 4). |
To już nie jest NetBurst.
Yuppy napisał/a: | Pamięci to stare DDR2, w dodatku w 4 kostkach, więc jeśli będziesz chciał dokupić, to najlepiej wymienić na 4 większe. |
Jest 8 slotów, po 4 na każdy kontroler, więc optymalnie byłoby dodatkowe 4. 8GB w takiej konfiguracji to maks do wykorzystania, więc nie musiałbym wywalać dotychczasowych.
Yuppy napisał/a: | Jedyne co fajne w tego typu stacjach, to dobrej jakości obudowy i dobre zasilacze, przy których również z pewnością będziesz płacił "dobre" rachunki za prąd. |
Tego się obawiam. Ostatnio przerzuciłem się na notebooka i zastanawiam się czy będę go używał tak często jak PC, którego mam teraz,
Yuppy napisał/a: | Przy obecnych cenach, za tą samą kwotę kupisz kilkukrotnie wydajniejszy sprzęt. |
Mógłbyś coś podrzucić? Najlepiej coś mniejszego
[ Dodano: 23-12-2011, 22:49 ]
Po długich przemyśleniach postanowiłem jednak sprzęt zakupić. Trafi do mnie prawdopodobnie po nowym roku. W wolnej chwili miałem okazję zainstalować na nim windows 7 i potestować, a przy okazji przyjrzeć się konfiguracji.
Te stacje wychodziły w różnych wersjach i okazuje się, że ten model nawet nieźle został wyposażony.
Podstawą są 2 procesory intel XEON 5150 Woodcrest, czyli łącznie 4 rdzenie po 2,66.
Obudowa została wyposażona we wszystkie możliwe wentylatory. A pomimo tego jest bardzo cicha. Nie zdarzyło się by podczas pracy zwiększały tempo. Po zatrzymaniu jednego z nich ręką wpada w tryb panic i daje jak dobry odkurzacz
Jak pisałem wyżej, wyposażona w 3 dyski 160GB, 7,2kRPM. Czyli takie optymalne pod kątem hałasu i wydajności. 2 były skonfigurowane w Raid 1, ale zmieniłem konfigurację w RAID 0. Dzięki temu średni odczyt uzyskuje na poziomie 95MB/s. 3 dysk powędruje do szafy jako zapasowy. Dorzucę 500GB dla danych często używanych i 2TB na multimedia i backup. To wszystko spięte do kontrolera SAS.
Jeśli chodzi o RAM, to ma wbudowane 4 karty nośne na kości pamięci. Czyli łącznie ma 16 slotów z możliwością obsługi 64GB. Obecnie jest 4 ale planuję rozbudowę o kolejne 4 lub 8GB. Łącznie będzie 8GB lub 12GB. Zależy za ile uda mi się wyrwać. Rozbudowa zawsze o 4 kości przez wzgląd na quad chanel.
Odnośnie poboru prądu, to nie jest tak źle jak mogło by się wydawać, bo pobór prądu będzie proporcjonalny do utylizacji i wyposażenia. Sam zasilacz prądu nie wciągnie
Chwilę pobawiłem się też podkręcaniem FSB. Tak na szybko, za pomocą kilku kliknięć dało się wycisnąć 3360MHz na szynie 420MHz. Więc jak zajdzie potrzeba to będzie można coś podkręcić.
[ Dodano: 02-06-2013, 22:31 ]
W międzyczasie troszkę rozbudowałem swoją stację, która stała się narzędziem pracy
Jakiś czas temu zakupiłem kontroler Perc 6, dzięki czemu można było wycisnąć z dysków jeszcze więcej. Tak więc na pokład trafiły 2 dyski SAS 2,5 cala 300GB zapięte w raid 0.
Dodatkowo trafił się RAM w dobrej cenie i na pokładzie wylądowało 64GB RAM. Tylko nie za bardzo widzę zastosowanie dla takiej ilości pamięci i w celu obniżenia temp wyjąłem memory raisery i zamontowane jest obecnie 32GB bezpośrednio na płycie.
Sprzęt wiekowy ale tak stabilnej stacji roboczej jeszcze nie miałem. Średnio wykorzystuję 12-14GB ramu. Używając suspend to disk zrzuca "błyskawicznie" dane na dyski sas, a po wznowieniu ładuje wszystko tak jak wyłączyłem Przeglądarka, otwarte aplikacje, dokumenty i wszystko inne.
Rozważam jeszcze wymianę karty graficznej, ale to pewnie jak się coś trafi |
|
|
|
 |
|
|