Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
WYMIANA WTRYSKOW L200
Autor Wiadomość
Blome 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi l200 136km 2008 rok
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-10-2011, 00:30   WYMIANA WTRYSKOW L200

Na poczatek moze zaczne tak mam Misia l200 2,5 :) 139 km 2008 rok 62 tys km przebieg kurcze fajnie sie nim lata pakowne itd ale wracajac do tematu moja radosc trwala jakies 3 m od zakupu zaczelo cos glosnawo chodzic ... tzn moc byla tylko jak by cos zawory graly .... ale niestety nagl samochod zgasł no to nie wiele myslac warsztat znajomego on mnie scholowal i zerkna co sie dzieje ( decyzja hmmmm raczej wtryski no zalamka ) ale nic cholowanie Wawa( serwic GT-bemowo no i sie zaczelo ) ze padl jakis zaworek w pompie koszt okolo 2,5 tys no mowie ladnie ..... pytam czy to napewno to a oni ze tak nawet mi napisali jaki to zaworek jak sie nazywa i jaki to ma nr czesci no to nie wiele myslac znalazlem producenta DENSSO zamowilem i zaworek zzostal wymieniony radosc trwala jeden dzien bo tylko jeden dzien bylo ok potem znow wszystko od nowa tzn warsztat tryb serwisowy itd wstwilem do warsztatu juz innego poczym stwierdzono ze to wtryski jednak wiec mowie jak trzeba to trzeba ROBIMY pan wymienil mi wtryski tzn na uzywane ale na stole mierniczym przeszly wszstkie proby bylo ok po wsadzeniu do samochodu samochod odpala normalnie wkreca sie w obroty ale niestety cos nadal jest nie tak teraz pan mowi ze trzeba kodowac wtryski itd ale powiem ze na temat tego ma jakies mieszane uczucia i nie wiem czy napewno o to chodzi ...... do nie dawna latalem AUDI S8 i tam nie mialem jakis takich dziwnych problemow typu kodowanie czesci itd i chcialem sie zapytac czy ktos przechodzil podobna sytulacje typu wymiana wtryskow

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 23-10-2011, 00:52   Re: WYMIANA WTRYSKOW L200

Blome napisał/a:
Na poczatek moze zaczne tak mam Misia l200 2,5 :) 139 km 2008 rok 62 tys km przebieg kurcze fajnie sie nim lata pakowne itd ale wracajac do tematu moja radosc trwala jakies 3 m od zakupu zaczelo cos glosnawo chodzic ... tzn moc byla tylko jak by cos zawory graly .... ale niestety nagl samochod zgasł no to nie wiele myslac warsztat znajomego on mnie scholowal i zerkna co sie dzieje ( decyzja hmmmm raczej wtryski no zalamka ) ale nic cholowanie Wawa( serwic GT-bemowo no i sie zaczelo ) ze padl jakis zaworek w pompie koszt okolo 2,5 tys no mowie ladnie ..... pytam czy to napewno to a oni ze tak nawet mi napisali jaki to zaworek jak sie nazywa i jaki to ma nr czesci no to nie wiele myslac znalazlem producenta DENSSO zamowilem i zaworek zzostal wymieniony radosc trwala jeden dzien bo tylko jeden dzien bylo ok potem znow wszystko od nowa tzn warsztat tryb serwisowy itd wstwilem do warsztatu juz innego poczym stwierdzono ze to wtryski jednak wiec mowie jak trzeba to trzeba ROBIMY pan wymienil mi wtryski tzn na uzywane ale na stole mierniczym przeszly wszstkie proby bylo ok po wsadzeniu do samochodu samochod odpala normalnie wkreca sie w obroty ale niestety cos nadal jest nie tak teraz pan mowi ze trzeba kodowac wtryski itd ale powiem ze na temat tego ma jakies mieszane uczucia i nie wiem czy napewno o to chodzi ...... do nie dawna latalem AUDI S8 i tam nie mialem jakis takich dziwnych problemow typu kodowanie czesci itd i chcialem sie zapytac czy ktos przechodzil podobna sytulacje typu wymiana wtryskow

Wasz błąd prawdopodobnie polega na tym, ze nie spuściłeś paliwa ze zbiornika. Prawdopodobnie syf w paliwie zapchał układ wtryskowy.

Blome 
Forumowicz

Wysłany: 23-10-2011, 08:32   

zbyszekm2 napisał/a:
Wasz błąd prawdopodobnie polega na tym, ze nie spuściłeś paliwa ze zbiornika. Prawdopodobnie syf w paliwie zapchał układ wtryskowy.

PELNA PROCEDURA BYLA ZACHOWANA TZN mycie zbiornika wymiana filtra itd ... paliwo tez tylko stacja i to dobre a jak spuszczane bylo paliwo do mycia zbiornika to bylo w miare czyste ale i tak nowe bylo wlane i nowy filterek

MOZE TAK SAMOCHOD JEST W WARSZTACIE DS-DIESELSYSTEM W NADARZYNIE WIEC MYSLE ZE WIEDZA CO ROBIA ALE I TAK SIE ZASTANAWIAM NAD TYMI WTRYSKAMI

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 23-10-2011, 08:51   

Blome napisał/a:
zbyszekm2 napisał/a:

PELNA PROCEDURA BYLA ZACHOWANA TZN mycie zbiornika wymiana filtra itd ... paliwo tez tylko stacja i to dobre a jak spuszczane bylo paliwo do mycia zbiornika to bylo w miare czyste ale i tak nowe bylo wlane i nowy filterek

MOZE TAK SAMOCHOD JEST W WARSZTACIE DS-DIESELSYSTEM W NADARZYNIE WIEC MYSLE ZE WIEDZA CO ROBIA ALE I TAK SIE ZASTANAWIAM NAD TYMI WTRYSKAMI

A czy masz chipa?

Blome 
Forumowicz

Wysłany: 23-10-2011, 09:27   

zbyszekm2 napisał/a:
A czy masz chipa?

nieeee samochod bez ingerecj zero przerabiania wszystko standart

jaceksu79 
Forumowicz

Auto: actyon sports
Wysłany: 23-10-2011, 12:13   

Jeszcze w swojej karierze nie spotkałem żeby padły wszystkie wtryski. W ogóle zacznijmy, że nie spotkałem się z tym aby padły wtryski w L200.
Jeżeli GT stwierdziło SCV i nie pomogło to mogę się domyślać, że coś pewnie działo się z ciśnieniem na listwie.
Proponuję mimo wszystko sprawdzić to przy podłączeniu do testera MUTIII i ewentualnie zrobić nagranie z jazdy. To co piszesz to mi śmierdzi na wiązkę od czujnika ciśnienia na listwie lub sam czujnik ciśnienia na listwie(nie wymienny) lub regulator ciśnienia(zawór bezpieczeństwa) na listwie.

Ale bez testera nie da się tego określić jednoznacznie.

PS> przy wymianie wtrysków w L200 lub nawet podmianie między cylindrami zawsze należy je przypisać do sterownika i wykonać następnie procedurę SQL czyli przyuczanie mikrodawki wtrysku- po przypisaniu powinien to wykonać z automatu na postoju.

I jeszcze jedno pytanie:
zawór SCV był wymieniany w ASO? czy w garażu? - SCV także trzeba zaadoptować do pompy po przez MUTIII
A głośna praca wtrysków mogła oznaczać bardzo wysokie ciśnienie na listwie ( właśnie wtedy kiedy SCV pada)

Blome 
Forumowicz

Wysłany: 23-10-2011, 12:50   

i mamy chyda setno sprawy bo ten zaworek to tak jak mowisz to SCV byl wymieniony w warsztacie ale naprawa polegala na tym ze przywiozlem nowy pan podszedl wykrecil stary wkrecil nowy i ok podlaczenia kompa nawet nie bylo ani nic w tym stylu .... wiec widze ze po tych wymianach musze skoczyc znow do GT na wgrania lub tam kodowanie tego wszystkiego wiec juz znam powod czemu wywala caly czas blad tego zaworka .... bo nawet jak z znajomym rozmawialem to sam powiedzial ze wtryski w l 200 sa niesmiertelne ale czasem i pech sie trafi ale widze ze dostalem juz info mysle ze o reszcie napisze w czwartek co i jak

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 23-10-2011, 19:24   

Blome napisał/a:
o sam powiedzial ze wtryski w l 200 sa niesmiertelne ale czasem i pech sie trafi ale widze ze dostalem juz info mysle ze o reszcie napisze w czwartek co i jak

Są śmiertelne i to nie rzadko. Najczęstsza przyczyna to paliwo.

ToMitsu 
Nowy Forumowicz

Auto: L200 2006 automat
Wysłany: 23-10-2011, 22:24   

Witajcie, mam pytanie przy okazji wątku z wtryskami. Czy jest jakaś reguła, konieczność okresowej kalibracji czy zestrajania wtrysków, czy wtryskami interesujemy się dopiero jak zaczynają się jakieś problemy, wyskakiwać błędy? Czy ustawienia wtrysków decydują o żywotności silnika i np. zużyciu paliwa? Może moje pytania są trywialne i świadczą o moim braku wiedzy w tym temacie ale człowiek całe życie się uczy a nie znalazłem na forum podobnego wątku.

jaceksu79 
Forumowicz

Wysłany: 23-10-2011, 22:36   

ToMitsu napisał/a:
Witajcie, mam pytanie przy okazji wątku z wtryskami. Czy jest jakaś reguła, konieczność okresowej kalibracji czy zestrajania wtrysków....

Tak.
Przyuczanie mikrodawki wstępnej wtrysku.
Robi się to(powinno-ale nie każdy serwis to zrobi, bo często L200 nie dają się przyuczyć-wyskakuje nieznany błąd programowy;ja na to i tak znalazłem sposób i wymuszałem) na każdym przeglądzie. L200 ze skrzynią automatyczną nie wymaga serwisowego przyuczania mikrodawki bo sam to wykonuje.
Nie przyuczona mikrodawka wtrysku powoduje telepanie silnikiem a w skrajnych przypadkach mocne dymienie i problem ze wzrostem obrotów. Po 3tys.obr już wtedy nie ma znaczenia bo przed wtrysk jest tylko do około 3tys.obr.
Pozdr.

ToMitsu 
Nowy Forumowicz

Auto: L200 2006 automat
Wysłany: 23-10-2011, 22:51   

Wielkie dzięki za odpowiedz, chociaż taka korzyść z jady na automacie, że przyuczanie wtrysków też jest automatyczne. Nie jestem tylko pewien, że jak coś się ustawia automatycznie to są to w pełni optymalne ustawienia.

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 23-10-2011, 22:55   

a lejący wtrysk uszkodzi tłok lub gniazdo zaworowe.

jaceksu79 
Forumowicz

Wysłany: 23-10-2011, 23:13   

ToMitsu napisał/a:
...Nie jestem tylko pewien, że jak coś się ustawia automatycznie to są to w pełni optymalne ustawienia.

w tym przypadku nie ma nic do rzeczy- jest dokładnie tak samo jakby wymuszać sztucznie.
Ps. nie zaobserwowałeś czasami zmieniającej się pracy silnika i telepania na wolnych obrotach i w pozycji P(nie mylić z włączającą się sprężarką klimy)? - to właśnie jest moment przyuczania

Blome 
Forumowicz

Wysłany: 30-10-2011, 12:31   

ja moge powiedziec tyle ze BARDZO ALE TO BARDZO CHCE PODZIEKOWAC KOLEDZE jaceksu79 ZA BARDZO DOBRY KONTAKT BARDZO DOBRE PORADY I BARDZO FACHOWA WIEDZE :) NO I ZE MISIEK ZNOW JEST W WARSZTACIE I DALEJ GO ROBIA I W NIEDLUGIM CZASIE SPOTKAMY SIE W SERWISIE W BIALYMSTOKU :)

firomi 
Nowy Forumowicz

Auto: l200
Wysłany: 28-10-2020, 12:24   pomoc

jaceksu79 napisał/a:
ToMitsu napisał/a:
Witajcie, mam pytanie przy okazji wątku z wtryskami. Czy jest jakaś reguła, konieczność okresowej kalibracji czy zestrajania wtrysków....

Tak.
Przyuczanie mikrodawki wstępnej wtrysku.
Robi się to(powinno-ale nie każdy serwis to zrobi, bo często L200 nie dają się przyuczyć-wyskakuje nieznany błąd programowy;ja na to i tak znalazłem sposób i wymuszałem) na każdym przeglądzie. L200 ze skrzynią automatyczną nie wymaga serwisowego przyuczania mikrodawki bo sam to wykonuje.
Nie przyuczona mikrodawka wtrysku powoduje telepanie silnikiem a w skrajnych przypadkach mocne dymienie i problem ze wzrostem obrotów. Po 3tys.obr już wtedy nie ma znaczenia bo przed wtrysk jest tylko do około 3tys.obr.
Pozdr.

Witam kolegów,
mam problem ponieważ moje L200 nie chce się przyuczać do dawki paliwa po wymianie wtryskiwacza. Wtryskiwacz przypisałem bez problemu natomiast kiedy chcę przejść procedurę przyuczania dawki paliwa wyskakuję błąd dwa razy udało mi się rozpocząć procedurę(nie wiem jak bo po po prostu klikałem i za którymś razem rozpoczynało przyuczenie) temperatura wody 88 stopni samochód na ręcznym radio światła wyłączone akumulator nowy.
Kolega @jaceksu79 pisze o wymuszeniu ale niestety nie napisał jak to zrobić więc proszę o pomoc
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu