Problem z Elektryka(chyba) |
Autor |
Wiadomość |
Pyrchu
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 16v 1.8
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-09-2011, 09:45 Problem z Elektryka(chyba)
|
|
|
Witam.
Mam taki problem ze po ladowanu akumulatora to poszlo mi chyba jakies zwarcie po kablach jak go podpinalem. bo nie dziala mi teraz kila rzeczy( el.szyby, centralny, radio, ogrzewanie szyb, lampka w auce). Ogladalem bezpieczniki i wszystkie sa dobre. Moze mi ktos powiedziec co tu sie moglo stac? |
|
|
|
 |
racenty
Mitsumaniak
Auto: Carisma HB 97r. 1.8 85kw ASB
|
Wysłany: 09-09-2011, 10:32
|
|
|
Podłączyłeś na odwrót akumulator lub naładowałeś go odwrotnie i ma plus na minusie i minus na plusie.. Tak przypuszczam |
|
|
|
 |
fenix872
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.8GDI 125 KM 1998r
|
Wysłany: 09-09-2011, 12:47
|
|
|
na pewno wszystkie dobre?? sprawdź ten z oznaczeniem akumulatora bodajże ma 100A
racenty napisał/a: | Podłączyłeś na odwrót akumulator lub naładowałeś go odwrotnie i ma plus na minusie i minus na plusie.. Tak przypuszczam |
tak może być jak kiedyś na szybko składałem wszystko do kupy i na odwrót zwarłem klemy trochę iskier a później same problemy |
_________________ Szybko jeździsz... wolno Cię niosą... |
|
|
|
 |
guziec
Mitsumaniak Sebastian
Auto: carisma 1.8GDI 98r
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Lis 2008 Posty: 77 Skąd: Głogów
|
Wysłany: 09-09-2011, 16:25
|
|
|
kolego sprawdź bezpieczniki pod maską, te co siedzą w takim żółtym koszyczku, na pewno jeden z nich się uszkodził |
_________________ 1/4 mili z MITSUBISHI to jak łowienie ryb z dziwką - jest fajnie ale nie po to ją masz
 |
|
|
|
 |
racenty
Mitsumaniak
Auto: Carisma HB 97r. 1.8 85kw ASB
|
Wysłany: 09-09-2011, 20:02
|
|
|
Jeśli podłączyłeś na odwrót aku, lub go źle naładowałeś to trzeba sprawdzić dokładnie bezpieczniki i przekaźniki, potem przewody a na koniec komputer. Znam to z własnej autopsji. |
|
|
|
 |
dewu123
Mitsumaniak 02523/KMM Maniak

Auto: Carisma DID+ 1,9 130KM
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Kwi 2011 Posty: 276 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 12-09-2011, 11:05
|
|
|
guziec napisał/a: | kolego sprawdź bezpieczniki pod maską, te co siedzą w takim żółtym koszyczku, na pewno jeden z nich się uszkodził |
Masz racje na pewno "walnął" Ci jeden z 3 bezpieczników w żółtym koszyczku pod maską. wszystkie 3 podłączone są szeregowo i jak 1 pada to reszt też. wymień będzie śmigać, przerabiałem już to;). |
_________________ <==Rzuć okiem na moją Cari;)==>
 |
|
|
|
 |
wardog
Nowy Forumowicz STAY BACK 100 M
Auto: Carisma 1.9 DID 2003
|
Wysłany: 18-09-2011, 12:46
|
|
|
Witam wszystkich , często przeglądałem , ale czas najwyższy było się zarejestrowac , dokładnie tak jak koledzy mówią żółty koszyczek i wymiana w nim jednego z bezpieczników czyni cuda , u mnie objawy byly takie
brak oświetlenia w środku
mimo iż przy kończeniu jazdy i wyłączonej klimie , odpalany na nowo już miał ją włączoną
zawsze wyłaczone radio przy starcie na nowo mimo iż wyłączany był na grającym
reset ustawień OQ
przy załączanym alarmie sygnalizował 3 sygnałami ( jak są nie domknięte dzrwi , szyby maska)
no i przeczytałem ten wątek i się uradowałem , wszystko wróciło do normy po wymianie bezpiecznika 10K w magicznym żótym koszyczku DZIEKI KOLEDZY !!!!
i zapomniałem dodać po zmianie bezpiecznika nie wszystko grało , więc zaczołem wyciągać wszystkie i sprawdzać i się okazało jak przetarłem styki wkładaniem i wyciąganiem to zatrybilo wszystko |
|
|
|
 |
Sxizo
Mitsumaniak

Auto: Turboutek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Sty 2011 Posty: 324 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-11-2011, 09:59
|
|
|
Tylko jak wyciągnąć ten koszyczek żeby go nie urwać? Siedzi jak przyklejony. |
|
 |
p_lewinski [Usunięty]
|
Wysłany: 11-11-2011, 18:29
|
|
|
Koszyczek ma po obu stronach na dolnej krawędzi zatrzaski, aby go zdjąć należy je delikatnie odgiąć płaskim wkrętakiem. |
|
|
|
 |
Sxizo
Mitsumaniak

Auto: Turboutek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Sty 2011 Posty: 324 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12-11-2011, 10:50
|
|
|
Poradziłem sobie kombinerkami. Chwyciłem za jedną krawędź i delikatnie,jednostajnie ciągnąłem aż wyskoczyło |
|
 |
|