[MSS DID] Piszczące tylne zawieszenie |
Autor |
Wiadomość |
moses
Nowy Forumowicz Nowicjusz
Auto: Mitsubishi Space Star 1.9 D-ID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-09-2011, 09:21 [MSS DID] Piszczące tylne zawieszenie
|
|
|
Witam Was
Nie mogę zlokalizować tzw "piszczenia" zawieszenia z tyłu w moim space star 2002 po lifcie 1,9 DID. Zawieszenie piszczy zazwyczaj jadąc po nierównościach. Może mieliście podobne problemy. |
|
|
|
 |
emjot
Mitsumaniak

Auto: Space Star '02 Family 1.6 LPG
|
Wysłany: 06-09-2011, 11:25
|
|
|
Też mam takie piski. Pewnie jakaś guma już nie wyrabia, ale co to jest nie mam pojęcia. |
|
 |
Manuela
Mitsumaniak Blue Gwiazdeczka

Auto: Space Star 1,9 DID JAM '02
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 02 Gru 2009 Posty: 699 Skąd: Warszawa - Grochów
|
Wysłany: 07-09-2011, 08:37
|
|
|
Mój też popiskuje i zaczyna mnie to wkurzać :/ |
|
 |
słoik
Mitsumaniak
Auto: MSS 2000 1,3
|
Wysłany: 07-09-2011, 13:08
|
|
|
U mnie to samo. Jak jadę sam to z Bogiem sprawa głośniejsza muzyka i tyle ale jak z dzieciakami to idzie normalnie oszaleć |
|
|
|
 |
marcepan [Usunięty]
|
Wysłany: 07-09-2011, 21:43
|
|
|
trzeba zajrzeć pod spódnice i popsikać WD wszystko co może piszczeć. Sam mam taki zamiar. |
|
|
|
 |
pablo eldiablo
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
|
Wysłany: 08-09-2011, 07:01
|
|
|
marcepan napisał/a: | trzeba zajrzeć pod spódnice i popsikać WD wszystko co może piszczeć. Sam mam taki zamiar. |
WD40 i preparaty temu podobne nie nadają się do smarowania - to są środki penetrujące i wypierające m.in. wodę - efekt smarowania jest bardzo krótkotrwały. |
|
|
|
 |
Manuela
Mitsumaniak Blue Gwiazdeczka

Auto: Space Star 1,9 DID JAM '02
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 02 Gru 2009 Posty: 699 Skąd: Warszawa - Grochów
|
Wysłany: 08-09-2011, 07:50
|
|
|
pablo eldiablo napisał/a: | WD40 i preparaty temu podobne nie nadają się do smarowania | własnie też mi sie tak wydawało. No i nie jestem przekonana co do smarowania gumy, nic się tam nie pożre? Może macie jakieś sugestie co do smarunku którego można bezpiecznie użyć do wszystkiego? Mi się wydaje, że to piszczenie wydobywa się z amortyzatora lub blisko pojętej okolicy. |
|
 |
marcepan [Usunięty]
|
Wysłany: 08-09-2011, 09:09
|
|
|
przepraszam oczywiście samo WD to za mało, zwykłym smarem można przecież nasmarować sprężyny i inne.. |
|
|
|
 |
tremba
Forumowicz
Auto: Pajero II 2,8 Long AT
|
Wysłany: 08-09-2011, 13:57
|
|
|
Stawiam na tuleje wachacza, wejdz pod woz i niech ktos Ci go rozbuja-szybko znajdziesz. Niestety WD pomaga doraznie, a wymiana czasochlonna bo trzeba pozniej ustawic zbieznosc. |
|
|
|
 |
szkuba
Forumowicz
Auto: MSS 1.3 GL 2000r.-sprzedany
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Sie 2007 Posty: 190 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 09-09-2011, 22:28
|
|
|
WD zdecydowanie nie wolno stosować bo zawiera rozpuszczalniki dobre na odkręcenie śrub ale do gumy się nie nadają bo ją rozpuszczają tak jak i tworzywa sztuczne. Jedynymi elementami które mają prawo normalnie piszczeć to ew gumy w których się obraca się tylny stabilizator. Normalnie wszystkie pozostałe tuleje się nie obracają. Zawieszenie pracuje wykorzystując elastyczność gumy w tulejach metalowo-gumowych. Więc albo piszczy wspomniana tuleja stabilizatora albo któraś z tulei metalowo-gumowych która się popsuła lub odkręciła. Do smarowania gumy można używać smarów na bazie silikonów np. smarów do prowadnic hamulcowych albo tłoczków. Jest jeszcze trzecia możliwość gdzie takie piski może wydawać uszczelnienie amortyzatora. |
_________________ Kuba |
|
|
|
 |
daniel_b11
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1,3 2000r.
|
Wysłany: 03-11-2011, 11:44
|
|
|
Miałem u siebie dokładnie ten sam problem.
Próbowałem zlokalizować to piszczenie kilkukrotnie i dopiero za którymś razem okazało się że to guma w tulei wahacza poprzecznego od strony koła. popsikałem wd i przestało piszczeć na kilka dni. Teraz jak jest już trochę mokro problem zanikł. A jak tylko jest sucho dłuższy czas to zdarza mu się popiskiwać. Postaram się nasmarować to jakimś smarem. Ale nie będzie to takie łatwe ponieważ ta tuleja siedzi w drugim wahaczu wiec trzeba się nagimnastykować aby to dokładnie posmarować. |
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 04-11-2011, 13:50
|
|
|
Ja z własnych doświadczeń mogę polecić smar grafitowo-molibdenowy. Smaruje świetnie i długo się trzyma ale za to cholernie brudzi. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
|