Pękła przednia szyba |
Autor |
Wiadomość |
Manysh [Usunięty]
|
Wysłany: 30-11-2006, 16:28 Pękła przednia szyba
|
|
|
no jestem w szoku własnie kupiłem wycieraczki dzis i zauwazyłem ze pekła mi przednia szyba w prawym dolnym rogu jaka moze byc tego przyczyna no i jaki jest koszt wymiany w polsce |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 30-11-2006, 18:52
|
|
|
Naprężenia nadwozia - z reguły szyby pękają same z siebie w autach po poważnych dzwonach, gdzie była naruszona konstrukcja. |
|
|
|
 |
Manysh [Usunięty]
|
Wysłany: 30-11-2006, 20:01
|
|
|
a jesli nie jest po wypadku to co to mogło byc ? bo chyba mam za duze cisnienie w oponkach tak mi sie wydaje ...... no i czy droga ta szyba ? |
|
|
|
 |
carisma1 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-11-2006, 20:12 szyba
|
|
|
340 zeta z wymianą i przeklejeniem nalepki- to w serwisach z serii autoszyby. Mój dalszy znajomy blacharz mając wobec mnie dług wdzięcznosci wymienił mi ,,podobno" po kosztach za 150 zeta, to tak z ciekawości ile serwisy zarabiają
PS oczywiście szyba nie jest oryginalna. |
|
|
|
 |
Manysh [Usunięty]
|
Wysłany: 30-11-2006, 20:37
|
|
|
jeszcze jedno pytanie ja mam angola czy był by problem gdybym chciał wymienic w Polsce tą szybe .................... bo i tak sie wybieram ..............i poza tym to tu w angli sie nie czepiają tego ale przed przeglądem musze ja wymienic . Pekniecie nie jest duze czy moge tak jezdzic jakis czas czy to niebezpieczne ? |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 30-11-2006, 21:20
|
|
|
Pęknięcie samo w sobie nie jest niebezpieczne, ale narażasz się na mandat i zatrzymanie dowodu rej. jak Cię niebiescy zatrzymają do kontroli. |
|
|
|
 |
deadly [Usunięty]
|
Wysłany: 30-11-2006, 21:29
|
|
|
szyby przednie do obu carism sa takie same koszt szyby ostatnio jak zbiłem podczas wymiany wycieraczek to 240 szyba z przyciemnianym paskiem na górze i 80.
pozdro i współczuje |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 30-11-2006, 21:46
|
|
|
U mnie tez pekla. Mialem odprysk od kamienia, przyszla zima i pierw poszla mala ryska a potem wielkie pekniecie. Za szyba jak dobrze pamietam dalem 340zl z wymiana. Kupilem w szybexie, szybeksie nie pamietam jak sie pisze |
|
|
|
 |
Manysh [Usunięty]
|
Wysłany: 30-11-2006, 21:46
|
|
|
dzieki za porady chłopy .............. Slo_mo w angli widziałem wiele samochodów z peknietą szybą i policja raczej nie reaguje wiec zaryzykuje i pojezdze tak pare miechów bo tu mnie to ok 115 F by to kosztowało |
|
|
|
 |
zulu [Usunięty]
|
Wysłany: 30-11-2006, 22:10
|
|
|
Manysh napisał/a: | a jesli nie jest po wypadku to co to mogło byc ? bo chyba mam za duze cisnienie w oponkach tak mi sie wydaje ...... no i czy droga ta szyba ? |
Pewno za szybko jeździsz
Koledze w całkiem nowym wozku pękła po kilku miesiącach, a zwykł gnać ostro po mazurskich szosach. |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 01-12-2006, 11:35
|
|
|
slo_mo napisał/a: | z reguły szyby pękają same z siebie w autach po poważnych dzwonach | Albo w nowych autkach podczas pierwszej ostrej zimy - to w przypadku gdy nie zachowano prawidłowej technologii wklejania. Z tego powodu, przy wymianie szyby warto postarać się o pisemną gwarancję. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 01-12-2006, 11:55
|
|
|
Widocznie na wertepach nadwozie mocno pracuje i sie jakoś ugina co ma wpływ na szybę i powoduje że czasem pęknie. Z pewnością pomogła by rozpórka założona pod maską w komorze silnika tak by solidnie spinała McPersony górą ze sobą. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
mario-borek [Usunięty]
|
Wysłany: 01-12-2006, 16:43
|
|
|
Czasami potrrafi pęknąć przy zjeżdzie z krawężnika.
Ja mam małe pęknięcie po kamieniu na samym środku szyby i tak już trzeci rok i się nie powiększa a na przęglądach sie tego nie czepiają mimo że robie je w autoryzowanej stacji Opla więc spoko w poprzednim aucie też miałem pękniętą szybe i na preglądzie co najwyżej mówili mi abym to naprawił do następnego razu.
Jeżeli Ci to zbytnio nie przeszkadza to ja bym to zostawił. |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 01-12-2006, 16:48
|
|
|
jezeli pekniecie nie jest duze, i szyba nie rozwarstwia sie ( nie dostaly sie do niej pecherzyki powietrza oraz jezeli pekniecie nie znajduje sie w polu widzienia kierowcy) to jest mozliwa naprawa szyby . tak tak naprawa, nie wymiana .kosztuje ona zdecywowanie mniej niz wymiana, a po jej naprawie praktycznie nie ma sladu . |
|
|
|
 |
mario-borek [Usunięty]
|
Wysłany: 01-12-2006, 17:40
|
|
|
Przez rok a potem wszystko wraca do normy czyli do pękniętej szyby , przerobiłem już to jedyny plus to to że pęknięcie nie powiększa się bo nawiercają końcówki pęknięć. |
|
|
|
 |
|