[EA2A/W 2.0] Nie sprawny układ chłodzenia |
Autor |
Wiadomość |
Goddox
Nowy Forumowicz

Auto: Galant EA2A
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-12-2011, 19:17 [EA2A/W 2.0] Nie sprawny układ chłodzenia
|
|
|
Witam, kilka dni temu zauważyłem kilka niepokojących mnie rzeczy.
Silnik normalnie sie grzeje, tak przynajmniej mi sie wydaje, juz po kilku minutach wskazówka temp dochodzi do ok połowy i sie zatrzymuje. Niby ok ale gdy otworze maske tuż po zatrzymaniu ze spodu chłodnicy widać jak ulatuje jakaś para, nie wiem czy to naturalny objaw. Po zagrzaniu silnika znacznie zwieksza mi sie poziom płynu w zbiorniku wyrównawczym, po wystygnieciu spada znow do 'max'. Ok tygodnia temu zmieniałem płyn na Borygo, szybko z koloru różowego zrobił sie zielony. Moze to oznaczać, że olej dostaje sie do układu? Może układ jest zapowietrzony albo poprostu jakiś brud zatyka chłodnice? Po odkręceniu korka wlewu w chłodnicy widać jak paruje chociaż płyn jest ledwo ciepły. Wg instrukcji powinno wejść ok 6l płynu a mi wlazło niecałe 5l. Może ktoś wie w czym problem jeśli takowy istnieje. Z góry przyznaje sie, że nie spusciłem starego płynu z bloku silnika. To może wyjaśniać dlaczego weszło tylko 4.5l ale dlaczego skacze poziom płynu w zbiorniczku i skąd ta para? |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 18-12-2011, 19:32
|
|
|
Na jakim płynie jezdziłeś poprzednio ? nie spuszczony do końca wymieszał się i zmienił barwę , poziom bedzie sie zwiekszał jak sie rozgrzeje, na zimnym powinno być min w zbiorniczku ,
Nie puszcza ci chłodnica nie ma wycieków nie jest mokra u dołu ? |
|
|
|
 |
Goddox
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 18-12-2011, 19:49 [EA2A/W 2.0] Nie sprawny układ chłodzenia
|
|
|
Samochód nie dawno ze znajomym sprowadziliśmy z Niemiec, nie wiem jaki płyn był zalany wcześniej ale ewidentnie potrzebował wymiany. Troche sie pospieszyłem i nie patrzyłem wcześniej czy chłodnica od spodu jest mokra, a troche porozlewałem przy wymianie dopiero teraz dokładnie wytarłem i jutro po pracy zobacze czy cieknie. Tzn w zbiorniku poziom powienien być na 'min' przy zimnym silniku a po rozgrzaniu to normalne, że sie podnosi czy coś nie tak zrozumiałem? |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 18-12-2011, 20:01
|
|
|
Goddox napisał/a: | Tzn w zbiorniku poziom powienien być na 'min' przy zimnym silniku a po rozgrzaniu to normalne, że sie podnosi czy coś nie tak zrozumiałem? |
Tak własnie jest |
|
|
|
 |
Goddox
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 18-12-2011, 20:16 [EA2A/W 2.0] Nie sprawny układ chłodzenia
|
|
|
Dzieki, wygląda na to że mam jeden kłopot z głowy.
Jutro zajrze pod chłodnice i zobacze czy coś się święci, możliwe że parował płyn który wyprysnął gdzieś w okolice kolektora (nie chciało mi się szukać lejka i rozlałem) |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 18-12-2011, 20:56
|
|
|
Rozszczelnienie chłodnicy w tym modelu to niestety częsty problem. Czyli radzę się jej przyjrzeć. P.S. Miło mi, że masz zdjęcie mojego Galanta w avatarze, Twój jest identyczny? |
|
|
|
 |
deejay
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Pomógł: 155 razy Dołączył: 26 Wrz 2006 Posty: 6099 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 18-12-2011, 21:21
|
|
|
Myśle że odparowuja resztki płynu który rozlałeś po chłodnicy gdy wlewałeś płyn Proponuje podłożyc na noc kawałek kartonu pod auto i rano wszystko sie wyjaśni czy jest wyciek |
|
|
|
 |
Goddox
Nowy Forumowicz

|
Wysłany: 18-12-2011, 21:28 [EA2A/W 2.0] Nie sprawny układ chłodzenia
|
|
|
Nie zauważyłem ubytków płynu, mam nadzieje jednak że chłodnica jest ok. Sprawdze jutro to dam znać, coś sie nie moge zebrać żeby zrobić to od początku do końca.
No tak.. avatar Ładny, jeśli Twój to gratuluje Nie mam zdj swojego a ten mi sie spodobał i musiałem go ustawić ( na okres przejściowy). Oczywiście zmienie jak tylko zrobie zdj |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 18-12-2011, 21:38
|