[II 2.0 DID] pulsująca kontrolka świec żarowych |
Autor |
Wiadomość |
lexus
Mitsumaniak lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 13 razy Dołączył: 12 Mar 2010 Posty: 1122 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 15-11-2010, 22:29 [II 2.0 DID] pulsująca kontrolka świec żarowych
|
|
|
Witam właśnie wróciłem z dużej trasy(1400kmw jedną stronę) i po długim grzaniu autostradą 150 ,160k/gdz zapaliła mi się kontrolka świec żarowych.Kontrolka zaczeła pulsować wtedy kiedy zwolniłem i spadły obroty .Poza tym nic sie nie działa pózniej dalej grzałem na banach i dalej się swiecila tak około 30min ,póżniej zgasła , i za jakiś czas znowu zaczeła mrugać też na wolniejszych obrotach,Póżniej znów zgasła kiedy się zatrzymałem i wtedy usłyszałem wyrażny trzask coś bodobnego do włączanej klimy czy coś i kontrolka zgasła .Dodaję że jechałem w okropnym deszczu .Wracając do kraju nic sie nie działo . Czy macie jakieś sugestie ,co to mogło być, w instrukcji nic nie ma w tym temacie . |
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 15-11-2010, 22:46 Re: pulsująca kontrolka świec żarowych
|
|
|
lexus napisał/a: | Witam właśnie wróciłem z dużej trasy(1400kmw jedną stronę) i po długim grzaniu autostradą 150 ,160k/gdz zapaliła mi się kontrolka świec żarowych.Kontrolka zaczeła pulsować wtedy kiedy zwolniłem i spadły obroty .Poza tym nic sie nie działa pózniej dalej grzałem na banach i dalej się swiecila tak około 30min ,póżniej zgasła , i za jakiś czas znowu zaczeła mrugać też na wolniejszych obrotach,Póżniej znów zgasła kiedy się zatrzymałem i wtedy usłyszałem wyrażny trzask coś bodobnego do włączanej klimy czy coś i kontrolka zgasła .Dodaję że jechałem w okropnym deszczu .Wracając do kraju nic sie nie działo . Czy macie jakieś sugestie ,co to mogło być, w instrukcji nic nie ma w tym temacie . |
Coś z wtryskami na bank się dzieje. Może zasyfione są..... Kolega miał podobnie w Mondziaku i 2 wtryski miał do wymiany. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
lexus
Mitsumaniak lexus

|
Wysłany: 15-11-2010, 22:57
|
|
|
Mam nadzieje że nie może to przez jazdę po mieście albo kiepskie paliwo ,podobno w różnych autach może co innego oznaczać ,nawet awarie oświetlenia lub włącznik stopu.A tak na marginesie powinno coś dodatkowego się zapalić jakaś kontrolka silnika czy cos ,a tu tylko ta spiralka i nic w instrukcji |
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 15-11-2010, 23:15
|
|
|
lexus napisał/a: | Mam nadzieje że nie może to przez jazdę po mieście albo kiepskie paliwo ,podobno w różnych autach może co innego oznaczać ,nawet awarie oświetlenia lub włącznik stopu.A tak na marginesie powinno coś dodatkowego się zapalić jakaś kontrolka silnika czy cos ,a tu tylko ta spiralka i nic w instrukcji |
Objawy identyczne, tzn pulsująca kontrolka świec żarowych w czasie jazdy. Potem zaczął mu strasznie kopcić. 2 wtryski miał do regeneracji. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
lexus
Mitsumaniak lexus

|
Wysłany: 16-11-2010, 09:58
|
|
|
U mnie zero objawów kopcenia ,pali mało żywo reaguje na gaz słowem żadnych innych objawów że coś się dzieję ,mam nadzieje że to może jakiś błąd ewentualnie sprawa deszczu i wiatru (jak jechałem to około 450km było urwanie chmury i wiatr 100km/godz. a u nas powiedzieli że niemcy belgowie i holendry mają powodzie )Oczywiście ja grzałem 150 bo się spieszyłem i może gdzieś podlało jakieś przewody .W drodze powrotnej nic sie nie działo . |
|
 |
gomezlodz
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II Intense
|
Wysłany: 10-01-2012, 21:51
|
|
|
Witam Serdecznie
Odświeżę temat.
Od jakiegoś czasu (ok. pół roku) mam te same objawy tzn. co jakiś czas zapala się i miga kontrolka świec żarowych. Ponadto gdy ta miga po pewnym czasie komputer wyłącza sam system ASC i wyświetla komunikat o konieczności wizytyw ASO. Aktualny przebieg 110.000 km.
Dziś po zasygnalizowaniu obu błędów podłączyłem miśka do komputera i odziwo ten nie wykazał żadnych błędów w zespole silnika (bo tylko to mógł zdjagnozować),czyli to nie problem wtrysków.
Może ktoś już wie w czym problem.
Jak zdjagnozuję powód to się podzielę wiedzą.
Pozdrawiam forumowiczów |
|
|
|
 |
jaceksu79
Forumowicz

Auto: actyon sports
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lip 2011 Posty: 850 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 10-01-2012, 21:56
|
|
|
Masz hak holowniczy? i czy oryginalną wiązkę elektryczną? |
|
|
|
 |
gomezlodz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-01-2012, 22:33
|
|
|
Haka nie mam, a wiązkę raczej orginalną bo nic przy nim nie grzebałem |
|
|
|
 |
jaceksu79
Forumowicz

|
Wysłany: 10-01-2012, 23:42
|
|
|
gomezlodz napisał/a: | a wiązkę raczej orginalną bo nic przy nim nie grzebałem |
nie to miałem na myśli, ale jak haka nie masz to mniejsza z tym...
rozumiem, że podłączeni do tego komputera to był jakiś uniwersalny tester? |
|
|
|
 |
gomezlodz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-01-2012, 13:04
|
|
|
Tak to był jakiś uniwersalny tester, ale połączył się z systemem więc mam nadzieję że odczyt był prawidłowy. |
|
|
|
 |
lexus
Mitsumaniak lexus

|
Wysłany: 11-01-2012, 15:44
|
|
|
Sprawdz czy światła stopu włączają sie za każdym naciśnięciem chamulca ,bo była akcja przywoławcza ,VW-genach to właśnie brak stopu często jest przyczyną mrugającej kontrolki świec ale nie tylko |
|
 |
jaceksu79
Forumowicz

|
Wysłany: 11-01-2012, 17:44
|
|
|
gomezlodz napisał/a: | mam nadzieję że odczyt był prawidłowy. |
w 80% przypadków nie do końca...
np. uniwersalny nie pokaże Tobie spalonej świecy..
[ Dodano: 11-01-2012, 17:56 ]
lexus, u Ciebie co było przyczyną? |
|
|
|
 |
lexus
Mitsumaniak lexus

|
Wysłany: 11-01-2012, 18:01
|
|
|
U mnie problem był ze stopem. Co kilkanaście razy naciskając pedał hamulca światła się nie zapalały, ale nie miałem problemu z asc.Ale ciekawostka mut nic nie wykazał zero błędów.dopiera sam zauważyłem że cofając stop się nie zapalił i wymienili mi na akcji włącznik i od tej pory jakiś rok spokój |
|
 |
jaceksu79
Forumowicz

|
Wysłany: 11-01-2012, 18:07
|
|
|
moje Pytanie dotyczyło kontrolki świec żarowych |
|
|
|
 |
lexus
Mitsumaniak lexus

|
Wysłany: 11-01-2012, 18:15
|
|
|
Szczerze to nie wiem czy kontrolowali świece zajechałem do ASO podłączyli muta i wymienili włącznik stopu .Więcej nie pytałem tym bardziej że pomogło. |
|
 |
|