NOWY ZAKUP NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ |
Autor |
Wiadomość |
pawel11
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-01-2012, 21:59 NOWY ZAKUP NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ
|
|
|
WITAM.
Niedawno nabyłem Pinina 1.8 GDI Z 1999r. z przebiegiem 150tys km.
Chciałbym się dowiedzieć na co zwrócić uwagę podczas eksploatacji. Wymieniłem narazie olej bo poprzedni właściciel chyba o nim zapomniał i było słychać hydropopychacze i nadal je troszkę słychać i chyba będą do wymiany, na dniach będę wymieniał rozrząd i spr to dokładnie. po za tym mam kilka drobnych pytań:
1. jak z wymiana oleju w dyferencjalne, skrzyni itp. jaki najlepszy będzie i co jaki czas?
2. Czy kiedy jeżdżę na tylnym napędzie to na liczniku też powinny palić się tylne koła? u mnie jest tak że tył nie pali się wcale jedynie jak włącze na 4h to pali się sam przód. do tego albo sie pali albo mruga co pare sek. pomaranczowa kontrolka na srodku między przodem a tyłem. czy tak powino być ze wskaźnikiem napędów czy coś z nim nie tak?
3. czy przy załączaniu któregoś z napędów powinno się zatrzymać czy można to robić do jakiejś prędkości?
4. w jakich warunkach i do jakich prędkości powinno używać się napędu 4hlc i 4llc?
to by chyba było na tyle... proszę o pomoc i jakieś porady, gdyż to moje 1 autko "terenowe".
z góry dzieki za odp.
pzdr.
Paweł |
|
|
|
 |
Daromen
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1.8 GDI
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Wrz 2008 Posty: 98 Skąd: Żywiec
|
Wysłany: 16-01-2012, 23:03
|
|
|
Witaj!!!
Jezeli chodzi o oleje w napedach to w moim przypadku wygladalo to tak
- przedni most: Elf 80W90
- skrzynia biegow,skrzynia redukcyjna: Valvoline SAE 75W90 GL4
- tylny most: Shell Spirax A 90LS (jezeli posiadasz LSD,powinna byc naklejka kolo sruby kontrolnej poziomu oleju i tam pisac czy jest LSD)
Jesli chodzi o 2 pytanie to jesli jezdzisz na tylnym napedzie to powinny byc podswietlone tylne kola,jesli nie swieca to pierwsze co sprawdz to zarówke ktora jest odpowiedzialna za to podswietlenie.Kontrolka pomaranczowa mnie rowniez mruga podczas jazdy nierownomiernie ale tym sie nie ma co przejmowac (nie powinna mrugac),pierwsze co to sprawdz czujnik odpowiedzialny za to poswietlanie,znajdziesz go latwo odlaczajac wtyczki po kolei od czujnikow,w momencie gdy przestanie mrugac to znaczy ze to ten czujnik,moze pomoze jego przeplukanie
Trzecie pytanie to zmiana ustawien dzwigni miedzy przelozeniami 2H,4H oraz 4hlc powinna odbywac sie przy predkosci ponizej 100km/
Jesli chodzi o ostatnie pytanie to przelozenia 4HLC uzywasz w ciezkim terenie,blocie,glebokim sniegu a reduktora 4LLC uzywasz wtedy kiedy potrzebna jest wieksza moc,przy jeszcze ciezszych warunkach,przy zjezdzaniu i wjezdzaniu na duze wzniesienia
Tak na marginesie to sprawdz sobie rure wlewu paliwa jest ona dostepna w nadkolu oslonieta obudowa plastikowa,lubi ona bardzo rdzewiec i warto ja zakonserwowac!!
Pozdrawiam. |
_________________ Pajero Pinin 1.8 GDI
 |
Ostatnio zmieniony przez Daromen 17-01-2012, 10:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pawel11
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-01-2012, 01:09
|
|
|
a co ile powinno wymieniać się ten olej? a na tym napędzie HLLC można jeździć na 2 biegu i wzwyż? slyszalem ze to tylko bieg do wyjazdu jak sie zakopie i ze mozna tylko na 1....
co do rury to nie spr. ale dzieki za info to obejrzę co się tam dzieje. ogolnie wszytsko jest jak narazie tylko slychać to hydro i czasem jakby straci obroty i gaśnie nie trzyma równych ale to może z powodu tego hydro. A co do tego LSD to co to jest? i wtedy jak mam to jakiś inny olej czy cos czy jak to wygląda? |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 17-01-2012, 07:04
|
|
|
Daromen napisał/a: | Trzecie pytanie to zmiana ustawien dzwigni miedzy przelozeniami 2H,4H oraz 4hlc powinna odbywac sie przy predkosci ponizej 100km/
|
Hm.. nie jeździłem Pininem ale.... czy załączenie np. 4HLC przy 90 km/h i niecałkowicie prostej trajektorii jazdy nie zabije kolegi Przecież to blokada międzyosiowa , przy załaczeniu w czasie jazdy na łuku, wyląduje w rowie , na drzewie czy innym użytkowniku drogi.
4HLC i 4LLC załacza się zawsze na postoju z lewarkiem biegów w połozeniu N. Tak tez mówi instrukcja producenta pojazdu.
LSD =Low Slip Differential czyli mechanizm róznicowy o niepełnym ( zwiekszonym) tarciu.
Jest to namiastka blokady mechanicznej dyferencjału polegająca na blokowaniu tarcz ciernych w przypadku poslizgu jednego koła. Wymaga specjalnie do niego przeznaczonego oleju. Na zwykłym nie bedzie działał jako samoblokujący. |
|
|
|
 |
Daromen
Forumowicz

|
Wysłany: 17-01-2012, 08:49
|
|
|
Witam,w instrukcji od Pinina pisze ze przelozenie 2h.4h i 4hlc mozna zmieniac ponizej 100km/h, osobiscie tak nie robie, zawsze na postoju lub powolutku jadac...
Reduktora czyli 4llc mozna uzywac na kazdym biegu,nic nie pisze w instrukcji do jakiej predkosci, chyba ze jest to automat to 4 biegu nie da sie wrzucic,a olej wymienia sie gdzies co 80-90 tys jak co to mnie poprawcie. |
 |
|
|
|
 |
pawel11
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-01-2012, 10:46
|
|
|
a jesli nie posiadam lsd to jaki olej? |
|
|
|
 |
Daromen
Forumowicz

|
Wysłany: 17-01-2012, 11:05
|
|
|
No to wtedy zwykły taki sam jak ja np. zastosowałem w przednim mechanizmie czyli Elf 80W90, z tym ze jesli niema naklejki to tez nie jest powiedziane ze niema tam LSD bo przeciez mogła sie odkleic, tutaj przeczytasz o smarowaniu w napedach http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=33269 |
 |
|
|
|
 |
zuk21
Forumowicz
Auto: Pajero Pinin 2.0 GDI 5D
|
Wysłany: 17-01-2012, 14:36
|
|
|
Koledzy, wg mnie 4HLC załączamy tylko i wyłącznie na postoju. Pomiędzy 2H i 4H śmiało można maglować do 100km/h. Co prawda powyżej 40km/h nie maglowałem, ale zakładam, że tak jest.
Co do falujących wolnych obrotów, to być może kłania się sławna przepustnica... czyszczenie powinno załatwić sprawę ( nie powiem jak to zrobić, bo u mnie zajął się tym serwis).
Ograniczeń co do prędkości "chyba" nie ma. Tylko jaki jest sens jechania 80km/h na reduktorze - 5 bieg i 6tyś. obr/min - absurd!!!
Wskaźniki napędów powinny działać prawidłowo, czyli:
jedziesz na 2H - palą się tylko tylne "koła"
na 4H - palą się wszystkie zielone
jedziesz na 4HLC - palą się wszystkie 4 zielone + pomarańczowa pośrodku (blokada)
jedziesz na 4HLLC - ... nie pamiętam, ale chyba jak wyżej |
|
 |
Daromen
Forumowicz

|
Wysłany: 17-01-2012, 14:39
|
|
|
No z tą jazda na reduktorze na 5-tym biegu to absurd,racja:) Ale ograniczeń prędkości niema... |
 |
|
|
|
 |
pawel11
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-01-2012, 15:28
|
|
|
co do kontrolki napedów już dzisiaj zrobiłem tak jak kolega wyzej pisał żarówka w liczniku wymieniona i pali sie
pozostalo mi zajać sie tą od dyfra migajacą niedługo bedę dawał do mechanika na rozrząd to spr także ta przepustnice jak i oleje w napędach. po za tym wszytsko a autku chyba jest ok
ogólnie z zakupu jestem bardzo zadowolony.
radio kaseciaka już wyrzuciłem i jeszcze jakies drobne audio mam w planach i bedzie wsio. |
|
|
|
 |
zuk21
Forumowicz
Auto: Pajero Pinin 2.0 GDI 5D
|
Wysłany: 17-01-2012, 15:52
|
|
|
pawel11 napisał/a: | co do kontrolki napedów już dzisiaj zrobiłem tak jak kolega wyzej pisał żarówka w liczniku wymieniona i pali sie
pozostalo mi zajać sie tą od dyfra migajacą niedługo bedę dawał do mechanika na rozrząd to spr także ta przepustnice jak i oleje w napędach. po za tym wszytsko a autku chyba jest ok
ogólnie z zakupu jestem bardzo zadowolony.
radio kaseciaka już wyrzuciłem i jeszcze jakies drobne audio mam w planach i bedzie wsio. |
Nie wiem czy z tym radiem to było dobre posunięcie, bo o ile się nie mylę, to radio współpracuje z wyświetlaczem (lub jak kto woli z komputerem )
chyba, że masz zamiar kupiś oryginał Mitsu np z cd lub zrezygnować z wyświetlacza...
chyba, że się mylę... |
|
 |
pawel11
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-01-2012, 13:27
|
|
|
a z radiem to dobre posuniecie. nie dziala tylko RDS w radiu. a komputer spalania ustawilem tylko na jaki dystans i nie mozna tego zmienic tak jak sie ustawi na fabrycznym radiu tak zostanie. zegarek i termometr dziala. |
|
|
|
 |
mstrucz
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Lip 2010 Posty: 272 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 19-01-2012, 09:32
|
|
|
Cytat: | LSD =Low Slip Differential czyli mechanizm róznicowy o niepełnym ( zwiekszonym) tarciu.
Jest to namiastka blokady mechanicznej dyferencjału polegająca na blokowaniu tarcz ciernych w przypadku poslizgu jednego koła. Wymaga specjalnie do niego przeznaczonego oleju. Na zwykłym nie bedzie działał jako samoblokujący. |
Tak nie do końca. Akurat Pinin w odróżnieniu od dużego Pajero ma LSD w wersji heli cośtam i nie wymaga ono innego oleju tylko zwykły przekładniowy. Mówi o tym nawet każda książka obsługi Pinina, wyraźnie zaznaczając że ten sam olej jest do mostów z LSD jak i bez. Sprawdzić czy jest z jest stosunkowo łatwo. Wystarczy podnieść samochód tak, żeby cały tył wisiał i zakręcić porządnie kołami. W LSD będą się kręcić w tą samą stronę (np. do przodu) bez LSD każde w inną - zasada mechanizmu różnicowego. |
|
 |
pawel11
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-01-2012, 22:16
|
|
|
mam jeszcze takie pytanie.
orientowal sie ktos z was w sprawie chipa do 1,8 GDI gra warta swieczki czy tez nie? |
|
|
|
 |
Barciech
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin
|
Wysłany: 08-03-2012, 23:22
|
|
|
jeśli pytanie dalej aktualne to jest to gra nie warta świeczki w wolnossącym silniku, dołożysz min. 2 tyś.zł i uzyskasz przyrost może z 4-5km albo i nie |
|
|
|
 |
|