Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-05-2008, 01:42
[MSS 1.6] [SILNIK] Kontrolka silnika nie gaśnie po uruchomie
Autor Wiadomość
wokulsky
[Usunięty]

Wysłany: 24-05-2007, 21:05   [MSS 1.6] [SILNIK] Kontrolka silnika nie gaśnie po uruchomie

Hej Wszystkim,

Niestety ta żółta kontrolka nie gaśnie po uruchomieniu silnika- zwykle gaśnie. Nie wiem co może być powodem tej sytuacji :roll: . Auto regularnie serwisowane. Benzyna ta co zwykle. Czy może ktoś ma jakiś pomysł albo spotkało go cos podobnego- napiszcie proszę co to może być i jak to ewentualnie naprawić- co posprawdzać itd.

Ta kontrolka jest między kontrolką płynu w spryskiwaczu i ładowaniem akumulatora.

Pozdrawiam- Wokulsky
Ostatnio zmieniony przez cns80 09-03-2009, 09:57, w całości zmieniany 2 razy  

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-05-2007, 21:20   

check engine - trza odczytać kod błędu z kompa w aucie

Dyzio i Saba 
mitsumaniacy

Auto: ASX 1.6
Wysłany: 26-05-2007, 13:31   

Odłącz minus akumulatora na kilka minut-reset komputera.
Po ponownym podłączeniu uruchom silnik i nic nie ruszaj przez jakieś 10 minut-komp. musi zapisać parametry silnika.
Po tej operacji(przynajmniej u mnie)lampka gaśnie tak jak poprzednio.
Ciekawostką było tylko to że przez jakiś czas otwieranie szyb w drzwiach działało tylko gdy trzymałem włącznik.

Moominek 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Wysłany: 27-05-2007, 19:16   

Dyzio i Saba napisał/a:
Ciekawostką było tylko to że przez jakiś czas otwieranie szyb w drzwiach działało tylko gdy trzymałem włącznik.

Sterownik szyb tez się potrafi po tej operacji zresetować. Potem (tak przypuszczam) uczy się skrajnych pozycji szyby.
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 27-05-2007, 19:23   

Dyzio i Saba napisał/a:
Po ponownym podłączeniu uruchom silnik i nic nie ruszaj przez jakieś 10 minut-komp. musi zapisać parametry silnika.

dobra rada ale wypadaloby sie dowiedziec co bylo przyczyna zapalenia check engine

kasiaa 
Mitsumaniak
Kasia

Auto: Space Star,1.6,2003r
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 28-05-2007, 14:39   

wokulsky,
Ja też użytkuję space stara serwisowanego w salonie i żółta kontrolka oznaczała tyle, że musiałam wymienić sondę lambdę.

Pozdrawiam,

Dyzio i Saba 
mitsumaniacy

Auto: ASX 1.6
Wysłany: 31-05-2007, 19:08   

arturro napisał/a:
Dyzio i Saba napisał/a:

dobra rada ale wypadaloby sie dowiedziec co bylo przyczyna zapalenia check engine

Zgadza się i napewno zgłoszę to Wojtkowi jak pojade na przegląd do Białego

wokulsky
[Usunięty]

Wysłany: 03-06-2007, 16:47   sonda lambda!

Faktycznie- sonda lambda przednia- koszt 550 zł + 100 zł za komputer= 650 zł w ASO.
U pana Zdzisia: "znacznie taniej..."

pozdro i dzięki- W.

monteros
[Usunięty]

Wysłany: 17-06-2008, 19:59   

Mam pytanie przy okazji tego tematu.
Wymieniłem niedawno sondę. Robiłem restart odłączając akumulator. Mam dziwne objawy na zimnym silniku. Obroty spadają poniżej 500.
Na gorącym silniku wszystko jest ok.
Pytanie. Czy po wymianie sondy konieczny jest restart w ASO,czy wystarczy zrobić to jak powyżej.
Czy może to być powodem nierównych wolnych obrotów?

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 17-06-2008, 20:05   

monteros napisał/a:
Robiłem restart odłączając akumulator. Mam dziwne objawy na zimnym silniku. Obroty spadają poniżej 500.
Powinieneś "nauczyć" ECU wolnych obrotów. Jest gdzieś na Forum szczegółowy opis - trzeba poszukać. W skrócie to jest tak, że odpalasz silnik i dajesz mu chodzić na wolnych obrotach do czasu aż załączy się wentylator chłodnicy. Potem chyba włączasz wszystkie możliwe odbiorniki (światła, dmuchawa, radio ....) i jeszcze raz czekasz na włączenie wentylatora.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

zako7 
Mitsumaniak
00349/KMM

Auto: Eclipse Cross
Wysłany: 19-06-2008, 14:26   

Przyczyn zapalenia lampki "check engine" może być wiele, sonda lambda może być jedną z nich. Jeżeli masz przejechane 90tyś to padło w sondzie podgrzewanie.
Ja kupiłem spejsika z LPG drugiej generacji, zapalenie "check engine" mam przynajmniej raz w tygodniu (druga sonda lambda wyłapuje smród z gazu) i komputer wywala błąd 170.
Do czytania kodów błędów i kasowania ich używam tester diagnostyczny kupiony na allegro (za 60PLN).
Przedtem też kasowałem błąd przez odłączanie masy akumulatora, ale ten sposób kasuje tylko błędy sporadyczne. Błąd stały kasuje tylko usunięcie usterki np wymiana sondy.

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 08-08-2008, 15:23   

zako7 napisał/a:
Przyczyn zapalenia lampki "check engine" może być wiele, sonda lambda może być jedną z nich. Jeżeli masz przejechane 90tyś to padło w sondzie podgrzewanie.
Ja kupiłem spejsika z LPG drugiej generacji, zapalenie "check engine" mam przynajmniej raz w tygodniu (druga sonda lambda wyłapuje smród z gazu) i komputer wywala błąd 170.

Do czytania kodów błędów i kasowania ich używam tester diagnostyczny kupiony na allegro (za 60PLN).

Przedtem też kasowałem błąd przez odłączanie masy akumulatora, ale ten sposób kasuje tylko błędy sporadyczne. Błąd stały kasuje tylko usunięcie usterki np wymiana sondy.

Od jakiegoś czasu tez coś takiego szukam - możesz podac mi nazwe lub link do tego urządzenia??

Jest tego tyle w różnych cenach, że bez pomocy nie wiem co kupić. Chciałbym czytać błedy i je kasować. CE mam raz na 2 -3 tygodnie i nie wiadomo co to jest a SBS to zawsze po wizycie na myjce i już mnie to zaczyna słabić - 50 zł za każda wizytę......

zako7 
Mitsumaniak
00349/KMM

Wysłany: 23-08-2008, 12:12   

bazkomp napisał/a:
Od jakiegoś czasu tez coś takiego szukam - możesz podac mi nazwe lub link do tego urządzenia??

Urządzenie nazywa się: CTOOLS Tester Diagnostyczny OBD2
Rozprowadza go firma MARI
a tu masz link z allegro:
http://moto.allegro.pl/it...tylko_59_z.html

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 23-08-2008, 14:35   

no bardzo ładne ale...

Po pięciokrotnym wyświetleniu kodów usterek, tester automatycznie usunie kody z pamięci sterownika.

a co jeśli ja niechce ich usuwać w tym, momencie??
można to wyłączyć lub wypiąć podczas pracy??

czy to złącze OBD2 to my takie mamy w swoich spacestarach??

zako7 
Mitsumaniak
00349/KMM

Wysłany: 23-08-2008, 20:15   

Jeżeli odłączysz urządzenie wcześniej błąd zostaje i check engine świeci dalej (mnie bolą oczy). Urządzenie to kasuje tylko błędy sporadyczne, błędy stałe usuwane są tylko po usunięciu usterki.

Odpowiedz do tematu