Przesunięty przez: Hubeeert 04-05-2008, 01:42 |
[MSS 1.6] [SILNIK] Kontrolka silnika nie gaśnie po uruchomie |
Autor |
Wiadomość |
wokulsky [Usunięty]
|
Wysłany: 24-05-2007, 21:05 [MSS 1.6] [SILNIK] Kontrolka silnika nie gaśnie po uruchomie
|
|
|
Hej Wszystkim,
Niestety ta żółta kontrolka nie gaśnie po uruchomieniu silnika- zwykle gaśnie. Nie wiem co może być powodem tej sytuacji . Auto regularnie serwisowane. Benzyna ta co zwykle. Czy może ktoś ma jakiś pomysł albo spotkało go cos podobnego- napiszcie proszę co to może być i jak to ewentualnie naprawić- co posprawdzać itd.
Ta kontrolka jest między kontrolką płynu w spryskiwaczu i ładowaniem akumulatora.
Pozdrawiam- Wokulsky |
Ostatnio zmieniony przez cns80 09-03-2009, 09:57, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 24-05-2007, 21:20
|
|
|
check engine - trza odczytać kod błędu z kompa w aucie |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Dyzio i Saba
mitsumaniacy
Auto: ASX 1.6
|
Wysłany: 26-05-2007, 13:31
|
|
|
Odłącz minus akumulatora na kilka minut-reset komputera.
Po ponownym podłączeniu uruchom silnik i nic nie ruszaj przez jakieś 10 minut-komp. musi zapisać parametry silnika.
Po tej operacji(przynajmniej u mnie)lampka gaśnie tak jak poprzednio.
Ciekawostką było tylko to że przez jakiś czas otwieranie szyb w drzwiach działało tylko gdy trzymałem włącznik. |
_________________ Dyzio i Saba ASX 1,6 |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Mar 2005 Posty: 999 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 27-05-2007, 19:16
|
|
|
Dyzio i Saba napisał/a: | Ciekawostką było tylko to że przez jakiś czas otwieranie szyb w drzwiach działało tylko gdy trzymałem włącznik. |
Sterownik szyb tez się potrafi po tej operacji zresetować. Potem (tak przypuszczam) uczy się skrajnych pozycji szyby. |
_________________ EA5W 2.5 V6 - - już nie pali Oto jego historia
MSS 1,6 Family - ukatrupiony przez kobitkę z podporządkowanej...
CX3A(red) - wjechali mu w tył i wrzucili do rowu...
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉 |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 27-05-2007, 19:23
|
|
|
Dyzio i Saba napisał/a: | Odłącz minus akumulatora na kilka minut-reset komputera.
Po ponownym podłączeniu uruchom silnik i nic nie ruszaj przez jakieś 10 minut-komp. musi zapisać parametry silnika.
Ciekawostką było tylko to że przez jakiś czas otwieranie szyb w drzwiach działało tylko gdy trzymałem włącznik. |
dobra rada ale wypadaloby sie dowiedziec co bylo przyczyna zapalenia check engine |
|
|
|
 |
kasiaa
Mitsumaniak Kasia

Auto: Space Star,1.6,2003r
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 25 Maj 2007 Posty: 94 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 28-05-2007, 14:39
|
|
|
wokulsky,
Ja też użytkuję space stara serwisowanego w salonie i żółta kontrolka oznaczała tyle, że musiałam wymienić sondę lambdę.
Pozdrawiam, |
_________________ Kasia |
|
|
|
 |
Dyzio i Saba
mitsumaniacy
Auto: ASX 1.6
|
Wysłany: 31-05-2007, 19:08
|
|
|
arturro napisał/a: | Dyzio i Saba napisał/a: | Odłącz minus akumulatora na kilka minut-reset komputera.
dobra rada ale wypadaloby sie dowiedziec co bylo przyczyna zapalenia check engine |
Zgadza się i napewno zgłoszę to Wojtkowi jak pojade na przegląd do Białego |
_________________ Dyzio i Saba ASX 1,6 |
|
|
|
 |
wokulsky [Usunięty]
|
Wysłany: 03-06-2007, 16:47 sonda lambda!
|
|
|
Faktycznie- sonda lambda przednia- koszt 550 zł + 100 zł za komputer= 650 zł w ASO.
U pana Zdzisia: "znacznie taniej..."
pozdro i dzięki- W. |
|
|
|
 |
monteros [Usunięty]
|
Wysłany: 17-06-2008, 19:59
|
|
|
Mam pytanie przy okazji tego tematu.
Wymieniłem niedawno sondę. Robiłem restart odłączając akumulator. Mam dziwne objawy na zimnym silniku. Obroty spadają poniżej 500.
Na gorącym silniku wszystko jest ok.
Pytanie. Czy po wymianie sondy konieczny jest restart w ASO,czy wystarczy zrobić to jak powyżej.
Czy może to być powodem nierównych wolnych obrotów? |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 17-06-2008, 20:05
|
|
|
monteros napisał/a: | Robiłem restart odłączając akumulator. Mam dziwne objawy na zimnym silniku. Obroty spadają poniżej 500. | Powinieneś "nauczyć" ECU wolnych obrotów. Jest gdzieś na Forum szczegółowy opis - trzeba poszukać. W skrócie to jest tak, że odpalasz silnik i dajesz mu chodzić na wolnych obrotach do czasu aż załączy się wentylator chłodnicy. Potem chyba włączasz wszystkie możliwe odbiorniki (światła, dmuchawa, radio ....) i jeszcze raz czekasz na włączenie wentylatora. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
zako7
Mitsumaniak 00349/KMM

Auto: Eclipse Cross
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Wrz 2006 Posty: 192 Skąd: Jaworzno
|
Wysłany: 19-06-2008, 14:26
|
|
|
Przyczyn zapalenia lampki "check engine" może być wiele, sonda lambda może być jedną z nich. Jeżeli masz przejechane 90tyś to padło w sondzie podgrzewanie.
Ja kupiłem spejsika z LPG drugiej generacji, zapalenie "check engine" mam przynajmniej raz w tygodniu (druga sonda lambda wyłapuje smród z gazu) i komputer wywala błąd 170.
Do czytania kodów błędów i kasowania ich używam tester diagnostyczny kupiony na allegro (za 60PLN).
Przedtem też kasowałem błąd przez odłączanie masy akumulatora, ale ten sposób kasuje tylko błędy sporadyczne. Błąd stały kasuje tylko usunięcie usterki np wymiana sondy. |
|
 |
bazkomp [Usunięty]
|
Wysłany: 08-08-2008, 15:23
|
|
|
zako7 napisał/a: | Przyczyn zapalenia lampki "check engine" może być wiele, sonda lambda może być jedną z nich. Jeżeli masz przejechane 90tyś to padło w sondzie podgrzewanie.
Ja kupiłem spejsika z LPG drugiej generacji, zapalenie "check engine" mam przynajmniej raz w tygodniu (druga sonda lambda wyłapuje smród z gazu) i komputer wywala błąd 170.
Do czytania kodów błędów i kasowania ich używam tester diagnostyczny kupiony na allegro (za 60PLN).
Przedtem też kasowałem błąd przez odłączanie masy akumulatora, ale ten sposób kasuje tylko błędy sporadyczne. Błąd stały kasuje tylko usunięcie usterki np wymiana sondy. |
Od jakiegoś czasu tez coś takiego szukam - możesz podac mi nazwe lub link do tego urządzenia??
Jest tego tyle w różnych cenach, że bez pomocy nie wiem co kupić. Chciałbym czytać błedy i je kasować. CE mam raz na 2 -3 tygodnie i nie wiadomo co to jest a SBS to zawsze po wizycie na myjce i już mnie to zaczyna słabić - 50 zł za każda wizytę...... |
|
|
|
 |
zako7
Mitsumaniak 00349/KMM

|
Wysłany: 23-08-2008, 12:12
|
|
|
bazkomp napisał/a: | Od jakiegoś czasu tez coś takiego szukam - możesz podac mi nazwe lub link do tego urządzenia?? |
Urządzenie nazywa się: CTOOLS Tester Diagnostyczny OBD2
Rozprowadza go firma MARI
a tu masz link z allegro:
http://moto.allegro.pl/it...tylko_59_z.html |
|
 |
bazkomp [Usunięty]
|
Wysłany: 23-08-2008, 14:35
|
|
|
no bardzo ładne ale...
Po pięciokrotnym wyświetleniu kodów usterek, tester automatycznie usunie kody z pamięci sterownika.
a co jeśli ja niechce ich usuwać w tym, momencie??
można to wyłączyć lub wypiąć podczas pracy??
czy to złącze OBD2 to my takie mamy w swoich spacestarach?? |
|
|
|
 |
zako7
Mitsumaniak 00349/KMM

|
Wysłany: 23-08-2008, 20:15
|
|
|
Jeżeli odłączysz urządzenie wcześniej błąd zostaje i check engine świeci dalej (mnie bolą oczy). Urządzenie to kasuje tylko błędy sporadyczne, błędy stałe usuwane są tylko po usunięciu usterki. |
|
 |
|