[Cari 1.8 GDI] wymiana, przegląd. potrzebna pomoc ! |
Autor |
Wiadomość |
ahael
Mitsumaniak Majkel

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Holland
|
Wysłany: 24-01-2012, 01:58 [Cari 1.8 GDI] wymiana, przegląd. potrzebna pomoc !
|
|
|
Witam kolegów i koleżanki !
Mam niecierpiące zwłoki pytanie..
Otóż, ostatnio nabyłem Carisme, 1.8GDI 01'.
Dosłownie mam ją tydzien i wypadało by wymienić wszystkie płyny - filtry.
Dobrze pisali - to forum to kopalnia wiedzy.. Taka kopalnia, że dokopać się nie potrafię, a jak znajdę temat - xxx stron, każdy swoje wie, ma swoje potrzeby itd.
Zależało by mi na konkretnych odpowiedziach:
205tyś przejechane. Serwisowane auto regularnie w mitsubishi, olej silnikowu 10W40, ale czy full syntetyk, pół ... ? Nie napisali nic więcej.
Potrzebowałbym konkretnej odpowiedzi, " kup full syntetyk, dobrej dostepnej w NL firmy nawet jak byl wlany pol syntetyk nie rozszelni ci sie silnik, o to sie nie martw, silnik bedzie w dobrym stanie, nawet zrobi mu to lepiej "
a'la taka odpowiedź. Jakie parametry powinien spełniać ?
Jeżeli wleję półsyntetyk - są jakies widoczne zmiany w mocy ?
Tutaj nie przywiązują wagi zbytnio do jakości, padnie auto ? wymieniają. Ja nie moge sobie pozwolic po raz kolejny na takie cos i chcę jak najlepiej do mojego, także chcę zasięgnąć fachowej porady bo jestem "zielony" w tym temacie. A podawanie linkow naprawdę przysparza mi tylko więcej wątpliwości, taki czlek ze mnie, carisma to jedne z porzadniejszych aut jakie posiadalemk kiedykolwiek i niech tak jeszcze jakis czas zostanie.
Jaki plyn hamulcowy ?
Jaki filtr powietrza ?
Sa jakies inne płyny które trzeba uzupełnic i warto wymienić ? ( doczytam, ale chcialbym to kupic za jednym zamachem )
Przepraszam ze tak prosto z mostu, ja mogę doradzić w dziale pneumatyki ( wiatrówki ) to moje hobby i praca po części, ale auta ... może za jakiś czas to ogarnę ;] Do Corsy tylko olej wlewalem i benzyne, tego szkoda po prostu.
W zamian mogę później zrobić FAQ dla takich "zielonych " jak ja ;]
Z góry dzięki !
Michał |
_________________ www.mitsumaniakidzieciom.pl |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 24-01-2012, 08:12
|
|
|
ahael napisał/a: | kup full syntetyk, dobrej dostepnej w NL firmy nawet jak byl wlany pol syntetyk nie rozszelni ci sie silnik, o to sie nie martw, silnik bedzie w dobrym stanie, nawet zrobi mu to lepiej | np. midland synova 5W30 ahael napisał/a: | Jaki plyn hamulcowy ?
| DOT-4 ahael napisał/a: | Jaki filtr powietrza ?
| knecht LX504 ahael napisał/a: | Sa jakies inne płyny które trzeba uzupełnic i warto wymienić ? ( doczytam, ale chcialbym to kupic za jednym zamachem )
| Płyn chłodniczy, olej w skrzyni biegów, płyn do spryskiwaczy |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 24-01-2012, 08:29
|
|
|
Jeśli masz możliwość, to sprawdź kiedy był wymieniany rozrząd, w tym aucie to trochę kosztuje a jeśli nie wymieni się na czas to koszt może być jeszcze większy |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 24-01-2012, 22:04
|
|
|
sprawdzić ilość płynu w zbiorniczku od sprzęgła, w razie czego dolać "DOT-4" |
|
|
|
 |
ahael
Mitsumaniak Majkel

|
Wysłany: 24-01-2012, 23:59
|
|
|
chłopaki - dziękuję
Dziś usłyszałem dziwny dzwięk, gdy silnik chodzi na jałowym biegu, gdy wciskam sprzęgło, ten dzwięk ustaje.
Czyżby skrzynia biegów .. ? Czy tylko dolać, posprawdzać stany olejów ( sprawdziłem, nie wiem czy wszystko ) i dolać ? Mam nadzieje , że to jest problem na tle oleju Koszty wymiany sprzęgła są pewnie ogromne.
Filtr oleju
Olej full synth
filtr powietrza
płyn hamulcowy
olej ( płyn ? ) do skrzyni biegów
Czy to wszystko da się wymienić bez większych problemów w garażu ?? |
|
|
|
 |
Sxizo
Mitsumaniak

Auto: Turboutek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Sty 2011 Posty: 324 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-01-2012, 00:03
|
|
|
A masz kanał? |
|
 |
ahael
Mitsumaniak Majkel

|
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 25-01-2012, 06:53
|
|
|
ahael napisał/a: | Filtr oleju
Olej full synth
filtr powietrza
płyn hamulcowy
olej ( płyn ? ) do skrzyni biegów
Czy to wszystko da się wymienić bez większych problemów w garażu ?? | Mając dostęp do kanału albo podnośnika jak najbardziej tak, do skrzyni olej klasy 75W90 2.2l
ahael napisał/a: | Dziś usłyszałem dziwny dzwięk, gdy silnik chodzi na jałowym biegu, gdy wciskam sprzęgło, ten dzwięk ustaje. | Najprawdopodobniej dogorywają łożyska na głownym wałku w skrzyni, no chyba, że dźwięk ustaje przy delikatnym naciśnięciu sprzęgła to wtedy można podejrzewać łożysko oporowe |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 25-01-2012, 11:04
|
|
|
u mnie ten dźwięk występuje już od roku. Jeżdżę aż się zepsuje, nie będę teraz tego robił. Jak wciskam sprzęgło to dźwięk ustaje więc chwilowo się nie przejmuję. |
|
|
|
 |
ahael
Mitsumaniak Majkel

|
Wysłany: 27-01-2012, 01:43
|
|
|
dźwięk ustaje po naciśnięciu sprzęgła, przy kolejnej wizycie w PL bedzie to naprawione.
Lepiej całe sprzęgło wymienić ??
Nie wychodzi tak drogo jak myslalęm |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 27-01-2012, 06:04
|
|
|
Jeśli dźwięk ustaje po naciśnięciu sprzęgła, to nie jest wina sprzęgła a coś dziele się ze skrzynią biegów. Nawet jak skrzynia jest na luzie to obracają się w niej różne wałki, dopiero po naciśnięciu sprzęgła skrzynia zatrzymuje się zupełnie. |
|
|
|
 |
ahael
Mitsumaniak Majkel

|
Wysłany: 27-01-2012, 11:51
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Jeśli dźwięk ustaje po naciśnięciu sprzęgła, to nie jest wina sprzęgła a coś dziele się ze skrzynią biegów. Nawet jak skrzynia jest na luzie to obracają się w niej różne wałki, dopiero po naciśnięciu sprzęgła skrzynia zatrzymuje się zupełnie. |
Co z tym fantem zrobić ? Jak najszybciej wymienić ? Czy po prostu bedzie szumieć tak długo i dźwięk będzie stawał na się na tyle nieprzyjemny dla ucha, że po prostu po tym dowiem się, że trzeba wymienić ?
Jak to wygląda z tą częścią ?
Dziękuję za wyjaśnienie ! |
|
|
|
 |
cwaniak
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 DI-D 115KM
Kraj/Country: Belgium
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Lut 2011 Posty: 780 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 27-01-2012, 12:28
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Jeśli dźwięk ustaje po naciśnięciu sprzęgła, to nie jest wina sprzęgła a coś dziele się ze skrzynią biegów. Nawet jak skrzynia jest na luzie to obracają się w niej różne wałki, dopiero po naciśnięciu sprzęgła skrzynia zatrzymuje się zupełnie. |
A moim zdaniem jest już zużyty łożysko oporowe |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 DI-D 115KM
Mitsubishi CARISMA 02r 1.9 DI-D
Mitsubishi CARISMA 01 1.6 16V sprzedana dla trol81
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 27-01-2012, 12:42
|
|
|
Należy wyjąć skrzynię, rozebrać ja i wymienić zużyte łożyska. Więc raczej będzie to kosztowna naprawa. Jeśli dźwięk jest wyraźnie słyszalny, to coraz bardziej zużywają się elementy które go wywołują.
radeksz82, łożysko oporowe normalnie nie dotyka do docisku więc się nie obraca a co za tym idzie nie wydaje dźwięku. Jeśli wydawało by dźwięk, to po delikatnym wciśnięciu sprzęgła ale nie jeśli nie dotykamy pedału sprzęgła. |
|
|
|
 |
ahael
Mitsumaniak Majkel

|
Wysłany: 27-01-2012, 14:19
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Należy wyjąć skrzynię, rozebrać ja i wymienić zużyte łożyska. Więc raczej będzie to kosztowna naprawa. Jeśli dźwięk jest wyraźnie słyszalny, to coraz bardziej zużywają się elementy które go wywołują.
radeksz82, łożysko oporowe normalnie nie dotyka do docisku więc się nie obraca a co za tym idzie nie wydaje dźwięku. Jeśli wydawało by dźwięk, to po delikatnym wciśnięciu sprzęgła ale nie jeśli nie dotykamy pedału sprzęgła. |
O jakich kosztach mówimy ??
Nie idzie tego określić pewnie jak długo to wytrzyma .. ?
Starło się to od normalnego użytkowania ? auto w sumie ma 11 lat.
Praca czeka, pozdrawiam |
|
|
|
 |
|