Nie odpala po przewrotce na bok |
Autor |
Wiadomość |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 28-01-2012, 10:37 Nie odpala po przewrotce na bok
|
|
|
Od kilku miesięcy ujeżdżamy pajero 2 180konną wersję....Wczoraj jeżdżąc po okolicy kolega był tak podekscytowany wspaniałą zimą jaka odwiedziła nasze strony, że trochę go poniosło i niestety środek ciężkości pajero zrobił swoje i samochód oparł się, a dokładnie położył na lewym boku....Po podniesieniu auta okazało się ku naszej uciesze, że nie ma praktycznie żadnych zniszczeń (zamortyzował miękki głęboki śnieg)...Nasz zachwyt zgasł jednak gdy okazało się, że silnik stoji w miejscu, rozrusznik nie kręci- początkowo myśleliśmy, że to wina akumulatora,lecz po podłączeniu drugiego okazało się, że jest to samo. Przy rozruchu jest tylko małe cyknięcie rozrusznika i koniec, widać że pobór prądu jest bardzo duży, bo lampki przygasają znacznie. Dziwna sprawa to jest ponieważ przewrotka była bardzo łagodna...jednak auto leżało na lewym boku dobrą godzinę... i pytanie: Co mogło się stać? |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
Ostatnio zmieniony przez gołąb 28-01-2012, 12:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

Auto: pajero 2,5 tdi
Pomógł: 31 razy Dołączył: 18 Lis 2010 Posty: 814 Skąd: Szepietowo/Hamburg
|
Wysłany: 28-01-2012, 11:03
|
|
|
nie chcę cię martwić ale pasek rozrządu patrzyłeś |
|
|
|
 |
secior
Nowy Forumowicz
Auto: MSS 1.3 (4G13 83KM) 2000r
|
Wysłany: 28-01-2012, 11:07
|
|
|
Kiedyś znajomy blacharz mówił mi ze niektóre samochody mają awaryjne wyłączniki zapłonu/paliwa które uaktywniają się podczas wypadku/dachowania. Może właśnie u Ciebie zadziałał taki wyłącznik? |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-01-2012, 11:34
|
|
|
lukas 78 napisał/a: | nie chcę cię martwić ale pasek rozrządu patrzyłeś | Hmm nie patrzyliśmy, ale co z paskiem się mogło stać? po za tym chodził kilka sekund leżąc na boku i normalnie kluczykiem został zgaszony. Rozrząd wymienialiśmy ze 2-3 tysiące km wcześniej. |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 28-01-2012, 11:57
|
|
|
Został po tym na dworze ? Wstaw do ciepłego garażu , może stopiony śnieg od rozgrzanego silnika zamarzł i zablokował np koło pasowe. Można by próbować na zaciąg bez odpalania aby odwrócić , ale lepiej rozmrozić , aby czegoś nie pourywać .Mogło też coś docisnąć do koła- napędu. To tak na szybko , na podstawie tego co napisałeś. |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-01-2012, 12:20
|
|
|
to automat... |
 |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 28-01-2012, 13:44
|
|
|
Ok. Rozmroz |
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

|
Wysłany: 28-01-2012, 15:34
|
|
|
gołąb napisał/a: | lukas 78 napisał/a: | nie chcę cię martwić ale pasek rozrządu patrzyłeś | Hmm nie patrzyliśmy, ale co z paskiem się mogło stać? po za tym chodził kilka sekund leżąc na boku i normalnie kluczykiem został zgaszony. Rozrząd wymienialiśmy ze 2-3 tysiące km wcześniej. |
tak na wszelki wypadek zajrzyj pod osłonę
jak wszystko gra too powykręcaj świece i zobacz jak będzie kręcił bez nich |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-01-2012, 21:42
|
|
|
lukas 78 napisał/a: | jak wszystko gra too powykręcaj świece i zobacz jak będzie kręcił bez nich
| Właśnie o tym myślałem, czy jak leżał na boku olej nie dostał się gdzieś do cylindrów, a olej nie jest ściśliwy i np. blokuje...muszę wykręcić świece..ale ta zima...a nie mam ocieplonego garażu |
 |
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

|
Wysłany: 28-01-2012, 21:50
|
|
|
gołąb napisał/a: | lukas 78 napisał/a: | jak wszystko gra too powykręcaj świece i zobacz jak będzie kręcił bez nich
| Właśnie o tym myślałem, czy jak leżał na boku olej nie dostał się gdzieś do cylindrów, a olej nie jest ściśliwy i np. blokuje...muszę wykręcić świece..ale ta zima...a nie mam ocieplonego garażu |
tak jak mówisz ...
ja w Hamburgu mam teraz -4 st |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 29-01-2012, 12:27
|
|
|
gołąb napisał/a: | a olej nie jest ściśliwy i np. blokuje...muszę wykręcić świece..ale ta zima...a nie mam ocieplonego garażu | problem braku garażu ->> skąd ja to znam ale.... jak masz możliwość to ustaw tak aby Słońce ogrzało silnik Czy wajcha od biegów chodzi swobodnie czy też z oporem ?? gołąb napisał/a: | Dziwna sprawa to jest ponieważ przewrotka była bardzo łagodna...jednak auto leżało na lewym boku dobrą godzinę... | ->> przez godzinę silnik nie ostygł aż tak aby coś zamarzło Wydaje mi się że to jednak jakaś usterka czysto mechaniczna-->> jak stawialiście samochód na kołach ?? za co był chwytany ?? a może prozaiczna sprawa rozrusznika ??->> jakieś zwarcie na nim ??
Patrzyłem dziś na swój silnik->> tez automat, i zastanawiało mnie co mogło się stać podczas wywrotki ->>> |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-01-2012, 13:31
|
|
|
jawaldek napisał/a: | Patrzyłem dziś na swój silnik->> tez automat, i zastanawiało mnie co mogło się stać podczas wywrotki ->>> | Moim zdaniem też raczej nic nie przymarzło...bo silnik jeszcze był lekko letni podczas prób odpalania jawaldek napisał/a: | jak stawialiście samochód na kołach ?? za co był chwytany ?? | za ramę. |
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 29-01-2012, 13:55
|
|
|
Spróbuj pokręcić ręką za jakieś koło pasowe, jeśli da się obrócić, to coś z elektryką. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 29-01-2012, 16:41
|
|
|
sprawdź jednak rozrusznik bo gołąb napisał/a: | Przy rozruchu jest tylko małe cyknięcie rozrusznika i koniec, widać że pobór prądu jest bardzo duży, bo lampki przygasają znacznie |
tym bardziej że kiedyś pisaliśmy sobie na PW o rozruszniku. |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-01-2012, 18:29
|
|
|
tak tak, pamiętam. W tamtym dieslu wtedy obiaw był podobny, ale tu nic nie wskazywało na to i samo to że stało się to w momencie zdarzenia, dlatego nie wiem czy to podejrzewać... |
 |
|
|
|
 |
|