Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie do ogrzewających swoje domostwa węglem
Autor Wiadomość
HouseM 
Mitsumaniak
Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-01-2012, 19:07   Pytanie do ogrzewających swoje domostwa węglem

Tak się złożyło ,że w tym sezonie jestem zmuszony do ogrzewania domu w 100% piecem CO na węgiel. Chcialbym was zapytać jakie macie zużycie do dnia dzisiejszego węgla w tym sezonie ? Ja dzisiaj musiałem trzecią tonę dokupić i jakoś mi się wydaje, że zważając na dosyć łagodna zimę w tym roku plus dodatkowe ocieplenie budynku bardzo dużo mi poszło.?!

To mój pierwszy sezon na samym węglu i nie mam punktu odniesienia. Aha dom o powierzchni ok 200m

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 13-01-2012, 20:44   

Teściowie maja dom sporo ponad 250m2 taki budowany w 80-latach na trzy pokolenia. Ostatnio był docieplany styropianem, wymienione okna ale jeszcze nie ocieplone stropy nad ostatnim piętrem. Piec stary zasypowy bez półek wodnych tylko opłomki. Normalnie w zimie idzie im około 6 ton węgla. Tej zimy (do świąt) zeszło około 2t. Są zadowoleni.

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 14-01-2012, 08:34   

HouseM - to wszystko zależy od kilku spraw :
1. jaką mniej więcej temp. utrzymujesz w domu ?
2. jakim systemem palisz - na okrągło czy dziennie rozpalasz ?
3. czy strop jest ocieplony, bo tam najwięcej ciepła znika ?

Ale jeśli spaliłeś 2 t. , to nie jest wcale tak dużo.

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 14-01-2012, 09:48   

hmm..

u mnie jakieś 500-600 kg poszło
i może z 1.5m3 drewna

pale raczej na okrągło, po 3 dniach robię stop na dobę bo robi się za ciepło, temp w domu 20-22

ok. 180m2, ocieplony

kupujepolskieprodukty.pl

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 14-01-2012, 11:04   

gulgulq napisał/a:
temp w domu 20-22

i tak ma być, sporo ludzi gdy mają taką temperaturę w domu, to mówi, że jest im chłodno, i dokładają do pieca :lol: A potem katary, rano wstają niewyspani, a opału
ubywa.

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W

Wysłany: 14-01-2012, 13:07   

Zdało by się,żebyś napisał,kiedy zacząłeś sezon grzewczy.
Ja mam dom 80 metrów,opalam miałem,piec zasypowy.Sezon zacząłem 22 października.Poszło mi do tej pory ok.1,5 tony miału.Dom nie ocieplony,w niektórych pomieszczeniach nieszczelne okna.Temperatura ok.20 stopni.

HouseM 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-01-2012, 15:20   

Palę tylko raz na dobę na noc. Przez caly dzień temperatura utrzymuje się miedzy 18 a 23 stopnie. Trudno powiedzieć kiedy zacząłem sezon, prawdopodobnie jak zaczęło być chłodno. Drewna poszło też już około pół metra. Stropy są ocieplane o tyle o ile, raczej wyciszone. Poddasze mam użytkowe więc dach jest ocieplony. Budynek pół na pół bardzo stary (ocieplenie styropianem od zewnątrz) - nowy sciany ocieplane wewnątrz (wełna mineralna, styrosuprema) Okna w większości wymienione na nowe. A te które zostały stare są dosyć szczelne.

patrycjuszek 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 v6 150 ps
Wysłany: 14-01-2012, 16:00   

Zurzycie węgla zależy od :
1. Węgla: miał, orzech, groszek, eko itp
2. Sprawność pieca- czasami warto kupić nowy to sie inwestycja zwróci po ok 5 latach
3. Grzejniki - konwektory czy stare i ile litrów wody masz w obiegu

Ja osobiście opalam drewnem, mam czeski piec DREWOPLYN, nawet oflisami z tartaku napale ale wtedy musze czesto podkłądac, a jak pale kłódkami to 3 razy na dobe podkładam rano i wieczorem do pełna a w dzień troche na podtrzymanie. W sezonie idzie mi drewna za ok 1700 pln. Dom kanadyjczyk 180 mkw, 2 poziomy, ściana = elewacja - tynk mineralny + 6 cm styropian +1,2 cm OSB + 12cm wełna + płyta g/k. W zimie ciepło w lecie chłodno. Dom sie błyskawicznie nagrzewa bo ścian nie musze ogrzewać. Ciepło sie długo utrzymuje. Okna plastiki. Wody w obiegu 140l. Pozdr.

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Wysłany: 14-01-2012, 16:15   

u mnie zaczęte palenie wtedy gdy zaczęło być chłodno..
pewnie gdzieś początkiem listopada..

z tydzień przepalałem w kominku tylko by zagrzać a później już piec
dokładam tak 3 razy na dobę:
wieczorem, rano jak wstaje i ok. 16 jak wracam po pracy
mam węgiel w kostkach i trochę orzecha
kostka jest super bo daje mało popiołu a długo trzyma żar

kupujepolskieprodukty.pl

HouseM 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-01-2012, 19:45   

Węgiel ma bardzo gruby i wypala się w 100% na popiół. Nie pozostają z niego żadne kamienie jak to czasami się zdarzało. Piec stary polski. Z płaszczem wodnym, półkami wodnymi i kanałami w czopuchu.
Ilość wody w obiegu spora. Rury tak przynajmniej z 2,5" :) . Grzejniki aluminiowe konstrukcja lata 90te zeszłego stulecia.
Myślę ,że może jakiś błąd w obsłudze popełniam. Piec ma dwa punkty regulacji. Jeden to zawór spalin na czopuchu a drugi to klapka na drzwiach popielnika podpięta łańcuszkiem do termostatu na piecu (niesprawne)
Rozpalam na wszystkim otwartym na max po czym jak ogień jest już duży to przymykam jedno i drugie.
Nie mogę załadować pieca do pełna jak piszą niektórzy z was bo wtedy w ciągu kilkudziesięciu minut mam 100stopni na piecu i 80 na najbardziej oddalonym grzejniku.

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W

Wysłany: 14-01-2012, 21:55   

Sprawdź,czy komin się grzeje.Jeśli tak,to sporo ciepła tam ucieka.Może warto dokupić nowy termostat,i wtedy masz długo w miarę stałą temperaturę.Mechanizm ten jest o tyle dobry,że nie otworzy dostępu powietrza jeśli piec nie będzie wychłodzony.Co za tym idzie,nie spala opału jak nie trzeba.
Jeszcze jedno pytanie,mianowicie czy w układzie masz pompę obiegową?czy działa sama grawitacja?To trochę dziwne,że tak szybko się zagotuje.

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Wysłany: 14-01-2012, 22:49   

HouseM napisał/a:
Piec ma dwa punkty regulacji. Jeden to zawór spalin na czopuchu a drugi to klapka na drzwiach popielnika podpięta łańcuszkiem do termostatu na piecu (niesprawne)

zawór spalin raczej nie ruszaj - otwarty na maks. lub przymknięty na jeden ząbek
zamontuj miarkownik - bez tego ten kocioł to ognisko - bardzo nieefektywne

HouseM napisał/a:
Rozpalam na wszystkim otwartym na max po czym jak ogień jest już duży to przymykam jedno i drugie.

przymykając na kominie zamykasz odpływ spalin - może to skończyć się śmiercią

rozpalasz, zamykasz drzwiczki i resztą powinien sterować miarkownik odchylając/przymykajac klapkę w zależności na jaką temp. go ustawisz

gotuje Ci bo masz nadmiar powietrza i pali się cały zasyp w piecu - a ciepło i tak Ci idzie w komin zamiast w instalacje
pompkę masz ??

kupujepolskieprodukty.pl

sieegurd 
Mitsumaniak
Szczęśliwy tatko :)

Auto: Lancer 1.6 Kombi
Wysłany: 15-01-2012, 13:15   

Dobry temat HouseM :) Bo też zastanawiałem sie czy nie za dużo spaliłem, jak na krótki okres palenia :)

Od początku: dom z lat '70, zabudowa szeregowa, ok.150m2 (raczej więcej) ocieplony z 2 stron cienkim steropianem i siding'iem jakieś 20 lat temu (steropian się wykruszył i rozwiał, więc ocieplenia jakby nie było :P ), okna stare i nowe, poddasze nieocieplone, instalacja to stare grzejniki żeliwne i stalowe rury (z tego co teściu mówił to jakieś 400l wody - nie bardzo w to wierzę). Drugi sezon na nowym piecu CO Kamen, z dmuchawą i sterownikiem.
Pierwszy sezon trwał od 15 września do 3 maja - 95% palenie całodobowe ze względu na małe dziecko. Spaliłem 3 tony miału, 2,5 tony węgla średniego i 2 m3 drzewa (głównie do rozpałki).
Obecny sezon rozpoczęliśmy od połowy października (palenie całą dobę) i poszło ponad tonę węgla średniego, 1,5 tony miału i 1-1,5m3 drewna.
Temperatura w domu ok. 20 stopni (w niektórych pomieszczeniach cieplej).

Z moich obserwacji i rozmów ze znajomymi to podstawą jest dobre ocieplenie domu, "odcięcie poddasza", nowe szczelne okna. Bez tego nawet najlepsza instalacja i piec CO nie dadzą rady :|
:king: Mistrz TYPERA MŚ 2010 w RPA :king:
MJS MISTRZ Drużynowego Pucharu MM Typer Sezon'14/'15
Małopolska Great Stars V-ce MISTRZ MitsuTyper Team Sezon'11/'12
Małopolska Great Stars V-ce MISTRZ MitsuTyper Team Sezon'10/'11
02146/KMM --- staram się pisać poprawnie po polsku:)

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 15-01-2012, 14:10   

sieegurd napisał/a:
Z moich obserwacji i rozmów ze znajomymi to podstawą jest dobre ocieplenie domu, "odcięcie poddasza", nowe szczelne okna. Bez tego nawet najlepsza instalacja i piec CO nie dadzą rady :|

Panie fizyki nie oszukasz :) Dom ma pewne zapotrzebowanie na ciepło, które jest równe temu jakie ucieka z domu minus żarówki, gotowanie, prasowanie, TV i ludziska (te ostatnie to tak 75W w bezruchu). Węgiel ma pewno wartość energetyczną, piec ma pewną sprawność.
Czyli są dwie drogi obniżenia kosztów ogrzewania: główna i dodatkowa. Pierwsze zmniejszyć zapotrzebowanie domu = ocieplenie. Drugie to wybranie najsprawniejszego i najtańszego źródła ciepła. W pierwszym punkcie trzeba znaleźć bilans między kosztami termomodernizacji a zyskami w postaci mniejszego spalania opalu. W tym drugim trzeba sobie zadać pytanie czy jestem w stanie zapłacić za komfort czy też już na to kasy nie stanie.
W skrócie = to życie czyli droga wyborów, każdy wybór pociąga za sobą pewne następstwa i tak do śmierci :)

HouseM 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-01-2012, 15:16   

W układzie jest pompa. Na samej grawitacji to centralne nigdy nie chciało działać. Komin się nie nagrzewa. Ten próbkownik przestał działać z niewiadomych powodów więc wykręciliśmy go i tak zostało. Piec się bardzo szybko wychładza jak tylko przestanie się palić. Zarazem błyskawicznie kaloryfery robią się zimne. Podejrzewam ,że to spowodowane jest dużym cugiem w kominie. Komin jest taki ,że nie istotne czy się pali czy nie, lato czy zima ssa powietrze jak szalony :) .
dach jest ocieplony dosyć porzadnie. Licząc od zewnątrz: blacha ,drewno, welna mineralna, paroizolacja, drewno. Mam jeszcze jedno podejrzane okienko na poddaszu, z ktorego trochę ciągnie zimno ale obawiam się, że gdyby go wymienić na plastik to znikła by mi całkowicie wentylacja domu.

Odpowiedz do tematu