Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wiem co jem, wiem co piję.
Autor Wiadomość
Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-03-2012, 14:24   Wiem co jem, wiem co piję.

bastek1 napisał/a:
no i moje pytanie-skąd wiesz, że autyzm jest po szczepionkach, a nie po benzoesanie sodu, czy glumanianie? i tonach cukru zjadanych przez dzeici?
wtrzącham cukier od dzieciaka, mój dziadek słodził 6 łyżek - naprawdę nie znam przypadku osoby słodzącej, która miała problemy
co innego pozostała chemia...

znam także opowieści osób, których dzieciaki zapadły na autyzm:
http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/22205
Ostatnio zmieniony przez mkm 20-03-2012, 21:41, w całości zmieniany 1 raz  

bastek 
Mitsumaniak
kaktusiarz

Auto: Superb,SpaceStar,LS400,SC430,J
Wysłany: 19-03-2012, 14:45   

Krzyzak napisał/a:
mój dziadek słodził 6 łyżek

6 łyżeczek cukru po 4 g razy 4 herbaty - da 100 g sacharozy
w paczce 100g herbatników jest ok. 40-70 g sacharozy (to jest malutka paczuszka). podobnie w cukierakach, żelkach. trochę mneij w czekoaldzie - tam jest wiecej tłuszczów
do tego czipsy, coca-cola
myśle, że większość dzieci (moje na pewno) zjadają więcej cukru z przekąsek, niż Twój dziadek słodzący 6 łyżeczek
nie jesteś w stanie zjeśc 200 g cukru jedząc kryształki, czy sypiąc je do herbaty/kawy. a w ciastach - bez problemu.
Krzyzak napisał/a:
znam także opowieści osób, których dzieciaki zapadły na autyzm:
http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/22205

będę okropny. jakby nawet 70 lat temu były blogi i internet, nie poznałbyś opowieści dzieci, które zmarły z powodu płonicy....

auta: nissan almera 2000-2013, Nissan Micra 2012-2029 Mitsubishi lancer 2009-2016 Toyota avensis 2015-2018 Cb125f 2016- 2020, Mitsubishi space star 2018-, Lexus LS400 2018-, Superb 2019-, Junak m12 2020-, Lexus sc430 2021-

luckyluck 
Mitsumaniak

Auto: EA5W V6 Avance '99
Wysłany: 19-03-2012, 23:07   

Krzyzak napisał/a:

nie pomyślałem o tym... faktem jest, że zdarza mi się pić często puszeczkę coli... przy niej moje 2 łyżki cukru w herbacie to nic...

Żartujesz, Ty? Toś mnie teraz rozwalił... :? Myślałem, że nie tykasz syfu. A słyszałeś o nowym prawie w stanie Kalifornia dotyczącym Coca-Coli i Pepsi?

http://www.portalspozywcz...tury,66688.html

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 20-03-2012, 07:17   

luckyluck napisał/a:
Myślałem, że nie tykasz syfu.

do tej pory byłem przekonany, że składa się z naturalnych (poza kwasem ortofosforowym) składników...
tak naprawdę to skład coli znają 2 osoby na świecie, więc do końca nie będziemy wiedzieć, co tam jest
najważniejsze by pić słodzoną cukrem a nie ZERO - tam jest aspartam, bloker mózgu, piloci mają zabronione pić przed lotem napoje ze słodzikami

co do tego rakotwórczego - podobno trzeba by pić 3000 puszek dziennie, by coś mogło się wydarzyć
już bardziej mnie odrzuca kwestia o abortowanych płodach...
http://nauka.dziennik.pl/...ych-plodow.html

Marcino napisał/a:
mniej stresów jak sie nie wie

nie sądzę bym miał więcej stresów przez to - już prędzej daje mi to większą świadomość przy dokonywaniu wyboru

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 20-03-2012, 07:25   

Krzyzak napisał/a:
że zdarza mi się pić często puszeczkę coli... przy niej moje 2 łyżki cukru w herbacie to nic...

Hipokryzja panie, hipokryzja. Jak przeczytałem co jest w coli to jej nie tykam od tego czasu. A ja się inaczej usprawiedliwiam, to że słodzę kawę 4 łyżki i ze 2-3 herbaty po 2 łyżki to i tak nic przy Twojej jednej puszeczce coli. Z tym, że ja się tylko staram żyć trochę zdrowiej niż inni i patrzeć na świat obiektywnie. A w coli jest jakiś składnik, który powstrzymuje wymioty inaczej większość osób od takiej ilości cukru by zwymiotowała.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 20-03-2012, 07:30   

krzychu napisał/a:
Hipokryzja panie, hipokryzja

http://pl.wikipedia.org/wiki/Hipokryzja

??? - gdzie?

ja też się staram...

Pepsi-Cola napój gazowany.

Skład: woda, cukier, dwutlenek węgla, barwnik karmel E 150 d, regulator kwasowości: kwas fosforowy, aromaty: w tym kofeina (0,01g/100ml produktu)

wartość energetyczna: 42 kcal (176 kJ*) / 100 ml

nazwa wart / 100 ml
Węglowodany w tym: 11,00 g
Cukry 11,00 g

*jako przelicznik przyjęto:
1 kcal = 4.1868 kJ
producent / dystrybutor:
Pepsi Cola General Bottlers Poland Sp. z o.o.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-03-2012, 07:46   

W tym, że każdy wie że Cola to świństwo. A Ty się cukrem w herbacie przejmujesz wypijając sobie bez skrepowania cole.

http://www.ilecukru.pl/napoje.html

Według tego to w puszcze jest 35g cukru więc według przelicznika bastek1 /4 ~ 9 łyżeczek cukru w puszeczce!

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 20-03-2012, 08:21   

Ja od 23 lat cukru nie stosuje ani w kawie, ani w herbacie i żyję sobie dobrze. Za to raz na jakiś czas organizm całym sobą woła o węgle i... dostaje:
- czekoladę gorzką od 70% w górę z tym że preferuje 90%
- chleb z masłem orzechowym i dżemem
- 1L pepsi (coli nie lubię)
I jak na tym wychodzę? I dobrze i źle. Dobrze bo rozróżniam smak różnych herbat i kaw, źle bo żeby kawa czy herbata smakowała muszę pić mocniejsze i droższe czyli koszty większe niż te parę łyżeczek cukru.

Cytat:
W tym, że każdy wie że Cola to świństwo.
pewnie że świństwo, bo najlepsza jest pepsi :P
A poważnie można jakieś źródło?

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-03-2012, 08:32   

jaca71 napisał/a:

A poważnie można jakieś źródło?

No masz wyżej źródło. Pamiętam jak kiedyś potrafiłem 1l wypić ~ 37 łyżeczek cukru :oops: . Teraz piję soki i mineralną smakową lub z sokiem :finga:

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-03-2012, 08:42   

krzychu napisał/a:
No masz wyżej źródło.

Że pije sam cukier to wiem ale co w tym złego jak organizm sam woła?

krzychu napisał/a:
mineralną smakową

jaja sobie robisz? To już lepiej pepsi pij :)
Po pierwsze to nie mineralna tylko w najlepszym wypadku źródlana, po drugie tam to dopiero jest syf chemiczny.

Ja walę na potęgę Ustroniankę lub Muszyniankę w lecie przy wysiłku, oczywiście gazowane. W zimie przechodzę na źródlane gazowane. Soki sporadycznie.

gzesiolek 
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Wysłany: 20-03-2012, 09:16   

Edit mkm: Wycięty post krzychu
krzychu napisał/a:
jaca71 napisał/a:

jaja sobie robisz? To już lepiej pepsi pij :)

Możesz mnie naprowadzić co mogę nieprzyjemnego znaleźć w opisie składu? Żywca truskawkowego w poprzedniej pracy piłem litrami, teraz z Lidla truskawkową lub jabłkową w domu popijam.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

jaca71 napisał/a:
- chleb z masłem orzechowym i dżemem
- 1L pepsi (coli nie lubię)

ale Cie zhamerykanizowali :P
dobrze, ze u nas tej konfitury galaretkowatej z winogron nie sprzedaja :P

Ja wiem ze Cola to syf... niewazne jakiej marki (choc tez wole PEPSI)...
ale gdy mam delegacje gdzie jade 4-5h w jedna strone pozniej 6-8h intensywnego wysilku organu zwanego mozgiem i pozniej powrot poznym wieczorem to nic nie dziala na przeciwdzialanie zmeczeniu jak zastrzyk cukru w 0,5-1l coli... zadne kawy czy syf w postaci napojow energetycznych nie dziala...
Ale folguje sobie tylko w takiej sytuacji...

Aha sam nie uzywam cukru do kawy/herbaty juz dobre 20 lat... czasem doloze pol lyzeczki do jakiejs z hibiskusa czy owocowej co jest wg mnie zbyt kwasna...

Co do wody to tez lubie Muszynianke, czy inne podobne z sasiednich zrodel... ale ja wole ta naturalnie nasycona CO2, niegazowana... zbyt duza ilosc babelkow zle dziala na moj uklad trawienny (dlatego tez latwiej mi bylo odstawic Cole... poza wspomniana sytuacja)...

Ostatnio zmieniony przez mkm 20-03-2012, 21:37, w całości zmieniany 1 raz  

luckyluck 
Mitsumaniak

Auto: EA5W V6 Avance '99
Wysłany: 20-03-2012, 09:17   

jaca71 napisał/a:
Soki sporadycznie

Soki najlepiej samodzielnie przyrządzać. Roboty przy tym nie wiele a satysfakcja gwarantowana i smak przepyszny. :D

Krzyzak, ale wiesz jak to jest. Jednego nie ruszy nawet 5000 puszek a drugiego załatwi kilka. Każdy organizm jest inny. Jak komuś zaczną tworzyć się guzy, to nikt tego nie będzie łączył z Colą. Zresztą nie ma co wierzyć naukowcom. Według nich Aspartam to samo zdrowie.
Jest jeszcze Acesulfam K, gówno tak samo szkodliwe jak Aspartam. Występuje w Pepsi Light i Max.

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-03-2012, 09:31   

gzesiolek napisał/a:
ale Cie zhamerykanizowali :P

No nawet grilla mam hamerykańskiego z wieczkiem coby tłuszcz nie kapał na węgiel - mięso nie jest rakotwórcze?
Poza colą w trasie doby jest milkshake (tez hamerykański wynalazek) można do niego dolać espresso wtedy cuci mocniej.
A kawa na Ciebie nie działa budząco bo jej nie słodzisz :P

Muszyniankę i ustroniankę piję naturalnie gazowaną tyle że z nimi nie można przesadzać są wysoko mineralizowane ponad 1500mg/L i dlatego w zimie przechodzę na źródlane.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 20-03-2012, 11:52   

no i co, że jem cukier - przez 40 lat nie zauważyłem nic złego w organiźmie
na codzień po 12 h programuję, więc mózg zużywa tyle cukru (węglowodanów), że czasem muszę mu glukozę rozpuszczoną w wodzie podawać...

a propos raka - polecam książkę Andreas Moritz "Rak nie jest chorobą" - wierzyć nie trzeba, znać warto...
wiem - znów wkładam kij w mrowisko, ale podobnie jak autor widzę, że w wielu przypadkach ludzie nieleczeni przeżywają tą śmiertelną chorobę...
znam 1 przypadek leczenia amigdaliną (B17)
wiem też, że przemysł farmaceutyczny zarabia miliardy na leczeniu raka - nie na jego wyleczeniu
chodzi o to by króliczka gonić a nie złapać...

vendetta 
Mitsumaniak
Agata

Auto: Ibiza Cupra 6L
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 20-03-2012, 12:08   

Krzyzak napisał/a:
a propos raka

ciekawe czy jakbyś był w takiej sytuacji to też byś tak łatwo odpuścił chemię i przeszedł na inne metody. Moja Mama zmarła na raka dwa lata temu, teraz bardzo ciężko choruje Tata (obydwoje są/byli lekarzami) ... Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
był Colt CJ0 2009-2011

Odpowiedz do tematu