|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jak podłączyć podgrzewane fotele? |
Autor |
Wiadomość |
kaczka81s
Forumowicz

Auto: Był E88A jest Imprezka&BMW
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lut 2012 Posty: 651 Skąd: Pieniny
|
Wysłany: 13-03-2012, 22:19 Jak podłączyć podgrzewane fotele?
|
|
|
Pisze tutaj bo w tym dziale chyba troszkę więcej osób szpera.
Nie odpisujcie że było, bo przekopałem wszystko, no chyba że oślepłem i coś przeoczyłem.
No dobra do rzeczy, problem jest taki, że ogrzewane fotele są seryjne, przyciski też są, ale wyglądają mi na jakieś z innego modelu mitsu troszkę niedopasowane do obudowy. Przewody oczywiście też wychodzą pod siedzeniem i tu zaczyna się kłopot, mają inną wtyczkę niż ta w siedzeniu.

No i na dodatek ktoś zrobił druciarstwo.
Prawdopodobnie dlatego że przyciski od ogrzewania nie działały prawidłowo, otóż w jednym działała funkcja HI w drugim LOW. Przyciski już naprawiłem, teraz chciałbym wszystko podłączyć tak żeby działało jak należy.
Moje pytanie jest takie: który kabel do którego mam podpiąć że by wszystko grało, a żebym sobie tyłka nie spalił. Nie chcę tego robić metodą prób i błędów bo sami wiecie czym to grozi. Może ktoś z Was już to przerabiał. Ułatwię wam trochę, bo rozebrałem fotel i zbadałem trochę temat, wchodzą do niego 3 kable i są podłączone do maty grzewczej:
biały podłączony bezpośrednio do przewodu grzewczego
niebieski także bezpośrednio ale do drugiego końca przewodu
czerwony podłączony ale przez 2 termostaty ( clinac cs-7 ) do tego samego końca co przewód niebieski
we wtyczce pod siedzeniem są:
1 czarny wg mnie minus
2 zielono czerwony
3 zielono żółty
teraz tak gdy włączę HI napięcie jest między 1 2 i między 2 3 a gdy włączę LOW to między 1 3 to jeszcze raz sprawdzę jutro bo mogłem coś pomieszać
Teraz potrzebuje waszej pomocy aby podpiąć to tak żeby działało jak należy, może ktoś by zerknął pod fotel i sprawdził który kabelek gdzie ma być. |
Ostatnio zmieniony przez kaczka81s 17-03-2013, 18:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11201 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 16-03-2012, 20:27
|
|
|
Czy przypadkiem ta wtyczka nie jest od regulacji foteli?czy od podgrzewania nie powinna być płaska wtyczka? |
|
 |
kaczka81s
Forumowicz

Auto: Był E88A jest Imprezka&BMW
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lut 2012 Posty: 651 Skąd: Pieniny
|
Wysłany: 17-03-2012, 19:47
|
|
|
Na pewno ta wtyczka jest od podgrzewania bo gdy włączę przycisk to na niej jest prąd. Od regulacji foteli jest druga wtyczka na której po przekręceniu kluczyka jest stale 12v. Wczoraj podpinałem fotele na wszystkie możliwe sposoby, spaliłem tylko chyba 7 bezpieczników i dalej do niczego nie doszedłem. Jak bym nie podłączył to albo na HI pali bezpiecznik, a na LOW coś grzeje, albo odwrotnie. Szukałem już schematów od Cari i Pajero ale na nich podgrzewane są też oparcia, a u mnie nie i jakoś nie mogę się z nich nic wyznać. Na razie nic nie podłączyłem, w poniedziałek jadę do roboty, miśka zostawiam żonie i przez jakiś czas nie będę w nim grzebał. Najgorsze jest to że nie będę miał dostępu do netu. Jeśli ktoś z Was będzie miał chwilę zerknąć pod fotel i zbadać temat będę wdzięczny. |
|
|
|
 |
|
|